Witam Kochani
tego wieczoru przychodzę do was z rewelacyjnym przepisem na pyszne babeczki kruche z serowym nadzieniem, z borówkami i lukrem. Są przepyszne, szczerze to stały się moimi ulubionymi babeczkami. Gorąco Wam je polecam
SKŁADNIKI
CIASTO
-2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 jajko
-200g masła lub margaryny
-2 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18%
NADZIENIE SEROWE
-750 sera białego półtłustego
-3 jajka
-1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
-150g masła lub margaryny
-3/4 szkl cukru
-1 łyżka cukru waniliowego
LUKIER
-sok z połowy cytryny
-cukier puder
DODATKOWO
-trochę mrożonych borówek
Z podanych składników zagniatamy ciasto, wstawiamy je na 30 minut do lodówki.
Następnie foremki smarujemy lekko tłuszczem i wyklejamy je ciastem.
MASA SEROWA
Ser mielimy. Masło w temp pokojowej ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym oraz z żółtkami (białka odkładamy do piany)
Do powstałej masy dodajemy stopniowo zmielony ser. Wszystko ucieramy na gładką masę. Dodajemy budyń (proszek) i miksujemy. (jeśli masa jest bardzo gęsta-często zależy to od sera, to dodajemy trochę mleka).Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Całość delikatnie mieszamy.
Masą serową zapełniamy foremki wyłożone ciastem, można to zrobić np rękawem cukierniczym-wtedy babeczki ładnie wyglądają. Na górę każdej babeczki dajemy kilka borówek.
Babeczki pieczemy około 30 minut w temp 180 stopni. Ja pod koniec pieczenia włączyłam tylko górne grzanie, by babeczki zbytnio mi się nie przypiekły.
Babeczki studzimy i polewamy lekko lukrem - robimy takie niteczki.
Ostudzone babeczki wstawiamy do lodówki. I gotowe :)
Bardzo Wam je polecam, są rewelacyjne :)
Pięknie wyglądają a pewnie jeszcze lepiej smakują. Kasiu ile wychodzi babeczek z tego przepisu ? Pozdrawiam Edyta
OdpowiedzUsuńSą na prawdę przepyszne :) Mi wyszło 18 sztuk :)
Usuńone muszą być dobre :)
OdpowiedzUsuńzapraszam też do siebie http://pelen-brzuszek.blogspot.com/
pozdrawiam
Witam, a jak pieczenie z termoobiegiem.
OdpowiedzUsuń