.

.

środa, 31 maja 2017

Wspaniały tort orzechowy z kremem michałkowym i roladą

Witam Kochani tego słonecznego dnia :-)

W minionym tygodniu obchodziliśmy Dzień Matki, a ja mam taki zwyczaj,że z okazji tego święta zawsze robię tort :-)

W tym roku nie było inaczej :)

Przygotowałam tort, z którego jestem bardzo dumna :) smakował rewelacyjnie, świetnie wyglądał :)



Tort składał się z orzechowego ciasta, kremu z dodatkiem cukierków Michałków, a środkowy spód stanowiła pokrojona w plasterki rolada z białym kremem :) 

Wszystko świetnie się komponowało i wspaniale smakowało :)

Polecam ten tort, jest na prawdę pyszny :) 


SKŁADNIKI

*tortownica 21cm

CIASTO ORZECHOWE

-4 jajka
-3/4szkl cukru  (szklanka 250ml)
-1 szkl zmielonych drobno orzechów włoskich
-1 szklanka + 1 łyżka mąki tortowej
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-8 łyżek wody
-8 łyżek oleju
-pół łyżeczki kakao dla koloru

ROLADA

blaszka 25x25
-3 jajka
-1 łyżka kakao
-3 łyżki cukru
-0,5 szkl mąki

KREM

-1 litr mleka
-3 jajka
-0,5 szkl cukru
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
-2 łyżki mąki
-300g masła lub margaryny
-250g Michałków zmielonych 

PONCZ

-0,5 szkl wody
-4 łyżki wódki
-2 łyżki soku z cytryny

DODATKOWO

-kilka Michałków do dekoracji
-zmielone orzechy do dekoracji



CIASTO ORZECHOWE

Jajka ubijamy z cukrem na białą masę. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy, dodajemy wodę i olej oraz orzechy i kakao. Miksujemy.



Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy i obtaczamy w bułce tartej, wylewamy ciasto i pieczemy około 40 minut w temp 180 stopni, do suchego patyczka. Studzimy. Ostudzone kroimy na dwa spody.





ROLADA *jej przygotowanie nie jest konieczne, ja chciałam żeby mój tort miał inny środek, możecie po prostu przeciąć ciasto orzechowe na 3 spody i przełożyć kremem michałkowym  :-)


Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier,potem żółtka, następnie mąkę i kakao.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto pieczemy około 10 minut w temp 180 stopni.

Gorące ciasto wykładamy na ścierkę, ściągamy papier do pieczenia

zawijamy i odkładamy do ostudzenia.



KREM

Z litra mleka odlewamy pół szklanki resztę zagotowujemy.

Do połowy szklanki mleka dodajemy 3 żółtka, cukier,budynie, mąkę i dokładnie miksujemy.Wylewamy na gotujące się mleko-mieszamy do zgęstnienia. 

Studzimy.

Następnie masło lub margarynę w temp pokojowej ubijamy na puch, dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy. Małą ilością białej masy smarujemy biszkopt na roladę, zwijamy i odkładamy do lodówki. 


Do reszty masy dodajemy zmielone Michałki i miksujemy kilka sekund na najwyższych obrotach.


Wstawiamy masę na 10 minut do lodówki.

*ja sobie jeszcze odłożyłam trochę białej masy do dekoracji.

PONCZ

Składniki mieszamy ze sobą.


SKŁADANIE TORTU

Pierwszy orzechowy spód ponczujemy i dajemy na niego masę michałkową. Następnie roladę kroimy w takiej samej grubości koła i układamy na kremie. Na nie dajemy znów masę michałkową i kładziemy drugi orzechowy spód-ponczujemy.



Masą michałkową smarujemy cały tort. Boki obtaczamy w zmielonych orzechach włoskich. W tym momencie polecam tort wstawić na około 30 minut do lodówki.Krem się zetnie i tort będzie stabilny.

Potem dekorujemy według własnego pomysłu. Ja zrobiłam rozety z białej masy, na nie dałam plasterki michałków, czekoladowe perełki, i startą czekoladę. 








Tort pięknie się prezentował i jest na prawdę wspaniały :)
Ja osobiście jak i moja mama jesteśmy zwolenniczkami orzechowych wypieków dlatego ten tort smakował nam bardzo :) 
Jest wilgotny, mocno orzechowy i ma wspaniały posmak michałków :)

Polecam i życzę smacznego. 

1 komentarz:

  1. Chciałabym, żeby mnie też ktoś takim tortem poczęstował- wspaniałe połączenie smaków! :)

    OdpowiedzUsuń