Przychodzę do Was z przepisem na rewelacyjne ciasto, które łączy w sobie wiele pysznych smaków, po połączeniu tworzą na prawdę idealny deser. Ciasto składa się z puszystego ciasta kakaowego naponczowanego kawą, warstwy z budyniu karmelowego, bananów oraz pianki kawowej.
Polecam Wam to ciasto, pięknie wygląda i rewelacyjnie smakuje. Może ktoś z Was zdecyduje się je przygotować na Wielkanoc, do czego bardzo zachęcam.
SKŁADNIKI
*przepis na blaszkę 25x25cm
CIASTO
-4 jajka
-1 szkl mąki pszennej (szklanka 250ml)
-0,5 szkl cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-7 łyżek oleju
-7 łyżek wody
-1 czubata łyżka kakao
MASA BUDYNIOWA KARMELOWA
-3 szkl mleka
-200g masła lub margaryny
-1 budyń o smaku karmelowym lub krówkowym duży 62g
-3/4 szkl cukru
-1 łyżka mąki pszennej
PIANKA
-500ml śmietanki 30%
-1,5 łyżki żelatyny
-2 łyżki kawy rozpuszczone w 100 ml wody
-0,5 szkl cukru pudru
PONCZ
-1 łyżka kawy
-125 ml wody
DODATKOWO
-czekolada mleczna do posypania
-2 duże banany
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę.
Dodajemy do niej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i całość miksujemy. Następnie dodajemy olej oraz wodę i miksujemy.
Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy około 25 minut w temp 180 stopni-do suchego patyczka.
Ciasto wyciągamy z blaszki, studzimy i kroimy na dwa spody.
MASA KARMELOWA-BUDYNIOWA
Do garnka wlewamy 2,5 szkl mleka, dodajemy masło lub margarynę oraz cukier i całość podgrzewamy.
Do miski dajemy 0,5 szkl mleka, budyń (proszek), mąkę i wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką by nie było grudek.
PIANKA KAWOWA
śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy kawę i wszystko dokładnie mieszamy. W misce rozpuszczamy żelatynę w wodzie, studzimy ją. Gdy żelatyna jest zimna wlewamy ją do masy i mieszamy kilka sekund na wysokich obrotach.
Przestudzone ciasto ponczujemy, układamy na nim plasterki bananów (by banany nie ściemniały polecam posmarować je sokiem z cytryny)
Na banany wylewamy piankę.Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia, następnie posypujemy startą czekoladą.
Ciasto powinno poleżeć w lodówce kilka godzin.
I gotowe :) gorąco polecam-jest pyszne.
Smacznego:)
ale pyszne ciasto, w sam raz na święta ;)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco :)
UsuńKolejna pysznośc do zrobienia 👍😍Oczywiście już się piecze 👍👌👏
OdpowiedzUsuńsuper :)
UsuńNie mam kawy rozpuszczalnej tylko zwykłą,nada się czy nie bardzo?
OdpowiedzUsuńPyszne;)
OdpowiedzUsuńDo wszystkich ciast dodajesz wodę i olej zamiast np. masła . Czy to powoduje, ze cisto jest bardziej puszyste ?
OdpowiedzUsuńNie do wszystkich, to po prostu mój sprawdzony przepis na ciasto które jest super alternatywą dla często opadającego biszkopta. Super sprawdza się jako spód do ciast, jest mięciutkie, puszyste i zawsze wychodzi. Jeśli ci nie odpowiada, to przecież nie musisz korzystać z tego przepisu. Upiecz biszkopt według swojego doskonałego przepisu...
UsuńWłaśnie bardzo mi pasuje. Dlatego pytałam, czy z tego przepisu ciasto jest bardziej puszyste ;). A tak przy okazji, piekłam z Twojego przepisu ciasto orzechowe z masą budyniową -rewelacja. Nawet mój syn się zajadał, który w zasadzie nie jada słodyczy :).
OdpowiedzUsuńJest puszyste, to mój sprawdzony przepis na biszkopt-niezawodny :) Bardzo polecam. Trzeba tylko dokładnie ubić jajka na jasną, puszysta masę :) Bardzo się ciesze, ze ciasto smakowało, pozdrawiam serdecznie
Usuńps Przepraszam za mój ton w poprzednim komentarzu, jak tak teraz go czytam to brzmi trochę niefajnie. Nie miałam nic złego na myśli :)
Usuń