.

.

środa, 27 marca 2019

Najłatwiejszy sernik Izaura, sernik na murzynku-zawsze się udaje

Witam Kochani
dziś zapraszam na kolejny serniczek :) 
Wręcz klasyk-sernik Izaura-jest to sernik łatwy, zawsze wychodzi, super smakuje.



 Masa serowa jest wilgotna, kremowa. Gorąco polecam i zapraszam :)


SKŁADNIKI

*przepis na dużą blaszkę ok 25x35cm

CIASTO

-2 szkl mąki
-niepełna szklanka cukru
-3,5 łyżki kakao
-250g masła lub margaryny
-3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-1 cukier waniliowy
-5 jajek
-7 łyżek wody

MASA SEROWA

-1-1,2 kg zmielonego sera białego (może być z wiaderka)
-5 jajek
-1 niepełna  szkl cukru
-200g masła lub margaryny
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 cukier waniliowy

DODATKOWO

-100g czekolady mlecznej
-4 łyżki mleka
-łyżeczka kakao
-2 łyżki masła

Do garnka dajemy wodę, cukier,cukier waniliowy,kakao, masło lub margarynę i gotujemy na małym ogniu mieszając. Gotujemy kilka minut. Ściągamy z ognia i studzimy.



Po wystudzeniu dodajemy żółtka-miksujemy. Dodajemy też mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy. 

Pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy łyżką.


I ciasto gotowe :)

MASA SEROWA

Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę.

Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch.
Następnie dodajemy miękkie masło i miksujemy o połączenia.

Następnie dodajemy ser, mąkę ziemniaczaną i wszystko razem miksujemy. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy do połączenia.



Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Wykładamy na jej dno większą część ciasta kakaowego, wyrównujemy, następnie łyżką wykładamy masę serową-wyrównujemy. Następnie resztę ciasta wylewamy robiąc esy floresy na górze ciasta. 
Sernik pieczemy około 1 godzinę w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu

Potem zostawiamy go do w wyłączonym piekarniku jeszcze na 30 minut.

POLEWA

Składniki na polewę dajemy do miski i rozpuszczamy nad kąpielą wodną do połączenia.
Polewamy ciasto.


Można je posypać wiórkami kokosowymi lub dowolną posypką.

Sernik musi postać w lodówce całą noc.
Pięknie się kroi i jest pyszny




Bardzo polecam :)
i życzę udanych wypieków.
zapraszam na przepis w wersji filmowej


20 komentarzy:

  1. Witam. Do tego sernika potrzeba 1,5kg sera, tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. skąd taki wniosek???w przepisie jest napisane 1-1,2 kg sera nigdzie nie ma mowy o 1,5 kg :)

      Usuń
    2. To tego sera 1 kg lub 1,2 kg?

      Usuń
  2. Serniczek zrobiłam i napewno ten przepis zagości u mnie na stałe mniam😙😙

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz, bardzo sie cieszę, że sernik smakował :) Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów :)

      Usuń
  3. jaki ser w wiaderku najlepszy?

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. proszę dokładnie czytać przepis, wszystko jest tam napisane, łącznie z wymiarem blaszki :) ten sernik jest na dużą blaszkę ok 25x35cm

      Usuń
  5. Napewno go upiekę wygląda apetycznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. To był mój pierwszy sernik izaura. Jest rewelacyjny robię go już któryś raz z kolei. Na stałe wszedł do moich wypieków. Dziękuje za przepis.�� Polecam Wszystkim.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy, że serniczek spełnił oczekiwania. Dziękuję za miłe słowa :)

      Usuń
  7. Ciasto pieczemy z opcją góra dół czy termoobieg?

    OdpowiedzUsuń
  8. Upiekłam na święta tak mi się wydawało ,w piekarniku gazowym bez bajeròw,trochę się obawiałam czy wyjdzie ale niepotrzebnie wyszedł dostojnie wysoki i przepyszny!Pòł blachy pustej a to dopiero sobota:)dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo się cieszę :) Takie komentarze to miód na moje serducho :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko