Dziś przychodzę do Was z bardzo pysznym ciastem na zimno,które jest potrójnie czekoladowe :)
Składa się z trzech warstw,każda z nich to inna czekolada-gorzka,mleczna oraz biała :)
Polecam,ciasto jest wspaniałe,łatwe i pięknie wygląda.
SKŁADNIKI
*przepis na tortownice 21cm
WARSTWA 1
-1 czekolada gorzka 90-100g
-250 ml mleka
-100 ml śmietanki 30%
-1 łyżeczka kakao
-łyżeczka cukru pudru
-1,5 łyżeczki żelatyny
-125 ml wrzątku
WARSTWA 2
-1 czekolada mleczna 90-100g
-250 ml mleka
-100 ml śmietanki 30%
-1 łyżeczka cukru pudru
-1,5 łyżeczki żelatyny
-125 ml wrzątku
WARSTWA 3
-1 czekolada biała 90-100g
-250 ml mleka
-100 ml śmietanki 30%
-łyżeczka cukru pudru
-1,5 łyżeczki żelatyny
-125 ml wrzątku
DODATKOWO
okrągłe biszkopty-około 20 sztuk
* Polecam odłamać sobie z każdej czekolady po kostce (do dekoracji)
Z każdą warstwą postępujmy tak samo,więc opiszę przygotowanie pierwszej-z gorzkiej czekolady.
Do garnka dajemy połamaną czekoladę (najpierw gorzką) i kakao (w pozostałych warstwach kakao nie dodajemy)-patrz lista składników
zalewamy mlekiem i wstawiamy na gaz,mieszamy co chwilę do rozpuszczenia czekolady.
W 125 ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i dokładnie mieszamy, gdy mleko zaczyna się gotować ściągamy z gazu i wlewamy do masy żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Dokładnie mieszamy,studzimy.
Gdy masa jest w temp pokojowej,ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i dodajemy ją do masy (masa jest lejąca na tym etapie)
Następie masę wstawiamy do lodówki by trochę zgęstniała ,bo jakbyśmy zalali biszkopty taką płynną to by się podniosły :)
Gdy masa jest lekko gęsta (przypomina budyń) mieszamy ją i wykładamy na biszkopty.
Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Tak postępujemy z pozostałymi warstwami czyli z czekoladą mleczną i białą.
Przygotowanie ciasta trochę trwa,bo trzeba czekać aż poszczególne warstwy się zetną,ale warto :)
Ciasto dekorujemy według własnego uznania
JA do dekoracji wykorzystałam szablon i kakao,truskawki i starte kostki czekolad :)
Ciasto podajemy na drugi dzień od przygotowania,dobrze by poleżało noc w lodówce :)
Jest wspaniałe,lekkie,idealne na ciepłe dni, nie za słodkie,pięknie wygląda i ma świetny smak czekolad :)
Polecam :)
co z ta woda? zelatyne rozpuscic w mleku? tak napisano, nic o wodzie nie ma napisane
OdpowiedzUsuńWyraźnie jest napisane,że żelatynę rozpuszczamy w 125 ml ( w składnikach mamy 125 ml wrzątku a nie mleka,bo mleka mamy 250 ml) więc żelatynę rozpuszczamy w wodzie
UsuńMało precyzyjny opis przygotowania. Stąd też wątpliwość i pytanie dotyczące wody...
OdpowiedzUsuńZawsze staram się opisywać przygotowanie potraw bardzo precyzyjnie,do tego dodaję zdjęcia,wystarczy tylko dokładnie czytać zarówno listę składników jak i opis przygotowania i nie ma problemu .Specjalnie dla Pani poprawiłam,uzupełniłam,więc myślę że już nie będzie problemu.
UsuńDziekuje. Ciasto pyszne tylko nie chcialo sie sciac, polplynne, choc bylo w lodowce przez noc. Chyba dodam wiecej zelatyny nastepnym razem.
OdpowiedzUsuńCo piątek robię ciasto o od kilku tygodni są to przepisy z tej strony i wszystkie wychodzą rewelacyjnie 😍😍👌👌
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) ślicznie dziękuję za komentarz i zapraszam do dalszego próbowania przepisów z mojego bloga :) pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i pewnie fajnie smakuje napew. tylko wyzdrowieje napewno zrobię
OdpowiedzUsuńGorąco polecam i życzę zdrówka :)
Usuń