Wielkanoc już za kilka dni, więc przychodzą do Was z fajnym przepisem :)
Chcę Wam pokazać jak zrobić słodziutkie bułeczki-zajączki.
Są zrobione z mięciutkiego ciasta drożdżowego, ich brzuszki nadziane są powidłami (można nadziać dowolnym nadzieniem)
pokryte są lukrem cytrynowym :)
Buźki mają zrobione z cukrowych ozdób :) Myślę, że to fajny pomysł, szczególnie takie zajączki spodobają się dzieciom :)
Zapraszam
*z proporcji wyszło mi 14 dużych zajączków :)
-30g drożdży świeżych
-250ml mleka
-2 jajka
-80g masła
-1 cukier waniliowy
-3/4 szkl cukru (szklanka 250ml)
-ok 650g mąki + do podsypania
LUKIER
-sok z połowy cytryny
-łyżka wody
-cukier puder
DODATKOWO
-dowolne nadzienie-powidła, marmolada, czekolada itp.
-jajko do posmarowania zajączków
Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy łyżkę cukru i ciepłe mleko-mieszamy do rozpuszczenia drożdży.
Następnie dodajemy trochę mąki, mieszamy i odstawiamy do podrośnięcia drożdży.
Masło rozpuszczamy i studzimy, dodajemy do wyrośniętych drożdży, dodajemy również jajka utarte z cukrem, cukier waniliowy oraz przesianą mąkę-zagniatamy ciasto-jak się klei to podsypujemy mąką. Ma być pulchne, miękkie wyrabiamy je chwilę by się dobrze napowietrzyło.
Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Następnie urywamy kawałeczek z ciasta,rozpłaszczamy, dajemy nadzienie i tworzymy kulkę.
z drugiego kawałka tworzymy długi wałek i owijamy nim kulkę, i zaplatamy końce tak by powstały uszy.
Zajaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i pieczemy w temp 180 stopni na złoty kolor.
Ostudzone zajączki smarujemy lukrem i dekorujemy wedle życzenia.
Są śliczne, słodziutkie i pyszne :)
Polecam i życzę smacznego :)
Cudne zajace,ale ile trzeba dac drozdzy bo w przepisie ich brak.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Ella,Wesolych Swiat:)))
30g drożdży :) już uzupełnione. Pozdrawiam cieplutko i również życzę wesołych świąt :)
Usuń