.

.

wtorek, 10 października 2017

Kluski ziemniaczane z pysznym farszem z mięsa i kapusty kiszonej

Witam Kochani
dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na bardzo pyszne danie obiadowe.
Mowa tu o mięciutkich kluskach ziemniaczanych nadziewanych farszem z mięsem mielonym,cebulką,marchewką ,kapustą kiszoną i czosnkiem.
Kluski robi się łatwo i przyjemnie :)
Jest to danie idealne na zimne jesienne dni :)

Polecam gorąco i zapraszam


SKŁADNIKI


CIASTO

-około 1 kg ugotowanych i przepuszczonych  przez praskę ziemniaków
-1,5 szkl mąki ziemniaczanej
-0,5 szkl mąki pszennej 
-łyżeczka soli
-2 jajka

FARSZ

-0,5 kg mięsa mielonego np zmielona łopatka lub szynka wieprzowa
-1 średnia cebula
-1 duży ząbek czosnku
-garść suszonych grzybów lub 2 pieczarki
-1 marchew
-100g kapusty kiszonej
-trochę oleju
-pieprz  sól do smaku
-majeranek-pół płaskiej łyżeczki

Z podanych składników zagniatamy ciasto,jeśli istnieje taka potrzeba podsypujemy mąką. Ciasto ma być gładkie,nie klejące.



FARSZ

Cebulę siekamy w piórka,czosnek siekamy w kostkę,marchew trzemy na tarce o dużych oczkach.
Wszystko podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki lub grzyby (grzyby suszone najpierw trzeba namoczyć by były miękkie)


Kapustę kiszoną siekamy i dodajemy do całości,mieszamy i dodajemy mięso mielone.
Całość dusimy do momentu aż mięso nie będzie surowe i doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem.

Farsz studzimy.
*jeśli mięso puściło wodę odlewamy nadmiar płynu z farszu


Z ciasta odrywamy kawałek i rozpłaszczamy na dłoni,na środek dajemy farsz i całość zwijamy i formujemy kulę.

Kluski wrzucamy na gotującą się wodę z odrobiną oleju i soli.



Gotujemy na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając .Jak kluski wyraźnie się powiększą i wypłyną to znak,że są gotowe.


Kluski można podać z dowolnym dodatkiem
z sosem,z bułką tartą.
Mi zostało farszu dlatego podałam kluski właśnie z nim :)







Polecam gorąco-są pyszne,sycące  i łatwe w przygotowaniu :)
SMACZNEGO!!!

17 komentarzy:

  1. mniam. z kapustą muszą być pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubimy kluski, takich z mięsem i kapustą dotąd nie gotowałam-muszę spróbować:) jeśli mogę wyrazić swoje zdanie to ten "dodatkowy"farsz tylko popsuł efekt...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za opinię,mnie się podoba i zapewniam że super smakuje :) farsz mi został więc wykorzystałam go,ale w przepisie jest napisane,że można kluski podawać z czym się chce :)

      Usuń
  3. Co znajduje się w masie ziemniaczanej ? Bo widzę na zdjęciu jakieś różowe dodatki��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic tylko ziemniaki,po prostu na obiad z którego zostały mi ziemniaki miałam buraczki czerwone :)

      Usuń
  4. Bardzo dobry przepis.Wypróbowałam i wszyscy byli zachwyceni.Rdzę spróbować.Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam serdecznie, czy zrobione surowe kluski można zamrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. surowe nie wiem,ja je chwilkę podgotowuję i wtedy mrożę. potem wystarczy tylko wrzucić je na gotującą wodę,chwilę pogotować i gotowe :)

      Usuń
  6. Bardzo dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
  7. Wlasnie skonczylismy jesc:-) pycha! Polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. dzisiaj robilam te kluski, sa pyszne, nawet dziecko niejadek uwielbial :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko