dziś podstawy kuchni, czyli coś co każda pani domu powinna potrafić :)
Kopytka -pyszne, łatwe i dające wiele możliwości.
Z tych proporcji kopytek wystarczy dla 4 osobowej rodziny.
Są jędrne, nie kleją się i super smakują.
Polecam
-900g ugotowanych ziemniaków
-łyżeczka soli
-3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
-1 szklanka (250ml) mąki pszennej
-1 jajko
Ziemniaki obieramy, solimy i gotujemy.
Studzimy i mielimy maszynką lub przepuszczamy przez praskę.
Kopytka wychodzą moim zdaniem najlepsze gdy ziemniaki poleżą do drugiego dnia.
Do miski dajemy ziemniaki i resztę składników. Zagniatamy ciasto.
Dzielimy je na kilka części, z każdej tworzymy wałek, kroimy pod skosem na małe kawałki.
W garnku zagotowujemy wodę. Kopytka wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy chwilę do wypłynięcia.
Hartujemy je w zimnej wodzie i wykładamy na półmisek
Kopytka można podać z dowolnym sosem, czy np obsmażyć w masełku i bułce tartej.
Polecam i życzę smacznego.
Witam, nigdy nikt u mnie w domu nie hartował kopytek w zimnej wodzie.
OdpowiedzUsuńDlatego też chciałabym się dowiedzieć co daje takie hartowanie kopytek? ��
A to, że są jędrniejsze i się nie sklejają :)
UsuńNowy przepis na kopytka zawsze w cenie - super. Robię troche inaczej, dlatego ten dodaję do kolekcji. Dziękuję i pozrawiam autorkę.
OdpowiedzUsuńKażdy ma swoje sekretne i sprawdzone przepisy :) gorąco pozdrawiam
UsuńUwielbiam kopytka, dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńprzepis jest taki sam jak mój z wyjątkiem że ja nie daje jajka ale polecam
OdpowiedzUsuńja zawsze daję jajko :) Cóż, ile kucharek tyle przepisów :) Najważniejsze, że kopytka wychodzą pyszne :)
UsuńTo tak jak kluski śląskie tylko nie kulane
OdpowiedzUsuń