za oknem zrobiło się wiosennie, więc i jak chcę Wam dziś przedstawić pyszne, kolorowe ciasto.
Jest to bardzo pyszny sernik z kremową masa serową, na kolorowym biszkopcie, z truskawkową pianką. Ciasto wręcz rozpływa się w ustach, zrobiłam je w dużej blaszce, a zniknęło w tempie ekspresowym. Całej mojej rodzinie bardzo smakowało.
Chce Wam je bardzo polecić.
Jest łatwe, pyszne, pięknie wygląda. Szczególnie polecam na zbliżające się święta wielkanocne. Na pewno będzie ozdobą stołu.
Zapraszam
SKŁADNIKI
Przepis na dużą blaszkę
ok 35x25cm
CIASTO
-6 jajek
-3/4 szkl cukru
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 szkl mąki pszennej tortowej
-8 łyżek wody
-8 łyżek oleju
-3 łyżeczki kiślu truskawkowego (można zastąpić barwnikiem, lub pominąć)
-1,5 łyżeczki kakao
MASA SEROWA GOTOWANA
-1 kg sera z wiaderka
-4 jajka
-1 szkl cukru
-200ml mleka
-2 budynie śmietankowe po 40g
-200g masła
MASA SEROWA TRUSKAWKOWA
-500ml śmietanki 30%
-3/4 szkl cukru pudru
-400g truskawek (u mnie mrożone)
-1 galaretka truskawkowa
-200ml wrzątku
-1 łyżka żelatyny
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
CIASTO
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do jego rozpuszczenia. następnie dodajemy żółtka.
Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia-miksujemy. Dodajemy olej oraz wodę i ponownie miksujemy.
Powstałą masę dzielimy na 3 mniej więcej równe części.
Do jednej dodajemy kakao-miksujemy.
Do drugiej kisiel lub barwnik spożywczy (barwnik i kisiel można pominąć, jednak daje on ładny kolor)
miksujemy.
Trzecia część zostaje jasna.
Łyżką wykładamy ciasto naprzemiennie do blaszki, tak by powstała kolorowa mozaika.
Wyrównujemy i pieczemy do suchego patyczka w temp 180 stopni (ok 20 -25 minut)
Wyciągamy ciasto z piekarnika, studzimy.
Ostudzone polecam naponczować herbatą.
KREMOWA MASA SEROWA
Jest to masa serowa gotowana, jednak po wystudzeniu, ma niesamowicie kremową i gładką konsystencję, nie jest "budyniowata".
Do garnka dajemy masło i cukier-stawiamy na ogniu-rozpuszczamy, mieszamy.
Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy jajka-mieszamy dokładnie.
Dodajemy ser z wiaderka-mieszamy.
W osobnej misce mieszamy mleko z budyniami,wlewamy je do masy serowej i zwiększamy ogień. Mieszamy do zgęstnienia najlepiej trzepaczką.
Masę odkładamy na 10 minut, następnie wylewamy ją na ciasto.
Odkładamy do ostudzenia i lekkiego stężenia.
PIANKA TRUSKAWKOWA
Galaretkę zalewamy 200ml wrzątku, dodajemy żelatynę mieszamy i studzimy.
Truskawki blendujemy na mus.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy mus truskawkowy.
Dodajemy przestudzoną galaretkę i miksujemy.
Powstałą masę wylewamy na stężałą masę serową, ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.
Można je dowolnie udekorować np czekoladą czy ozdobami cukrowymi.
Następnego dnia ciasto pięknie się kroi, jest bardzo ładne, a smakuje rewelacyjnie.
Jest to zdecydowanie jedno z moich TOP ciast :)
Polecam i życzę udanych wypieków.
Zapraszam do obejrzenia filmu
No i jak ja mam się odchudzić? Przecież to ciasto jest obłędne już na samo patrzenie aż mi się na już zjeść. Zabieram przepis dziękuję ��
OdpowiedzUsuńA proszę bardzo :) Mam nadzieję, że będzie smakowało, osobiście bardzo polecam. PS mały kawałeczek nie zaszkodzi :P
UsuńWitam serdecznie, mam zamiar upiec to wspaniałe ciasto na Wielkanoc. Proszę o odpowiedź na kilka moich pytań, czy do ciasta jasnego po podzieleniu na trzy części nie trzeba dodawać mąki skoro do jednej części daje się kakao a do drugiej kisiel? Czy mrożone truskawki pani rozmroziła przed zblendowaniem i na koniec jak wykonała pani taką fajną kratkę z czekolady na cieście?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, gratuluję wspaniałego bloga.
do ciasta jasnego nie dodajemy już mąki. Oczywiście, że truskawki muszą być rozmrożone, trzeba je zblendować na mus :) A kratkę wykonałam z roztopionej czekolady (roztopioną czekoladę dałam do woreczka strunowego, w jego rogu zrobiłam dziurkę i tak rysowałam kratkę ) Życzę powodzenia i w razie pytań służę pomocą :) Pozdrawiam cieplutko
UsuńPani Kasiu dziękuję za tak szybką odpowiedź i cenne wskazówki
OdpowiedzUsuńWitam po świętach i tak jak obiecałam wpisuję komentarz na temat ciasta. Sernik jak i pianka są wyśmienite, pianka mocno truskawkowa cudowna w smaku ,sernik aksamitny kremowy dokładnie taki jak pisze pani w przepisie. Mam natomiast zastrzeżenia co do tego kolorowego biszkoptu, wydaje mi się że wychodzi trochę za twardy nie jest puszysty. Po naponczowaniu było trochę lepiej. Mam zdjęcie ciasta w całości ale nie ma chyba możliwości wstawienia. Dziękuję za przepis zapewne jeszcze nie raz z niego skorzystam.
OdpowiedzUsuńWitam ��
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam, poprostu rewelacja. Wygląda cudnie, a jak smakuje ������
Polecam ��
Pozdrawiam serdecznie ��
Jakim serem mozna zastapic ser z wiaderka?
OdpowiedzUsuńWitam mam w planach robic to Ciasto jak serowom mase☺️
OdpowiedzUsuń