Dziś przepis z serii -podstawy kuchni :-)
Takie też są potrzebne :-)
Każda szanująca się pani domu powinna umieć przygotować dobre kotlety mielone.
Ja dziś podzielę się z Wami moim przepisem. Ja dodatkowo nadziałam je pieczarkami, nie jest to jednak konieczne :-)
SKŁADNIKI
-0,5 kg zmielonego mięsa (najlepiej łopatka wieprzowa lub szynka)
-1 mała cebula
-2 ząbki czosnku
-1 bułka kajzerka
-mleko
-sól, pieprz
-trochę vegety do smaku
-1 jajko
-3 łyżki bułki tartej
-bułka tarta do obtaczania kotletów
-olej do smażenia
Nadzienie
-200g pokrojonych pieczarek
-1 łyżka masła
-pół małej cebuli
Do miski dajemy mięso, dodajemy do niego jajko, kajzerkę poprzednio zamoczoną w mleku i odciśniętą.
Cebulę trzemy na tarce o małych oczkach, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, przyprawy, bułkę tartą i wyrabiamy na gładką masę.
Pieczarki dusimy z cebulką na maśle.
Bierzemy trochę masy nadziewamy pieczarkami, zawijamy i obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na złoty kolor
I gotowe :-)
Pyszne, pulchne, wilgotne mielone :)
Polecam i życzę smacznego :-)
pyszne
OdpowiedzUsuńsmażyć nie mogę w rodzinie wybieram raczej dania lekkostrawne
OdpowiedzUsuńno i?
Usuń