.

.

piątek, 21 września 2018

Drożdżowe rogaliki z ciasta topionego-leciutkie/topielce z czekoladą i orzechami

Witam Kochani, dziś zapraszam Was na pyszne, małe, drożdżowe  słodkości. Mowa o rogalikach. Jeśli szukacie idealnego przepisu na rogaliki i chcecie by wyszły leciutkie, puszyste, pulchne i pyszne to polecam ten :) Jest on wyjątkowy, ponieważ ciasto przygotowujemy trochę inaczej jak klasyczne drożdżowe. To ciasto wyrasta zanurzone w zimnej wodzie :) Gdy wypłynie można piec rogaliki. 
Z ciastem pracuje się rewelacyjnie :) Bardzo Wam je polecam, jest to jeden z najlepszych przepisów na rogaliki jaki posiadam :) 






Rogaliki można nadziać wszystkim, ja gorąco polecam nadzienie takie jak w przepisie czyli czekoladowo-orzechowe :)  Zapraszam
  

SKŁADNIKI

CIASTO
-750 g mąki pszennej tortowej
-250 g masła lub margaryny
-100 g cukru
-200 ml mleka
-80 g drożdży świeżych
-2 jajka
-cukier waniliowy

NADZIENIE

-200 g czekolady mlecznej
-120 g orzechów włoskich 

Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy 100 g cukru oraz ciepłe mleko i troszkę mąki. 
Całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.

Do wyrośniętych drożdży dodajemy resztę mąki (przesiewamy) oraz rozbełtane jajka,cukier waniliowy i rozpuszczone i ostudzone masło. Zagniatamy ciasto-chwilkę wyrabiamy tak by było gładkie i błyszczące.



Ciasto zawijamy w ściereczkę i wkładamy je do miski napełnionej zimną wodą. 


Ciasto zostawiamy w wodzie do momentu aż wypłynie na powierzchnię i wyraźnie podrośnie.



NADZIENIE

Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy nad kąpielą wodną, dodajemy do niej zmielone orzechy i dokładnie mieszamy.





Gdy ciasto wypłynie delikatnie wyciągamy je z wody i dajemy do miski wysypanej mąką. Chwilę przerabiamy podsypując mąką.

Dzielimy na części, każdą część wałkujemy na duże koło, kroimy na trójkąty.


 Na każdy trójkąt dajemy trochę nadzienia i zwijamy tworząc rogaliki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor około 15 minut w temp 180 stopni-to ciasto jest niesamowicie leciutkie i rogaliki pieką się bardzo szybko.


I gotowe :)
Rogalików z tych proporcji wychodzi bardzo dużo, są pyszne, mięciutkie i bardzo łatwe w przygotowaniu.








Można je posypać cukrem pudrem. 

Polecam gorąco i życzę udanych wypieków 

12 komentarzy:

  1. Ale mnie naszła ochota na rogaliki jak zobaczyłam Twoje <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile rogalikow Ty robisz z tej porcji 🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy jakiej wielkości, ale z tej proporcji wyjdzie spokojnie około 60 rogalików

      Usuń
  3. Kradnę przepis! Dziś robiłam z normalnego drożdżowego rogaliki, ale te wyglądają o niebo lepiej od moich! No spadłaś mi z nieba dosłownie ;)

    W wolnej chwili zapraszam na mojego bloga kulinarnego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam to ciasto topione, rogaliki wychodzą leciuteńkie i bardzo pyszne :) ps chętnie zajrzę na Twojego bloga :) Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  4. Ale zbieg okoliczności!:) Wlaśnie szperam w Internecie w poszukiwaniu przepisu na rogaliki i proszę, wyświetlił mi się Twój blog, a konkretnie przepis na dynie z ryżu prażonego. Pomyślałam,ze zerknę co tu masz jeszcze fajnego i z nieba spadł mi ten przepis! W sobotę mamy w domu "Dzień rodzinnego kucharzenia" i z synkiem chcemy upiec właśnie rogaliki. Dziękuję Ci za ten przepis:) :* ❤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No proszę jaki miły zbieg okoliczności :) Bardzo polecam ten przepis, te rogaliki są rewelacyjne, leciutkie i baaardzo pyszne :)

      Usuń
  5. Jak długo ciasto ma się "topić",tak mniej więcej?

    OdpowiedzUsuń
  6. na pewno się skuszę i zrobię takie z różą

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacyjne rogaliki, dziękuję za przepis i polecam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko