.

.

środa, 14 marca 2018

Kopytka-podstawowy przepis

Witam Kochani
dziś podstawy kuchni, czyli coś co każda pani domu powinna potrafić :)




Kopytka -pyszne, łatwe i dające wiele możliwości.
Z tych proporcji kopytek wystarczy dla 4 osobowej rodziny.
Są jędrne, nie kleją się i super smakują.
Polecam

-900g ugotowanych ziemniaków
-łyżeczka soli
-3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
-1 szklanka (250ml) mąki pszennej
-1 jajko



Ziemniaki obieramy, solimy i gotujemy.
Studzimy i mielimy maszynką lub przepuszczamy przez praskę.
Kopytka wychodzą moim zdaniem najlepsze gdy ziemniaki poleżą do drugiego dnia.

Do miski dajemy ziemniaki i resztę składników. Zagniatamy ciasto.

Dzielimy je na kilka części, z każdej tworzymy wałek, kroimy pod skosem na małe kawałki.



W garnku zagotowujemy wodę. Kopytka wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy chwilę do wypłynięcia.
Hartujemy je w zimnej wodzie i wykładamy na półmisek

Kopytka można podać z dowolnym sosem, czy np obsmażyć w masełku i bułce tartej.



Polecam i życzę smacznego.

8 komentarzy:

  1. Witam, nigdy nikt u mnie w domu nie hartował kopytek w zimnej wodzie.
    Dlatego też chciałabym się dowiedzieć co daje takie hartowanie kopytek? ��

    OdpowiedzUsuń
  2. Nowy przepis na kopytka zawsze w cenie - super. Robię troche inaczej, dlatego ten dodaję do kolekcji. Dziękuję i pozrawiam autorkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy ma swoje sekretne i sprawdzone przepisy :) gorąco pozdrawiam

      Usuń
  3. Uwielbiam kopytka, dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. przepis jest taki sam jak mój z wyjątkiem że ja nie daje jajka ale polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zawsze daję jajko :) Cóż, ile kucharek tyle przepisów :) Najważniejsze, że kopytka wychodzą pyszne :)

      Usuń
  5. To tak jak kluski śląskie tylko nie kulane

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko