sezon malinowy w pełni, więc dziś zapraszam na pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto z budyniową pianką i malinami.
SKŁADNIKI
*przepis na blaszkę 22x35cm
CIASTO
-3 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
-0,5 szklanki mąki krupczatki
-250g masła
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-5 łyżek cukru pudru
-7 żółtek
-2 łyżki śmietany 12 lub 18%
PIANKA
-7 białek
-3/4 szkl cukru
-1 cukier waniliowy
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-150ml oleju
DODATKOWO
-500g malin
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3 mniejszą część chowamy do lodówki, a większą wykładamy dno blaszki i podpiekamy na lekko złoty kolor w temp 180 stopni.
Studzimy.
W misce ubijamy białka na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy wciąż miksując, cukier musi się rozpuścić.
Następnie dodajemy budynie, mąkę ziemniaczaną oraz olej i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach do połączenia się składników.
Powstałą masę wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy i układamy na niej maliny, dziurką do góry.
Na maliny trzemy resztę ciasta, lub urywamy kawałeczki palcami.
Tak przygotowanie ciasto pieczemy około 50 minut w temp 180 stopni.
Ostudzone posypujemy cukrem pudrem, przechowujemy w lodówce. Najlepiej kroić na drugi dzień :)
I gotowe :)
Ciasto jest pyszne, bardzo polecam
Smacznego
Jest pyszne 🫶
OdpowiedzUsuń