.

.

piątek, 6 lipca 2018

Ciasto kruche z pianką i malinami


Witam Kochani

sezon malinowy w pełni, więc dziś zapraszam na pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto z budyniową pianką i malinami.











SKŁADNIKI

*przepis na blaszkę 22x35cm


CIASTO

-3 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
-0,5 szklanki mąki krupczatki
-250g masła
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-5 łyżek cukru pudru
-7 żółtek
-2 łyżki śmietany 12 lub 18%

PIANKA

-7 białek
-3/4 szkl cukru
-1 cukier waniliowy
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-150ml oleju

DODATKOWO

-500g malin



Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3  mniejszą część chowamy do lodówki, a większą wykładamy dno blaszki i podpiekamy na lekko złoty kolor w temp 180 stopni.
Studzimy.






W misce ubijamy białka na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy  wciąż miksując, cukier musi się rozpuścić.
Następnie dodajemy budynie, mąkę ziemniaczaną  oraz olej i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach do połączenia się składników.



Powstałą masę wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy i układamy na niej maliny, dziurką do góry.





Na maliny trzemy resztę ciasta, lub urywamy kawałeczki palcami.
Tak przygotowanie ciasto pieczemy około 50 minut w temp 180 stopni.


Ostudzone posypujemy cukrem pudrem, przechowujemy w lodówce. Najlepiej kroić na drugi dzień :)






I gotowe :)
Ciasto jest pyszne, bardzo polecam
Smacznego

1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko