Dziś przychodzę do Was z przepisem na ptysie z kremem, ale ptysie w troszkę innym wydaniu, a mianowicie ptysie kakaowe :-)
Wyglądają i smakują wspaniale.
Polecam i zapraszam :-)
SKŁADNIKI
CIASTO
-2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
-2 szklanki wody
-250g masła lub margaryny
-6 jajek
-1 czubata łyżka ciemnego kakao
KREM
-500ml śmietany 30 lub 36%
-250 g serka mascarpone
-4 płaskie łyżki cukru pudru
DODATKOWO
-cukier puder do posypania
Przygotowanie ptysiów rozpoczynamy od ciasta parzonego.
Wodę wraz z masłem podgrzewamy do rozpuszczenia masła .
Do gotującej wody wsypujemy mąkę i mieszamy aż ciasto zrobi się jednolite i będzie odchodzić od garnka.
Studzimy.
Do letniego ciasta wbijamy po jajku i miksujemy, dodajemy kakao.
Jeśli zdarzy się, że ciasto jest zbyt gęste i np nie da się go szprycować, można dodać trochę mleka.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy niewielkie ptysie.
Można też nakładać ciasto łyżką.
Wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy 15 minut, potem obniżamy temperaturę do 180 i pieczemy 10-15 minut.
Ptysie studzimy, kroimy na pół.
* ptysi wychodzi z podanych proporcji dużo, oczywiście ich ilość zależy od wielkości, polecam robić średnie, jeśli chcecie duże ciastka musicie je piec dłużej, tak by nie były mokre w środku.
KREM
śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serem mascarpone i cukier puder-miksujemy.
Ptysie nadziewamy kremem, oprószamy cukrem pudrem i gotowe :-)
Pyszne i łatwe :-) Polecam.
SMACZNEGO!
Jak pysznie wyglądają) )
OdpowiedzUsuńI tak też smakują :-) dziękuję i polecam :)
Usuń