.

.

czwartek, 30 sierpnia 2018

Ciasto Monte na kakaowym biszkopcie

Witam Kochani, dziś zapraszam na bardzo pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto o nazwie Monte, nazwa ta nie bierze się  znikąd, ponieważ ciasto smakiem bardzo przypomina popularny deser jakim jest Monte.



Ciasto składa się z kakaowego biszkopta, masy oraz czekoladowej pianki, całość posypana jest orzechami.

Ciasto pięknie wygląda i rewelacyjnie smakuje, gorąco Wam polecam i zapraszam :)

SKŁADNIKI
***przepis na blaszkę 25x25cm

BISZKOPT

-3 jajka
-2 białka (z masy)
-0,5szkl cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 szklanka mąki pszennej tortowej
-5 łyżek oleju
-5 łyżek wody
-1,5 łyżki kakao

KREM

-1 litr mleka
-3/4 szklanki cukru
-1 cukier waniliowy
-2 żółtka (białka dajemy do biszkopta)
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
-2 łyżki mąki pszennej
-250g masła lub margaryny

PIANKA CZEKOLADOWA

-200g czekolady deserowej
-350ml śmietany 30%
-2 łyżki cukru pudru

DODATKOWO

-kilka orzechów włoskich zmielonych na drobno


BISZKOPT

Dno blaszki o wymiarach 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia.

Jajka wraz z białkami ucieramy z cukrem na puszystą masę.

 Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, dodajemy kakao,olej i wodę, całość miksujemy na gładką masę. 

Przekładamy ją do blaszki i pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka.
Biszkopt studzimy.

KREM

Do miski wlewamy około szklankę mleka, resztę dajemy do garnka i stawiamy na gazie

Do mleka dodajemy żółtka, mąkę, budyń,cukier,cukier waniliowy i wszystko miksujemy. Powstałą masę wylewamy na gotujące się mleko i mieszamy do zgęstnienia jak budyń. Studzimy.



***ja sobie zawsze ten budyń przygotowuję wieczorem dzień przed pieczeniem ciasta.***

Gdy budyń jest zimny do miski dajemy masło lub margarynę w temp pokojowej i ucieramy ją na puch, stopniowo dodajemy budyń i miksujemy na gładki krem.

Krem wykładamy na biszkopt.
Ciasto wstawiamy do lodówki.

PIANKA

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy nad kąpielą wodną. ***ważne by była to czekolada dobrej jakości-wtedy ładnie się roztopi.
Roztopioną czekoladę chwilkę studzimy.

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy czekoladę i miksujemy na gładką masę. 



Powstałą masę wykładamy na krem.
Orzechy mielimy i posypujemy nimi ciasto. 

Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Wtedy pianka ładnie się zetnie i nabierze musowej konsystencji.








Polecam gorąco, ciasto jest pyszne :)  

24 komentarze:

  1. Super zdjęcia jak się robi w dokładnością. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, to cecha mojego bloga-przepisy krok po kroku :) A nie tylko przepis i efekt końcowy :)

      Usuń
  2. Uwielbiałam ten deser w dzieciństwie :) Nawet nie przypuszczałam, że jest jego cukierniczy odpowiednik - muszę wypróbować :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bardzo lubię nawet do dziś kupuję, mimo, że z dzieckiem nie mam już nic wspólnego :) Ciasto smakuje podobnie :) Polecam wypróbować :)

      Usuń
  3. Ja bardzo lubie ciasta , które maja w sobie cos z kakao :) wygląda bosko <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie pewnie tak też smakuje . Dzisiaj mam zamiar je upiec. Mam nadzieję że się uda ��������

    OdpowiedzUsuń
  5. Upiekłam i wyszło pycha. Rodzinka się zajadała. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam przepisy łączące gotowe słodycze i własne wypieki. Coś czuje, że będzie to moje drugie ulubione ciasto, zaraz po cieście OREO.

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy jakbym chciała zrobić na zwykłej blaszce ( standardowej) to muszę zrobić z podwójnej porcji czy wystarczy z półtora ?? Bo 2 l mleka wydaje mi się dużo A piekę bardzo dużo. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam. Czy mogę prosić o podanie dokładnych porcji na duza blachę. Z góry dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi

    1. Takie proporcje powinny być idealne na dużą blaszkę, zostawiłam 250g masła w masie, bo taka ilość jest dobra i na małą jak i na dużą blaszkę.

      BISZKOPT

      -5 jajek
      -3 białka (z masy)
      -3/4 szkl cukru
      -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      -1,5 szklanka mąki pszennej tortowej
      -8 łyżek oleju
      -8 łyżek wody
      -2,5 łyżki kakao

      KREM

      -5 szklanek mleka
      -1 szklanka cukru
      -1 cukier waniliowy
      -3 żółtka (białka dajemy do biszkopta)
      -3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
      -3 łyżki mąki pszennej
      -250g masła lub margaryny

      PIANKA CZEKOLADOWA

      -300g czekolady deserowej
      -500ml śmietany 30%
      -3 łyżki cukru pudru

      DODATKOWO

      -kilka orzechów włoskich zmielonych na drobno

      Usuń
  9. Zawsze mam problem ze zwiększeniem ilości składników, zwłaszcza jeżeli chodzi o 1,5 porcji ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam,pyszne ciasto �� �� mniam polecam wszystkim �� i szybko się robi ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz i polecam inne przepisy :)😊😊😊

      Usuń
  11. Czy można uratować krem po budynku który stał się bardzo rzadki

    OdpowiedzUsuń
  12. Wszystko się rozlewa, trzymałam w lodówce całą noc.

    OdpowiedzUsuń
  13. zrobiłam dziś krok po kroku biszkopt olejowy, z podanych składników wystarczy na dużą blachę krem i pianka śmiało wystarczą nie trzeba zwiększać proporcji Połączenie smaków bezbłędne można dodac prażone orzechy laskowe.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko