Dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszną szarlotkę-moją ulubioną. Jabłek i orzechów wszędzie pełno, więc można spokojnie piec :)
Ciasto jest niezwykle pyszne, łatwe i pięknie wygląda. Kwaskowość masy jabłkowej idealnie współgra ze słodyczą orzechów :) Jednym słowem-mniam :)
Zapraszam i polecam
SKŁADNIKI
*przepis na dużą blaszkę około 22x35 cm
3 SPODY
-2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania
-3 jajka
-1 łyżka cukru waniliowego
-3/4 szkl cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
-200g zimnego masła lub margaryny
MASA JABŁKOWA
-2 kg jabłek najlepiej szara reneta
-2 galaretki cytrynowe po 75g sztuka
MASA ORZECHOWA
-250g posiekanych orzechów włoskich
-2 łyżki miodu
-100g masła lub margaryny
-2 łyżki cukru pudru
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie dzielimy je na 3 części i wstawiamy je do lodówki na 15 minut.
Pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni-około 15-20 minut.
Tak postępujemy z drugą częścią ciasta
MASA ORZECHOWA
Orzechy siekamy na mniejsze kawałeczki.
Masło lub margarynę wraz z miodem i cukrem pudrem oraz orzechami stawiamy na gazie i rozpuszczamy. Mieszamy
Orzechy
wysypujemy na 3 surowy spód, wyrównujemy i pieczemy około 20-25 minut w
temp 180 stopni. Wyciągamy i studzimy-orzechy leciutko stwardnieją
MASA JABŁKOWA
Gorącą
masą jabłkową przekładamy spody-spód:jabłka:spód:jabłka:spód Całość ma
wieńczyć spód z orzechami. Ciasto przykrywamy ściereczką i studzimy.
Następnie wstawiamy do lodówki.
Trochę to w sumie dziwne, ale jeszcze nigdy nie próbowałam szarlotki w wersji z orzechami. Widząc takie zdjęcia ciężko będzie się jednak powstrzymać od podejścia!
OdpowiedzUsuńZe szczerego serca polecam, ja na początku też wątpiłam czy to będzie dobre ciasto, ale jak upiekłam, spróbowałam i kurrcze :) mniam :) Bardzo, bardzo polecam :)
UsuńTo jest przepisa na jaka foremkę o jakich wymiarach ?
OdpowiedzUsuńWszystko masz napisane, proszę czytać przepis.
Usuń