Z ciastem pracuje się rewelacyjnie :) Bardzo Wam je polecam, jest to jeden z najlepszych przepisów na rogaliki jaki posiadam :)
Rogaliki można nadziać wszystkim, ja gorąco polecam nadzienie takie jak w przepisie czyli czekoladowo-orzechowe :) Zapraszam
SKŁADNIKI
CIASTO
-750 g mąki pszennej tortowej
-250 g masła lub margaryny
-100 g cukru
-200 ml mleka
-80 g drożdży świeżych
-2 jajka
-cukier waniliowy
NADZIENIE
-200 g czekolady mlecznej
-120 g orzechów włoskich
Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy 100 g cukru oraz ciepłe mleko i troszkę mąki.
Całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
Do wyrośniętych drożdży dodajemy resztę mąki (przesiewamy) oraz rozbełtane jajka,cukier waniliowy i rozpuszczone i ostudzone masło. Zagniatamy ciasto-chwilkę wyrabiamy tak by było gładkie i błyszczące.
Ciasto zawijamy w ściereczkę i wkładamy je do miski napełnionej zimną wodą.
Ciasto zostawiamy w wodzie do momentu aż wypłynie na powierzchnię i wyraźnie podrośnie.
NADZIENIE
Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy nad kąpielą wodną, dodajemy do niej zmielone orzechy i dokładnie mieszamy.
Gdy ciasto wypłynie delikatnie wyciągamy je z wody i dajemy do miski wysypanej mąką. Chwilę przerabiamy podsypując mąką.
Dzielimy na części, każdą część wałkujemy na duże koło, kroimy na trójkąty.
Na każdy trójkąt dajemy trochę nadzienia i zwijamy tworząc rogaliki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor około 15 minut w temp 180 stopni-to ciasto jest niesamowicie leciutkie i rogaliki pieką się bardzo szybko.
I gotowe :)
Rogalików z tych proporcji wychodzi bardzo dużo, są pyszne, mięciutkie i bardzo łatwe w przygotowaniu.
Można je posypać cukrem pudrem.
Polecam gorąco i życzę udanych wypieków
Ale mnie naszła ochota na rogaliki jak zobaczyłam Twoje <3
OdpowiedzUsuńTo szybciutko do kuchni :) bierz się za pieczenie :)
UsuńIle rogalikow Ty robisz z tej porcji 🤗
OdpowiedzUsuńZależy jakiej wielkości, ale z tej proporcji wyjdzie spokojnie około 60 rogalików
UsuńKradnę przepis! Dziś robiłam z normalnego drożdżowego rogaliki, ale te wyglądają o niebo lepiej od moich! No spadłaś mi z nieba dosłownie ;)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam na mojego bloga kulinarnego.
Bardzo polecam to ciasto topione, rogaliki wychodzą leciuteńkie i bardzo pyszne :) ps chętnie zajrzę na Twojego bloga :) Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńAle zbieg okoliczności!:) Wlaśnie szperam w Internecie w poszukiwaniu przepisu na rogaliki i proszę, wyświetlił mi się Twój blog, a konkretnie przepis na dynie z ryżu prażonego. Pomyślałam,ze zerknę co tu masz jeszcze fajnego i z nieba spadł mi ten przepis! W sobotę mamy w domu "Dzień rodzinnego kucharzenia" i z synkiem chcemy upiec właśnie rogaliki. Dziękuję Ci za ten przepis:) :* ❤
OdpowiedzUsuńNo proszę jaki miły zbieg okoliczności :) Bardzo polecam ten przepis, te rogaliki są rewelacyjne, leciutkie i baaardzo pyszne :)
UsuńJak długo ciasto ma się "topić",tak mniej więcej?
OdpowiedzUsuńaż wypłynie na powierzchnię
Usuńna pewno się skuszę i zrobię takie z różą
OdpowiedzUsuńRewelacyjne rogaliki, dziękuję za przepis i polecam serdecznie
OdpowiedzUsuń