Ciasto składa się z kakaowego biszkopta, masy oraz czekoladowej pianki, całość posypana jest orzechami.
Ciasto pięknie wygląda i rewelacyjnie smakuje, gorąco Wam polecam i zapraszam :)
SKŁADNIKI
***przepis na blaszkę 25x25cm
BISZKOPT
-3 jajka
-2 białka (z masy)
-0,5szkl cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 szklanka mąki pszennej tortowej
-5 łyżek oleju
-5 łyżek wody
-1,5 łyżki kakao
KREM
-1 litr mleka
-3/4 szklanki cukru
-1 cukier waniliowy
-2 żółtka (białka dajemy do biszkopta)
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
-2 łyżki mąki pszennej
-250g masła lub margaryny
PIANKA CZEKOLADOWA
-200g czekolady deserowej
-350ml śmietany 30%
-2 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
-kilka orzechów włoskich zmielonych na drobno
BISZKOPT
Dno blaszki o wymiarach 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka wraz z białkami ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, dodajemy kakao,olej i wodę, całość miksujemy na gładką masę.
Przekładamy ją do blaszki i pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka.
Biszkopt studzimy.
KREM
Do miski wlewamy około szklankę mleka, resztę dajemy do garnka i stawiamy na gazie
Do mleka dodajemy żółtka, mąkę, budyń,cukier,cukier waniliowy i wszystko miksujemy. Powstałą masę wylewamy na gotujące się mleko i mieszamy do zgęstnienia jak budyń. Studzimy.
***ja sobie zawsze ten budyń przygotowuję wieczorem dzień przed pieczeniem ciasta.***
Gdy budyń jest zimny do miski dajemy masło lub margarynę w temp pokojowej i ucieramy ją na puch, stopniowo dodajemy budyń i miksujemy na gładki krem.
Krem wykładamy na biszkopt.
Ciasto wstawiamy do lodówki.
PIANKA
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy nad kąpielą wodną. ***ważne by była to czekolada dobrej jakości-wtedy ładnie się roztopi.
Roztopioną czekoladę chwilkę studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy czekoladę i miksujemy na gładką masę.
Powstałą masę wykładamy na krem.
Orzechy mielimy i posypujemy nimi ciasto.
Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Wtedy pianka ładnie się zetnie i nabierze musowej konsystencji.
Polecam gorąco, ciasto jest pyszne :)
Wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńSmakuje też super :) Bardzo polecam :)
UsuńSuper zdjęcia jak się robi w dokładnością. Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńDziękuję, to cecha mojego bloga-przepisy krok po kroku :) A nie tylko przepis i efekt końcowy :)
UsuńUwielbiałam ten deser w dzieciństwie :) Nawet nie przypuszczałam, że jest jego cukierniczy odpowiednik - muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Też bardzo lubię nawet do dziś kupuję, mimo, że z dzieckiem nie mam już nic wspólnego :) Ciasto smakuje podobnie :) Polecam wypróbować :)
UsuńP km km
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubie ciasta , które maja w sobie cos z kakao :) wygląda bosko <3
OdpowiedzUsuńPolecam bardzo gorąco :)
UsuńWygląda pysznie pewnie tak też smakuje . Dzisiaj mam zamiar je upiec. Mam nadzieję że się uda ��������
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że ciasto wyszło i smakowało :)
UsuńUpiekłam i wyszło pycha. Rodzinka się zajadała. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam przepisy łączące gotowe słodycze i własne wypieki. Coś czuje, że będzie to moje drugie ulubione ciasto, zaraz po cieście OREO.
OdpowiedzUsuńCzy jakbym chciała zrobić na zwykłej blaszce ( standardowej) to muszę zrobić z podwójnej porcji czy wystarczy z półtora ?? Bo 2 l mleka wydaje mi się dużo A piekę bardzo dużo. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńzdecydowanie wystarczy z półtora porcji :)
UsuńWitam. Czy mogę prosić o podanie dokładnych porcji na duza blachę. Z góry dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuń
UsuńTakie proporcje powinny być idealne na dużą blaszkę, zostawiłam 250g masła w masie, bo taka ilość jest dobra i na małą jak i na dużą blaszkę.
BISZKOPT
-5 jajek
-3 białka (z masy)
-3/4 szkl cukru
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 szklanka mąki pszennej tortowej
-8 łyżek oleju
-8 łyżek wody
-2,5 łyżki kakao
KREM
-5 szklanek mleka
-1 szklanka cukru
-1 cukier waniliowy
-3 żółtka (białka dajemy do biszkopta)
-3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
-3 łyżki mąki pszennej
-250g masła lub margaryny
PIANKA CZEKOLADOWA
-300g czekolady deserowej
-500ml śmietany 30%
-3 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
-kilka orzechów włoskich zmielonych na drobno
Zawsze mam problem ze zwiększeniem ilości składników, zwłaszcza jeżeli chodzi o 1,5 porcji ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam,pyszne ciasto �� �� mniam polecam wszystkim �� i szybko się robi ��
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz i polecam inne przepisy :)😊😊😊
UsuńCzy można uratować krem po budynku który stał się bardzo rzadki
OdpowiedzUsuńWszystko się rozlewa, trzymałam w lodówce całą noc.
OdpowiedzUsuńwidocznie krem się zwarzył...pianka też sie rozlewa?
Usuńzrobiłam dziś krok po kroku biszkopt olejowy, z podanych składników wystarczy na dużą blachę krem i pianka śmiało wystarczą nie trzeba zwiększać proporcji Połączenie smaków bezbłędne można dodac prażone orzechy laskowe.
OdpowiedzUsuń