jako, że sezon na cukinię w pełni, chciałabym Wam przedstawić jeden z przepisów, które uwielbiam-bigos z cukinii, ale z dodatkiem białej kapusty.
Robi się go bardzo szybko, a produkty, które do niego potrzebujemy każdy raczej ma w lodówce.
Jest to świetna alternatywa dla bigosu z kiszonej kapusty.
Polecam spróbować, ja odkąd mamy sezon na cukinię robię go dość często.
Znika bardzo szybko :-)
Polecam serdecznie
SKŁADNIKI
-około 2 kilogramy cukinii
-1 słoiczek koncentratu pomidorowego dobrej jakości 190g
-2 duże marchewki
-2 średnie cebule
-500g kiełbasy
-300g białej kapusty
-papryka słodka
-zioła prowansalskie
-3 ząbki czosnku
-4 łyżki ketchupu
-sól do smaku
-trochę oleju
Cukinię trzemy na tarce jarzynowej, dajemy do miski i posypujemy około 1 łyżeczką soli. Odstawiamy by puściła sok.
W osobnym dużym garnku na małej ilości oleju podsmażamy poszatkowaną cebulkę, czosnek oraz startą na tarce jarzynowej lub poszatkowaną marchew.
Gdy wszystko się troszkę podsmaży dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smażymy
Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, wszystko mieszamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Następnie do całości dodajemy odciśniętą cukinię, mieszamy, dodajemy koncentrat oraz przyprawy i ketchup.
Całość po dodaniu cukinii gotujemy 10 minut.
I gotowe :-) Podajemy na gorąco z chlebkiem.
SMACZNEGO :-)
Bardzo pysznie to wszystko wygląda według mnie.
OdpowiedzUsuńSUPER BIGOSIK JAKBY PANI MOGŁA ZAMIEŚCIĆ JESZCZE PRZEPIS NA BIGOSIK Z KISZONĄ KAPUSTKĄ TO BYŁOBY CACY. PYCHOTA
OdpowiedzUsuń