.

.

czwartek, 8 czerwca 2017

Lekki torcik z truskawkami

Witam Kochani

Sezon truskawkowy rozpoczął się na dobre,wiec dziś lekkie,łatwe,pyszne  ciasto :)

SKŁADNIKI

*przepis na tortownicę 21cm

BISZKOPT

-3 jajka
-4 łyżki cukru 
-3 pełne łyżki mąki pszennej tortowej
-płaska łyżka kakao
-pół łyżeczki proszku do pieczenia


MASA PIANKOWA

-1 galaretka (dowolny smak-u mnie brzoskwiniowa)
-1 galaretka truskawkowa
-2 serki waniliowe homogenizowane po 150g
-300 ml śmietany 30%
-2 łyżki cukru

DODATKOWO

-1 galaretka truskawkowa
-200 g truskawek


Biszkopt

Białka ubijamy,dodajemy cukier,potem żółtka.
Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem i kakao.
masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni .Studzimy.

MASA 


Pierwszą galaretkę (u  mnie brzoskwiniowa) rozpuszczamy w 250ml wrzątku,studzimy .

150ml śmietany ubijamy  z 1 łyżką cukru pudru,dodajemy jeden serek waniliowy i tężejącą galaretkę. Miksujemy i wylewamy na biszkopt,wstawiamy do lodówki na 15 minut.


Z drugą galaretką truskawkową postępujemy analogicznie. 

Umyte truskawki kroimy w plasterki układamy na stężałej piance truskawkowej. Całość  zalewamy tężejącą galaretką truskawkową rozpuszczoną w 300ml wody.





Ciasto wstawiamy na noc do lodówki. 
I gotowe :)





Lekkie,orzeźwiające i pyszne ciasto :) Polecam


5 komentarzy:

  1. Idealne letnie ciasto, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Teraz akurat truskawki są pod dostatkiem, to można zrobić takie sezonowe ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
  3. W składnikach , w masie piankowej podajesz 2 galaretki jedna brzoskwiniowa , a druga truskawkowa , osobno na truskawki proponujesz truskawkową , czyli łącznie 3 galaretki , a w dalszej części przepisu : brzoskwiniową wlać do śmietany i serka ,a co z drugą truskawkową ? trzecia galaretka /truskawkowa / idzie na truskawki .Co zrobiłaś z drugą truskawkową ?

    OdpowiedzUsuń