W minionym tygodniu obchodziliśmy Dzień Matki, a ja mam taki zwyczaj,że z okazji tego święta zawsze robię tort :-)
W tym roku nie było inaczej :)
Przygotowałam tort, z którego jestem bardzo dumna :) smakował rewelacyjnie, świetnie wyglądał :)
Wszystko świetnie się komponowało i wspaniale smakowało :)
Polecam ten tort, jest na prawdę pyszny :)
SKŁADNIKI
*tortownica 21cm
CIASTO ORZECHOWE
-4 jajka
-3/4szkl cukru (szklanka 250ml)
-1 szkl zmielonych drobno orzechów włoskich
-1 szklanka + 1 łyżka mąki tortowej
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-8 łyżek wody
-8 łyżek oleju
-pół łyżeczki kakao dla koloru
ROLADA
blaszka 25x25
-3 jajka
-1 łyżka kakao
-3 łyżki cukru
-0,5 szkl mąki
KREM
-1 litr mleka
-3 jajka
-0,5 szkl cukru
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
-2 łyżki mąki
-300g masła lub margaryny
-250g Michałków zmielonych
PONCZ
-0,5 szkl wody
-4 łyżki wódki
-2 łyżki soku z cytryny
DODATKOWO
-kilka Michałków do dekoracji
-zmielone orzechy do dekoracji
CIASTO ORZECHOWE
Jajka ubijamy z cukrem na białą masę. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy, dodajemy wodę i olej oraz orzechy i kakao. Miksujemy.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy i obtaczamy w bułce tartej, wylewamy ciasto i pieczemy około 40 minut w temp 180 stopni, do suchego patyczka. Studzimy. Ostudzone kroimy na dwa spody.
ROLADA *jej przygotowanie nie jest konieczne, ja chciałam żeby mój tort miał inny środek, możecie po prostu przeciąć ciasto orzechowe na 3 spody i przełożyć kremem michałkowym :-)
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier,potem żółtka, następnie mąkę i kakao.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto pieczemy około 10 minut w temp 180 stopni.
Gorące ciasto wykładamy na ścierkę, ściągamy papier do pieczenia
zawijamy i odkładamy do ostudzenia.
KREM
Z litra mleka odlewamy pół szklanki resztę zagotowujemy.
Do połowy szklanki mleka dodajemy 3 żółtka, cukier,budynie, mąkę i dokładnie miksujemy.Wylewamy na gotujące się mleko-mieszamy do zgęstnienia.
Studzimy.
Następnie masło lub margarynę w temp pokojowej ubijamy na puch, dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy. Małą ilością białej masy smarujemy biszkopt na roladę, zwijamy i odkładamy do lodówki.
Do reszty masy dodajemy zmielone Michałki i miksujemy kilka sekund na najwyższych obrotach.
Wstawiamy masę na 10 minut do lodówki.
*ja sobie jeszcze odłożyłam trochę białej masy do dekoracji.
PONCZ
Składniki mieszamy ze sobą.
SKŁADANIE TORTU
Pierwszy orzechowy spód ponczujemy i dajemy na niego masę michałkową. Następnie roladę kroimy w takiej samej grubości koła i układamy na kremie. Na nie dajemy znów masę michałkową i kładziemy drugi orzechowy spód-ponczujemy.
Masą michałkową smarujemy cały tort. Boki obtaczamy w zmielonych orzechach włoskich. W tym momencie polecam tort wstawić na około 30 minut do lodówki.Krem się zetnie i tort będzie stabilny.
Potem dekorujemy według własnego pomysłu. Ja zrobiłam rozety z białej masy, na nie dałam plasterki michałków, czekoladowe perełki, i startą czekoladę.
Tort pięknie się prezentował i jest na prawdę wspaniały :)
Ja osobiście jak i moja mama jesteśmy zwolenniczkami orzechowych wypieków dlatego ten tort smakował nam bardzo :)
Jest wilgotny, mocno orzechowy i ma wspaniały posmak michałków :)
Polecam i życzę smacznego.
Chciałabym, żeby mnie też ktoś takim tortem poczęstował- wspaniałe połączenie smaków! :)
OdpowiedzUsuń