Dziś przychodzę do Was z prostym przepisem na rewelacyjny sernik na zimno z musem jogurtowo-truskawkowym. Ciasto jest niezwykle pyszne i łatwe w przygotowaniu.
SKŁADNIKI
Przepis na tortownicę 24cm
BISZKOPT
-3 jajka
-3 łyżki cukru
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-pół szklanki maki pszennej tortowej
-łyżka ciemnego kakao
MASA SEROWA
-1 kg sera w wiaderku
-3/4 szkl cukru
-2 łyżki żelatyny
-1 cukier waniliowy
-175 ml mleka
MASA JOGURTOWO-TRUSKAWKOWA
-100g truskawek (mogą być mrożone)
-jogurt naturalny 200g
-2 łyżki cukru pudru
-łyżka żelatyny
-125 ml wrzątku
BISZKOPT
Białka ubijamy na sztywno,dodajmy cukier miksując,potem żółtka. Na koniec przesiewamy mąkę,proszek kakao i delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do wyłożonej papierem tortownicy. Pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni. Studzimy.
MASA SEROWA
(ser powinien być w temp pokojowej)
Do garnka wlewamy mleko,dodajemy cukier waniliowy,cukier oraz żelatyne. Zagotowujemy.
Studzimy.
Zimny płyn wlewamy do sera i miksujemy na najwyższych obrotach. Jeśli masa jest rzadka dajemy ją na chwilę do lodówki aby trochę zgęstniała,wykładamy ją do tortownicy na biszkopt,wstawiamy do lodówki by się stężała.
MASA JOGURTOWA
Truskawki blendujemy na gładką masę,dodajemy do nich jogurt i cukier-miksujemy.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i mieszamy,studzimy,dodajemy do masy miksując. Wylewamy na stężały sernik. Wkładamy do lodówki na noc.
I gotowe :) Sernik jest wspaniały,polecam gorąco
Truskawki można zastąpić innymi owocami np malinami czy jagodami
Polecam i życzę smacznego :)
PS takie mi dziś słoneczko zakwitło :) Kocham kaktusy :)
Mmm, wygląda niesamowicie kusząco :)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńSkorzystam z Twojego przepisu jest super a piesek słodziak
OdpowiedzUsuńdziękuję :) Polecam sernik z całego serducha :)
Usuń