lato w pełni, więc możemy do woli cieszyć się jego darami-owocami, warzywami. Jednak lato kiedyś się skończy i aby zachować jego cząstkę zapraszam na pyszną sałatkę obiadową idealną na zimę.
Sałatka składa się z kapusty białej, papryki, marchewki, ogórków oraz cebulki`. Pachnie i smakuje wspaniale. Bardzo Was zachęcam do jej przygotowania, będzie idealna do jesiennych czy zimowych obiadów :) Zapraszam
SKŁADNIKI
*z tych proporcji wyszło mi 6 średnich słoików.
SAŁATKA
-1,5kg poszatkowanej kapusty białej
-500g ogórków
-2 papryki czerwone
-350g cebuli
-400g marchwi
-sól
ZALEWA
-4 szkl wody
-125ml octu 10%
-1szkl cukru
-7 liści laurowych
-10 sztuk ziela angielskiego
Kapuste białą szatkujemy, marchew trzemy na tarce jarzynowej, paprykę kroimy w cienkie paseczki, cebulę kroimy w piórka a ogórki szatkujemy w cienkie plasterki.
Każde z warzyw odstawiamy do osobnej miski i solimy, odstawiamy na około 1,5- 2 godzin i odciskamy sok.
***pojawiają się pytania o ilość soli, ja daję "na oko" ale do kapusty wystarczy 1 solidna łyżka, a do reszty składników po pół łyżki.
Wszystkie składniki dajemy do dużej miski i mieszamy ze sobą
i przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików.
ZALEWA
Składniki zalewy dajemy do garnka i zagotowujemy.
Gorącą zalewą zalewamy sałatkę.
Szczelnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy około 15 minut.
Studzimy i już można odnieść do spiżarni :)
PS by mieć pewność szczelności słoików ja daje pomiędzy zakrętkę a słoik kawałek folii spożywczej lub woreczka. :)
Gorąco polecam, sałatka jest pyszna i pachnąca :)
Sałatka pychotka polecam
OdpowiedzUsuń��
Bardzo dziękuję za komentarz, mi też strasznie smakuję, właśnie ją robię w tym momencie :) Trzeba zrobić zapas na zimę :) Pozdrawiam cieplutko
Usuńa soli nie dajemy
OdpowiedzUsuńDo zalewy nie dajemy soli. Każde z przygotowanych warzyw solimy by puściły sok. Do kapusty wystarczy dać około 1 łyżkę soli, a do reszty składników po pół łyżki.
Usuńa nie mało tego octu 125 ml ? na 4 szkl wody ? hmm
OdpowiedzUsuńJa daję pół szklanki, jak dawałam więcej, niestety ocet był wyraźnie wyczuwalny i sałatka nie smakowała dobrze. Z tą ilością jest super :)
UsuńCzy ocet 10%?
OdpowiedzUsuńtak, już uzupełniam, żeby nie było wątpliwości :)
UsuńCzy po pasteryzacji odwracamy słoiki?
OdpowiedzUsuńSól ma znaczenie ,wydobywa smak z warzyw i tak jak każdy dodatek, wystarczy nabrać łyżką przypadkową ilość soli i już smak nie jest ten sam, czy może Pani podać ile ogółem w gramach należy użyć soli do całej sałatki , aby smakowała jak należy, aby można było chętnie wracać do tego przepisu. Niestety w wielu przepisach podawana jest ilość właśnie na łyżki, łyżeczki. Wygląd sałatki je zachęcający do jej przygotowania,ale nie chcę się rozczarować.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam