dziś przychodzę do Was z bardzo pysznym ciastem o pięknej nazwie Aniołek :) Dlaczego aniołek, a no dlatego, że jest całe bielutkie :) Na przepis natknęłam się na blogu http://czerrrwonaporzeczka.blogspot.com i postanowiłam je wypróbować.
Jestem bardzo zadowolona z efektu. Kilka rzeczy zmieniłam i ciasto jest bardzo dobre, wręcz rozpływa się w ustach.
Wbrew pozorom robi się je szybko, łatwo i przyjemnie.
Ciasto składa się z 4 spodów do których dodajemy amoniak, który nadaje im miękkość. Spody są przełożone kremem na bazie śmietany. Całość można albo posypać wiórkami kokosowymi albo startą białą czekoladą.
Zapraszam na aniołka :)
SKŁADNIKI
*przepis na dużą blaszkę około 22x35cm
SPODY
-0,5 kg mąki pszennej tortowej
-2 jajka
-200g śmietany gęstej, kwaśnej 18%
-125g masła lub margaryny rozpuszczonego i ostudzonego
-1 łyżka cukru waniliowego
-0,5 szklanki cukru (szklanka 250ml)
-0,5 łyżeczki amoniaku
KREM
-800ml mleka
-250ml śmietany gęstej kwaśnej 18%
-3 jajka
-3/4 szklanki cukru
-1 łyżka cukru waniliowego
-250g masła lub margaryny
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżka mąki pszennej
DODATKOWO
-1 tabliczka czekolady białej
Składniki na blaty dajemy do miski i zagniatamy z nich ciasto, jeśli się klei można dodać trochę mąki.
Ciasto dzielimy na 4 równe części.\
Każdą część wałkujemy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Spody są cienkie, ale pod wpływem amoniaku lekko podrosną.
Spody pieczemy około 11 minut w temperaturze 180 stopni.
Ważne by ich zbytnio nie przypiec, muszą zostać białe.
Gdy mamy gotowe 4 spody przechodzimy do przygotowania kremu śmietanowego.
Mleko przelewamy do garnka, dodajemy cukier oraz masło lub margarynę oraz cukier waniliowy i stawiamy na gazie.
W osobnej misce mieszamy śmietanę, mąki, jajka na gładką masę.
Gdy masło się rozpuści i mleko zacznie gotować wlewamy do niego masę śmietanową i energicznie mieszamy trzepaczką do zgęstnienia.
Masę odstawiamy na kilka minut, i potem przekładamy nią spody.
Ciasta odstawiany do wystygnięcia. Gdy jest chłodne posypujemy je startą białą czekoladą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
I gotowe :)
Ciasto jest pyszne, ładnie wygląda super się kroi, jest mięciutkie i wręcz rozpływa się w ustach.
Polecam gorąco i życzę udanych wypieków :)
Zapowiada się pysznie!
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco :)
Usuńa czy zamiast amoniaku może być soda, czy proszek do pieczenia?
OdpowiedzUsuńSzczerze powiedziawszy nie wiem, w oryginalnym przepisie jest amoniak, to on sprawia, że ciasto nie jest twarde,ładnie rośnie. Myślę jednak , że soda powinna się tu sprawdzić.
UsuńRobiłam z soda.Lepszy jest z amoniakiem(smaczniejsze).
UsuńW przepisie na masę jest podana śmietana ale jaka? Również kwaśna czy słodka
OdpowiedzUsuńWszystko jest napisane proszę dokładnie czytać przepis. Chodzi o śmietanę 18%
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJaki wymiar blaszki?
OdpowiedzUsuńProszę dokładnie czytać przepis, wszystko jest podane
Usuńwygląda znakomicie, szukam inspiracji na ciasto komunijne dla syna, czuję, że ten przepis sprawdzi się doskonale :-)
OdpowiedzUsuńMyślę, że jego biały kolor i świetny smak idealnie wkomponują się w komunijne przyjęcie :)
UsuńCzy mogę użyć mleczka kokosowego zamiast zwykłego mleka?
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam, więc niestety nie wiem, ale myślę, że warto eksperymentować.
Usuńsuper, ale mi się ten przepis podoba, a fotorelacja extra, bardzo dziękuję za ten przepis
OdpowiedzUsuńRenia :))
Dziękuję i bardzo się cieszę, że się podoba, pozdrawiam serdecznie
UsuńWygląda bardzo pięknie. Uwielbiam takie ciasta, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńA jeśli masz ochotę to zapraszam do mnie
http://pelen-brzuszek.blogspot.com
Może znajdziesz coś dla siebie?
pozdrawiam
Polecam i chętnie zajrzę :)
UsuńWoooooow to przepis mojej cudownej teściowej, na ciasto amoniakowe.Nie jadłam go bardzoooo dawno bo zaginął mi przepis a kochana teściowa już nie żyje. Cudowny smak w tego ciasta wróci na Wielanoc. dziękuję losowi że mnie skierował na tą stronę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Teresa
Witam czy zamiast amoniaku można dać sodę oczyszczoną ?
OdpowiedzUsuńOsobiście nigdy nie piekłam go na sodzie, ponieważ amoniak to jeden z główniejszych składników. To dzięki niemu spody są pulchne ale mięciutkie i mają taką charakterystyczną strukturę. Obawiam się, ze soda może tego nie zapewnić. Amoniak zakupi Pani prawie w każdym sklepie, kosztuje około 2zł.
UsuńDziękuję za odpowiedź .Nie chodzi mi o cenę bo już kupiłam nawet mniej niż 2 zł tylko o to że długo szukałam .W najbliższą sobotę będę piekła to cudo .Pozdrawiam Dorota
OdpowiedzUsuńWitam,ciasto wygląda obłędnie,a czy można podać w formie tortu urodzinowego dla synka?
OdpowiedzUsuńJaka jest rożnica miedzy śmietaną gęstą kwaśną do ciasta, a tą śmietaną po prostu gęstą co idzie do kremu? Czy w sklepie idzie je jakoś rozróżnić?
OdpowiedzUsuńTo ta sama śmietana, specjalnie dla pani poprawię...do ciasta i kremu dajemy śmietanę 18% kwaśną, normalną ze sklepu...
UsuńWitam, czy blaty ciasta można przygotować dzień wcześniej? Chciałabym przełożyć je dopiero kolejnego dnia.
OdpowiedzUsuńOczywiście, tylko polecam je czymś okryć, np ściereczką, żeby nie stwardniały :)
UsuńTo wspaniale. Dziękuję za tak szybką odpowiedź!
UsuńWygląda wyśmienicie mam małe pytanie czy placki przekładać gorąca masą
OdpowiedzUsuńProszę dokładnie czytać przepis, tam wszystko jest wyjaśnione. Ugotowaną masę śmietanową odkładamy na kilka minut i przekładamy nią placki. Masa po kilku minutach od zagotowania raczej jest gorąca :) Dzięki temu, że placki przekładamy gorącą masą pięknie namiękają a ciasto rozpływa się w ustach.
UsuńWitam nie wiem jak pani to zrobiła ale porcję na blaty to jedynie na okrągło tortownice wystarczyło.Nie udało mi się rozwałkować na blaszkę.
OdpowiedzUsuńWitam zrobiłam pani ciasto,bardzo ładnie wygląda,zrobiłam w tortownicy.Jednak czegoś brakuje jest trochę mdłe (chyba że ktoś lubi takie smaki )więc dokupiłam maliny i jest w miarę oki.
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie,mam ochotę na śmietanowca tylko nie wiem czy dostanę amoniak.
OdpowiedzUsuńW większości sklepów jest dostępny, widziałam np w delikatesach centrum, w lewiatanie :)
UsuńCiasto wyszło przepyszne.
OdpowiedzUsuńCzy ciasto mozna mrozic
OdpowiedzUsuń