.

.

wtorek, 14 sierpnia 2018

Jagodowy sernik bez pieczenia ze śmietankową pianką-na herbatnikach

Witam Kochani
dziś zapraszam Was na rewelacyjny jagodowy sernik na zimno z pianką śmietankową-jest to ciasto bez pieczenia. Zachwyca pięknym fioletowym kolorem i wspaniałym smakiem. Zapraszam i gorąco polecam :)



SKŁADNIKI 

blaszka 25x25cm

-około 300g herbatników (mi na jedną warstwę wchodziło 20sztuk małych herbatników)
-1 kg sera sernikowego z wiaderka
-300 ml śmietany 30%
-1,5 szklanki cukru pudru
-250 g jagód
-2,5 łyżki żelatyny 
-125ml gorącej wody

PIANKA

-1 śnieżka (bita śmietana w proszku)
-200ml zimnego mleka
-0,5 łyżki żelatyny
-100 ml gorącej wody

DODATKOWO

-czekolada deserowa do posypania ciasta


Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

MASA SEROWA

jagody blendujemy na mus.



Do dużej miski dajemy ser, dodajemy mus z jagód oraz cukier puder i wszystko miksujemy na gładką masę.

Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej. Wszystko dokładnie miksujemy.
W 125 ml wrzątku rozpuszczamy żelatynę, dokładnie mieszamy i studzimy.
Żelatynę dodajemy do masy serowej i dokładnie miksujemy chwilę na wysokich obrotach.

Dno blaszki wykładamy herbatnikami, 

na nie dajemy połowę masy serowej,

 przykrywamy kolejną warstwą herbatników i dajemy resztę masy i trzecią warstwę herbatników.

Ciasto dajemy do lodówki.

MASA ŚMIETANKOWA

Śnieżkę ubijamy w 200ml mleka.


Następnie w osobnej miseczce mieszamy żelatynę w 100 ml wrzątku, studzimy.
Żelatynę dajemy do śnieżki i mieszamy. Masę wylewamy na ciasto.



Wsadzamy całość do lodówki by stężało.
Następnie trzemy na ciasto czekoladę.



Polecam by ciasto poleżało w lodówce najlepiej całą noc by herbatniki namiękły.
Ciasto wtedy rewelacyjnie się kroi, pięknie wygląda i wspaniale smakuje.










Gorąco polecam i życzę smacznego :) 

3 komentarze:

  1. Chyba sie skusze na taki. Dzieki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z całego serducha polecam :) na pewno będzie smakował, i jest przede wszystkim łatwy i szybki w przygotowaniu :)

      Usuń
  2. Ja miałam ok 1130g serka kanapkowo-sernikowego "Mój ulubiony" i 300g jagód mrożonych. Resztę wszystko tak jak w przepisie. Blaszkę miałam o wymiarach 25/36cm. Zgadzam się, że lepszy jest na następny dzień gdyż lepiej się kroi oraz herbatniki są smaczniejsze bo zmiękły. Polecam dobrze smakuje i ładnie wygląda. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko