.

.

czwartek, 6 września 2018

Bigos z cukinii z białą

Witam Kochani

jako, że sezon na cukinię w pełni, chciałabym Wam przedstawić jeden z przepisów, które uwielbiam-bigos z cukinii, ale z dodatkiem białej kapusty. 

Robi się go bardzo szybko, a produkty, które do niego potrzebujemy każdy raczej ma w lodówce. 


Jest to świetna alternatywa dla  bigosu z kiszonej  kapusty.

Polecam spróbować, ja odkąd mamy sezon na cukinię robię go dość często. 
Znika bardzo szybko :-)
Polecam serdecznie

SKŁADNIKI


-około 2 kilogramy cukinii

-1 słoiczek  koncentratu pomidorowego dobrej jakości  190g 
-2 duże marchewki 
-2 średnie cebule
-500g kiełbasy
-300g białej kapusty
-papryka słodka 
-zioła prowansalskie 
-3 ząbki czosnku
-4 łyżki ketchupu 
-sól do smaku
-trochę oleju

Cukinię trzemy na tarce jarzynowej, dajemy do miski i posypujemy około 1 łyżeczką soli. Odstawiamy by puściła sok.


W osobnym dużym garnku na małej ilości oleju podsmażamy poszatkowaną cebulkę, czosnek oraz startą na tarce jarzynowej  lub poszatkowaną marchew. 

Gdy wszystko się troszkę podsmaży dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smażymy

Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, wszystko mieszamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Następnie do całości dodajemy odciśniętą cukinię, mieszamy, dodajemy koncentrat oraz przyprawy i ketchup. 


Całość po dodaniu cukinii gotujemy 10 minut.


I gotowe :-) Podajemy na gorąco z chlebkiem.






Pyszne i proste danie, polecam :-)

SMACZNEGO :-)

1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko