.

.

środa, 18 kwietnia 2018

Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

Witam Kochani

Dziś zapraszam Was na rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciasteczka jest wyjątkowe, ponieważ dodajemy do niego ugotowane żółtka. Ciasteczka są niezwykle pyszne, kruche, ciasto po upieczeniu jest lekkie i wręcz rozpływa się w ustach. Jak wiadomo sukces udanego wypieku to przede wszystkim mąka. Dziś chcę Wam bardzo polecić mąkę Szymanowską od Polskich młynów, sprawdza się idealnie do wszelkiego rodzaju wypieków, zapewniając im idealną konsystencję i smak. 




Ciasteczka pięknie wyglądają, są wypełnione kremem maślanym. Całość polana jest niteczkami białej czekolady :)
Gorąco Wam polecam te ciasteczka, ponieważ są na prawdę rewelacyjne.

Proporcje są bardzo wydajne, mi wyszło z nich około 70-80 pojedynczych  ciasteczek  czyli około 40 gotowych markizów :)

SKŁADNIKI 

CIASTO 

150g mąki  pszennej (polecam Szymanowską Polskie Młyny)
60g mąki ziemniaczanej
60g cukru pudru
3 ugotowane żółtka
150 g masła
opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka kakao

KREM

150g masła
2 łyżki cukru pudru

DODATKOWO
kawałek białej czekolady do polania ciasteczek


CIASTO

Składniki na ciasto dajemy do miski, mąkę przesiewamy, a ugotowane i ostudzone żółtka trzemy na tarce lub kruszymy rękami.

Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. 



Pod koniec zagniatania można troszkę podsypać mąką. Ciasto dajemy do woreczka i wstawiamy na około 20-30 minut do lodówki.

Następnie blat podsypujemy mąką i wałkujemy ciasto. Wykrawamy ciasteczka, ja korzystałam z kwadratowej foremki z ozdobnymi brzegami-jak typowe herbatniki :) Możecie wykrawać dowolne kształty. 
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

 i pieczemy około 10 minut w temp 180 stopni. Ciasteczka po wyciągnięciu z piekarnika troszkę stwardnieją. 
Ciasteczka studzimy.


KREM

Jest to najłatwiejszy krem na świecie :)
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, dodajemy cukier puder-miksujemy i gotowe :)



jeśli macie życzenie ciasteczka możecie przełożyć np nutellą, kremem z mlekiem w proszku, marmoladą, powidłami. Ja bardzo polecam krem maślany, jest pyszny. pamiętajcie jednak by użyć koniecznie prawdziwego  masła. 
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego. 

Na jedno ciasteczko dajemy trochę kremu, przykrywamy drugim. 





Ciasteczka dekorujemy roztopioną białą czekoladą. Ja daję ją do woreczka strunowego, nacinam róg i robię niteczki :)

Ciasteczka przechowujemy w lodówce.
Polecam gorąco-łatwe, szybkie i baaaardzo pyszne







Smacznego :)

PS
Zapraszam na stronę Polskich Młynów :)  Kliknij  do zapoznania się z najwyższej jakości produktami :) 

8 komentarzy:

  1. Ale pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam-te ciasteczka są obłędne! Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani Kasiu czy zamiast masła mogę dac margarynę Kasię do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do ciasta oczywiście, że tak :) Margaryna też się sprawdzi, jednak do kremu polecam masło :)

      Usuń
  4. Dziękuję ☺

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam ciasteczka wyszły pyszne.Rodzinka zadowolona.Pozdrawiam Edyta.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko