dziś zapraszam Was na rewelacyjny jagodowy sernik na zimno z pianką śmietankową-jest to ciasto bez pieczenia. Zachwyca pięknym fioletowym kolorem i wspaniałym smakiem. Zapraszam i gorąco polecam :)
SKŁADNIKI
blaszka 25x25cm
-około 300g herbatników (mi na jedną warstwę wchodziło 20sztuk małych herbatników)
-1 kg sera sernikowego z wiaderka
-300 ml śmietany 30%
-1,5 szklanki cukru pudru
-250 g jagód
-2,5 łyżki żelatyny
-125ml gorącej wody
PIANKA
-1 śnieżka (bita śmietana w proszku)
-200ml zimnego mleka
-0,5 łyżki żelatyny
-100 ml gorącej wody
DODATKOWO
-czekolada deserowa do posypania ciasta
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
MASA SEROWA
jagody blendujemy na mus.
Do dużej miski dajemy ser, dodajemy mus z jagód oraz cukier puder i wszystko miksujemy na gładką masę.
Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej. Wszystko dokładnie miksujemy.
W 125 ml wrzątku rozpuszczamy żelatynę, dokładnie mieszamy i studzimy.
Żelatynę dodajemy do masy serowej i dokładnie miksujemy chwilę na wysokich obrotach.
Dno blaszki wykładamy herbatnikami,
na nie dajemy połowę masy serowej,
przykrywamy kolejną warstwą herbatników i dajemy resztę masy i trzecią warstwę herbatników.
Ciasto dajemy do lodówki.
MASA ŚMIETANKOWA
Śnieżkę ubijamy w 200ml mleka.
Następnie w osobnej miseczce mieszamy żelatynę w 100 ml wrzątku, studzimy.
Żelatynę dajemy do śnieżki i mieszamy. Masę wylewamy na ciasto.
Wsadzamy całość do lodówki by stężało.
Następnie trzemy na ciasto czekoladę.
Polecam by ciasto poleżało w lodówce najlepiej całą noc by herbatniki namiękły.
Ciasto wtedy rewelacyjnie się kroi, pięknie wygląda i wspaniale smakuje.
Gorąco polecam i życzę smacznego :)
Chyba sie skusze na taki. Dzieki za przepis.
OdpowiedzUsuńZ całego serducha polecam :) na pewno będzie smakował, i jest przede wszystkim łatwy i szybki w przygotowaniu :)
UsuńJa miałam ok 1130g serka kanapkowo-sernikowego "Mój ulubiony" i 300g jagód mrożonych. Resztę wszystko tak jak w przepisie. Blaszkę miałam o wymiarach 25/36cm. Zgadzam się, że lepszy jest na następny dzień gdyż lepiej się kroi oraz herbatniki są smaczniejsze bo zmiękły. Polecam dobrze smakuje i ładnie wygląda. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń