.

.

czwartek, 29 czerwca 2017

Ciasto potrójnie czekoladowe-bez pieczenia

Witam Kochani

Dziś przychodzę do Was z bardzo pysznym ciastem na zimno,które jest potrójnie czekoladowe :) 
Składa się z trzech warstw,każda z nich to inna czekolada-gorzka,mleczna oraz biała :) 
Polecam,ciasto jest wspaniałe,łatwe i pięknie wygląda.






SKŁADNIKI



*przepis na tortownice 21cm



WARSTWA 1


-1 czekolada gorzka 90-100g

-250 ml mleka
-100 ml śmietanki 30% 
-1 łyżeczka kakao
-łyżeczka cukru pudru
-1,5 łyżeczki żelatyny 
-125 ml wrzątku

WARSTWA 2


-1 czekolada mleczna 90-100g

-250 ml mleka
-100 ml śmietanki 30%
-1 łyżeczka cukru pudru
-1,5 łyżeczki żelatyny 
-125 ml wrzątku

WARSTWA 3


-1 czekolada biała 90-100g

-250 ml mleka
-100 ml śmietanki 30% 
-łyżeczka cukru pudru
-1,5 łyżeczki żelatyny 
-125 ml wrzątku


DODATKOWO


okrągłe biszkopty-około 20 sztuk



* Polecam odłamać sobie z każdej czekolady po kostce (do dekoracji)


Z każdą warstwą postępujmy tak samo,więc opiszę przygotowanie pierwszej-z gorzkiej czekolady.

Do  garnka dajemy połamaną czekoladę (najpierw gorzką) i kakao (w pozostałych warstwach kakao nie dodajemy)-patrz lista składników


zalewamy mlekiem i wstawiamy na gaz,mieszamy co chwilę do rozpuszczenia czekolady.

W 125 ml  gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i dokładnie mieszamy, gdy mleko zaczyna się gotować ściągamy z gazu i wlewamy do masy żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Dokładnie mieszamy,studzimy.


Gdy masa jest w temp pokojowej,ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i dodajemy ją do masy (masa jest lejąca na tym etapie)


Następie masę wstawiamy do lodówki by trochę zgęstniała ,bo jakbyśmy zalali biszkopty taką płynną to by się podniosły :) 





Gdy masa jest lekko gęsta (przypomina budyń) mieszamy ją i wykładamy na biszkopty.
Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.


Tak postępujemy z pozostałymi warstwami czyli z czekoladą mleczną i białą.

Przygotowanie ciasta trochę trwa,bo trzeba czekać aż poszczególne warstwy się zetną,ale warto :) 








Ciasto dekorujemy według własnego uznania
JA do dekoracji wykorzystałam szablon i kakao,truskawki i starte kostki czekolad :) 





Ciasto podajemy na drugi dzień od przygotowania,dobrze by poleżało noc w lodówce :)

Jest wspaniałe,lekkie,idealne na ciepłe dni, nie za słodkie,pięknie wygląda i ma świetny smak czekolad :) 

Polecam  :) 

5 komentarzy:

  1. co z ta woda? zelatyne rozpuscic w mleku? tak napisano, nic o wodzie nie ma napisane

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyraźnie jest napisane,że żelatynę rozpuszczamy w 125 ml ( w składnikach mamy 125 ml wrzątku a nie mleka,bo mleka mamy 250 ml) więc żelatynę rozpuszczamy w wodzie

      Usuń
  2. Mało precyzyjny opis przygotowania. Stąd też wątpliwość i pytanie dotyczące wody...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze staram się opisywać przygotowanie potraw bardzo precyzyjnie,do tego dodaję zdjęcia,wystarczy tylko dokładnie czytać zarówno listę składników jak i opis przygotowania i nie ma problemu .Specjalnie dla Pani poprawiłam,uzupełniłam,więc myślę że już nie będzie problemu.

      Usuń
  3. Dziekuje. Ciasto pyszne tylko nie chcialo sie sciac, polplynne, choc bylo w lodowce przez noc. Chyba dodam wiecej zelatyny nastepnym razem.

    OdpowiedzUsuń