Truskawkowych wypieków ciąg dalszy-dziś przepis na niezawodne ciasto z kremem,truskawkami i galaretką-można by rzec klasyk :P
Polecam idealne ciasto na ciepłe letnie dni
SKŁADNIKI
*Duża tortownica 24cm
BISZKOPT
4 jajka
0,5 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej tortowej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
KREM
2,5 szkl mleka (szkl 250ml)
1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
1 łyżka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szkl cukru
3 żółtka
200g masła
DODATKOWO
200g truskawek
1 galaretka truskawkowa
BISZKOPT
Białka ubijamy na pianę,dodajemy cukier-miksujemy,potem żółtka-miksujemy.Przesiewamy mąkę i proszek-miksujemy krótko na najniższych obrotach.
Wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia-dno. Pieczemy około 20-25 min do suchego patyczka.
studzimy
KREM
2 szkl mleka wlewamy do garnka-gotujemy.
0,5 szkl mleka miksujemy z budyniem,mąkami,cukrem,żółtkami-wylewamy na gotujące się mleko i gotujemy do zgęstnienia mieszając .Studzimy .masło ucieramy na puch (temp pokojowa) i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu .
Krem dajemy na biszkopt,wykładamy na niego pokrojone truskawki i całość zalewamy tężejącą galaretką (galaretkę przygotowujemy w 400ml wody)
Ciasto wstawiamy na noc do lodówki i gotowe :)
Polecam jest wspaniałe i można je przygotować z innymi owocami :)
SMACZNEGO :)
PS
Uwielbiam kaktusy,mam małą kolekcję :)
Kilka dni temu jeden zakwitł :)
Uwielbiam takie ciasta , ale kaktus-cudo jaki to gatunek?
OdpowiedzUsuńTo thelocactus bicolor :)
Usuńciasto super, ale kaktus wow, gratulacje z takiej sztuki :)
OdpowiedzUsuń