.

.

czwartek, 13 września 2018

Ciasto budyniowy król/poke cake

Witam Kochani,  dziś zapraszam na pyszne i bardzo łatwe ciasto o nazwie budyniowy król. Jest to ciasto składające się z czekoladowego ciasta, w którym robimy dziurki, następnie przygotowujemy dwie masy budyniowe-śmietankową i czekoladową, masa śmietankowa wpływa w dziurki i po przekrojeniu ciasto bardzo ciekawie wygląda. 





Ten wzorek trochę przypomina koronę, stąd nazwa budyniowy król. Ciasto jest bardzo dobre, łatwe i świetnie wygląda :) 
Zapraszam 

SKŁADNIKI

*przepis na blaszkę 25x25cm

CIASTO 

-6 żółtek 
-6 łyżek cukru
-1 łyżeczka cukru waniliowego
-150 ml oleju
-8 łyżek mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki  kakao
-4 łyżki czekolady w proszku do picia
-6 białek 
-5 łyżek mleka

WARSTWA ŚMIETANKOWA

-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
-900 ml mleka
-6 łyżek cukru
-200 g masła lub margaryny

WARSTWA CZEKOLADOWA

-2 budynie czekoladowe bez cukru po 40g
-800 ml mleka
-6 łyżek cukru
-150 g masła lub margaryny



Czekoladowe ciasto:

Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, czekoladę w proszku i mleko i wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę. 






W osobnej misce ubijamy białka i dodajemy je do masy, wszystko delikatnie mieszamy.




Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni.



Wyciągamy ciasto i robimy w nim dziurki np końcem łyżki drewnianej.


WARSTWA ŚMIETANKOWA

Do garnka wlewamy mleko, zostawiając trochę w miseczce.
Stawiamy na gazie.

W odłożonym mleku rozpuszczamy 2 budynie śmietankowe oraz cukier. Dokładnie mieszamy i wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy do zgęstnienia.


 Ściągamy z gazu i dodajemy drobno pokrojone masło lub margarynę i wszystko mieszamy.



Powstałą gorącą masę wylewamy na podziurawione ciasto.
Uderzamy blaszką o blat by masa wpłynęła do dziur. 
Odkładamy do przestygnięcia.



WARSTWA CZEKOLADOWĄ

Robimy ją identycznie jak śmietankową.





Wylewamy na ciasto, Studzimy i wstawiamy do lodówki.
Ja udekorowałam je jeszcze czekoladowymi serduszkami :)

Ciasto powinno w niej pozostać najlepiej na całą noc.








I gotowe :) 
Gorąco polecam i życzę smacznego :)  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz