.

.

środa, 14 marca 2018

Kruche babeczki z serem i borówkami-mini serniczki-pyszne

Witam Kochani

tego wieczoru przychodzę do was z rewelacyjnym przepisem na pyszne babeczki kruche z serowym nadzieniem, z borówkami i lukrem. Są przepyszne, szczerze to stały się moimi ulubionymi babeczkami. Gorąco Wam je polecam 



SKŁADNIKI 


CIASTO
-2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 jajko
-200g masła lub margaryny
-2 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18%


NADZIENIE SEROWE
-750 sera białego półtłustego
-3 jajka
-1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
-150g masła lub margaryny
-3/4 szkl cukru
-1 łyżka cukru waniliowego


LUKIER
-sok z połowy cytryny
-cukier puder


DODATKOWO
-trochę mrożonych borówek


Z podanych składników zagniatamy ciasto, wstawiamy je na 30 minut do lodówki.


Następnie foremki smarujemy lekko tłuszczem i wyklejamy je ciastem.


MASA SEROWA
Ser mielimy. Masło w temp  pokojowej ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym oraz z żółtkami (białka odkładamy do piany)

Do powstałej masy dodajemy stopniowo zmielony ser. Wszystko ucieramy na gładką masę. Dodajemy budyń (proszek) i miksujemy. (jeśli masa jest bardzo gęsta-często zależy to od sera, to dodajemy trochę mleka).Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Całość delikatnie mieszamy.

Masą serową zapełniamy foremki wyłożone ciastem, można to zrobić np rękawem cukierniczym-wtedy babeczki ładnie wyglądają.  Na górę każdej babeczki dajemy kilka borówek.




Babeczki pieczemy około 30 minut w temp 180 stopni. Ja pod koniec pieczenia włączyłam tylko górne grzanie, by babeczki zbytnio mi się nie przypiekły.

Babeczki studzimy i polewamy lekko lukrem - robimy takie niteczki.


Ostudzone babeczki wstawiamy do lodówki. I gotowe :)


Bardzo Wam je polecam, są rewelacyjne :)

4 komentarze:

  1. Pięknie wyglądają a pewnie jeszcze lepiej smakują. Kasiu ile wychodzi babeczek z tego przepisu ? Pozdrawiam Edyta

    OdpowiedzUsuń
  2. one muszą być dobre :)

    zapraszam też do siebie http://pelen-brzuszek.blogspot.com/

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, a jak pieczenie z termoobiegiem.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko