.

.

środa, 14 marca 2018

Kopytka-podstawowy przepis

Witam Kochani
dziś podstawy kuchni, czyli coś co każda pani domu powinna potrafić :)




Kopytka -pyszne, łatwe i dające wiele możliwości.
Z tych proporcji kopytek wystarczy dla 4 osobowej rodziny.
Są jędrne, nie kleją się i super smakują.
Polecam

-900g ugotowanych ziemniaków
-łyżeczka soli
-3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
-1 szklanka (250ml) mąki pszennej
-1 jajko



Ziemniaki obieramy, solimy i gotujemy.
Studzimy i mielimy maszynką lub przepuszczamy przez praskę.
Kopytka wychodzą moim zdaniem najlepsze gdy ziemniaki poleżą do drugiego dnia.

Do miski dajemy ziemniaki i resztę składników. Zagniatamy ciasto.

Dzielimy je na kilka części, z każdej tworzymy wałek, kroimy pod skosem na małe kawałki.



W garnku zagotowujemy wodę. Kopytka wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy chwilę do wypłynięcia.
Hartujemy je w zimnej wodzie i wykładamy na półmisek

Kopytka można podać z dowolnym sosem, czy np obsmażyć w masełku i bułce tartej.



Polecam i życzę smacznego.

2 komentarze:

  1. Witam, nigdy nikt u mnie w domu nie hartował kopytek w zimnej wodzie.
    Dlatego też chciałabym się dowiedzieć co daje takie hartowanie kopytek? ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to, że są jędrniejsze i się nie sklejają :)

      Usuń