.

.

środa, 13 marca 2019

Kremowy sernik z truskawkową pianką na kolorowym cieście-sernik wiosenny

Witam Kochani
za oknem zrobiło się wiosennie, więc i jak chcę Wam dziś przedstawić pyszne, kolorowe ciasto.
Jest to bardzo pyszny sernik z kremową masa serową, na kolorowym biszkopcie, z truskawkową pianką. Ciasto wręcz rozpływa się w ustach, zrobiłam je w dużej blaszce, a zniknęło w tempie ekspresowym. Całej mojej rodzinie bardzo smakowało. 


Chce Wam je bardzo polecić. 

Jest łatwe, pyszne, pięknie wygląda.  Szczególnie polecam na zbliżające się święta wielkanocne. Na pewno będzie ozdobą stołu. 
Zapraszam


SKŁADNIKI


Przepis na dużą blaszkę 

ok 35x25cm

CIASTO 


-6 jajek

-3/4 szkl cukru
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 szkl mąki pszennej tortowej
-8 łyżek wody
-8 łyżek oleju
-3 łyżeczki kiślu truskawkowego (można zastąpić barwnikiem, lub pominąć)
-1,5 łyżeczki kakao

MASA SEROWA GOTOWANA


-1 kg  sera z wiaderka

-4 jajka
-1  szkl cukru
-200ml mleka
-2 budynie śmietankowe po 40g 
-200g masła

MASA SEROWA TRUSKAWKOWA


-500ml śmietanki 30% 

-3/4 szkl cukru pudru
-400g truskawek (u mnie mrożone)
-1 galaretka truskawkowa 
-200ml wrzątku
-1 łyżka żelatyny



Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia


CIASTO


Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do jego  rozpuszczenia. następnie dodajemy żółtka.




Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia-miksujemy. Dodajemy olej oraz wodę i ponownie miksujemy.


Powstałą masę dzielimy na 3 mniej więcej równe części.


Do jednej dodajemy kakao-miksujemy.

Do drugiej kisiel lub barwnik spożywczy (barwnik i kisiel można pominąć, jednak daje on ładny kolor)
miksujemy.

Trzecia część zostaje jasna.




Łyżką  wykładamy ciasto naprzemiennie do blaszki, tak by powstała kolorowa mozaika.




Wyrównujemy i pieczemy do suchego patyczka w temp 180 stopni (ok 20 -25 minut)


Wyciągamy ciasto z piekarnika, studzimy.

Ostudzone polecam naponczować herbatą.

KREMOWA MASA SEROWA


Jest to masa serowa gotowana, jednak po wystudzeniu, ma niesamowicie kremową i gładką konsystencję, nie jest "budyniowata".


Do garnka dajemy masło i cukier-stawiamy na ogniu-rozpuszczamy, mieszamy.


Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy jajka-mieszamy dokładnie.


Dodajemy ser z wiaderka-mieszamy.




W osobnej misce mieszamy mleko z budyniami,wlewamy je do masy serowej i zwiększamy ogień. Mieszamy do zgęstnienia najlepiej trzepaczką.


Masę odkładamy na 10 minut, następnie wylewamy ją na ciasto.


Odkładamy do ostudzenia i lekkiego stężenia.



PIANKA TRUSKAWKOWA


Galaretkę zalewamy 200ml wrzątku, dodajemy żelatynę mieszamy i studzimy.

Truskawki blendujemy na mus. 

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy mus truskawkowy.


Dodajemy przestudzoną galaretkę i miksujemy.


Powstałą masę wylewamy na stężałą masę serową, ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.


Można je dowolnie udekorować np czekoladą czy ozdobami cukrowymi.


Następnego dnia ciasto pięknie się kroi, jest bardzo ładne, a smakuje rewelacyjnie.

Jest to zdecydowanie jedno z moich TOP ciast :)










Polecam i życzę udanych wypieków.

Zapraszam do obejrzenia filmu

9 komentarzy:

  1. No i jak ja mam się odchudzić? Przecież to ciasto jest obłędne już na samo patrzenie aż mi się na już zjeść. Zabieram przepis dziękuję ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A proszę bardzo :) Mam nadzieję, że będzie smakowało, osobiście bardzo polecam. PS mały kawałeczek nie zaszkodzi :P

      Usuń
  2. Witam serdecznie, mam zamiar upiec to wspaniałe ciasto na Wielkanoc. Proszę o odpowiedź na kilka moich pytań, czy do ciasta jasnego po podzieleniu na trzy części nie trzeba dodawać mąki skoro do jednej części daje się kakao a do drugiej kisiel? Czy mrożone truskawki pani rozmroziła przed zblendowaniem i na koniec jak wykonała pani taką fajną kratkę z czekolady na cieście?
    Pozdrawiam, gratuluję wspaniałego bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do ciasta jasnego nie dodajemy już mąki. Oczywiście, że truskawki muszą być rozmrożone, trzeba je zblendować na mus :) A kratkę wykonałam z roztopionej czekolady (roztopioną czekoladę dałam do woreczka strunowego, w jego rogu zrobiłam dziurkę i tak rysowałam kratkę ) Życzę powodzenia i w razie pytań służę pomocą :) Pozdrawiam cieplutko

      Usuń
  3. Pani Kasiu dziękuję za tak szybką odpowiedź i cenne wskazówki

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam po świętach i tak jak obiecałam wpisuję komentarz na temat ciasta. Sernik jak i pianka są wyśmienite, pianka mocno truskawkowa cudowna w smaku ,sernik aksamitny kremowy dokładnie taki jak pisze pani w przepisie. Mam natomiast zastrzeżenia co do tego kolorowego biszkoptu, wydaje mi się że wychodzi trochę za twardy nie jest puszysty. Po naponczowaniu było trochę lepiej. Mam zdjęcie ciasta w całości ale nie ma chyba możliwości wstawienia. Dziękuję za przepis zapewne jeszcze nie raz z niego skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam ��
    Właśnie zrobiłam, poprostu rewelacja. Wygląda cudnie, a jak smakuje ������
    Polecam ��
    Pozdrawiam serdecznie ��

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakim serem mozna zastapic ser z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam mam w planach robic to Ciasto jak serowom mase☺️

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko