dziś coś bardzo prostego i dobrego :)
Bardzo łatwa babka łaciata, którą możecie przygotować zarówno w keksówce, keksówce karbowanej czy zwykłej formie na babkę wielkanocną.
Babka super wygląda, a polana czekoladą smakuje rewelacyjnie.
Jest to ciasto idealne, gdy macie np niezapowiedzianych gości, robi się je szybko, jest idealne do kawki :)
SKŁADNIKI
*przepis na keksówkę ok 10x25cm
-4 jajka
-3/4 szkl cukru
-1,5 szkl mąki pszennej tortowej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-8 łyżek oleju
-8 łyżek wody
-2 łyżeczki kakao
DODATKOWO
-czekolada do polania babki
Jajka ucieramy z cukrem na pulchną, białą masę, trzeba to chwilę miksować.
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
miksujemy
następnie dodajemy wodę i olej i wszystko miksujemy
Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wlewamy do niej połowę ciasta
do drugiej połowy dodajemy kakao i miksujemy
wylewamy masę kakaową na jasną masę, robiąc esy floresy
Babkę pieczemy ok 25-30 min w temp 180 stopni (do suchego patyczka) Wsadzamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy na opcji grzanie góra-dół, bez termoobiegu.
Zapraszam wszystkich miłośników gotowania i dobrego jedzenia do grupy kulinarnej. Znajdziecie tam ciekawe przepisy, porady, akcje kulinarne i mnóstwo smacznych inspiracji. Kuchnia pełna smaku zaprasza 🙂 https://www.facebook.com/groups/978045118956536/?ref=bookmarks
OdpowiedzUsuńWygląda pulchniutko i apetycznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję i bardzo polecam :)
UsuńWitam ��
UsuńWypróbowałam Twój przepis ,, Najłatwiejsza babka łaciata,,
Jest naprawdę łatwa i szybka do zrobienia ���� Dziękuję za przepis ����
Witam
UsuńWypróbowałam Twój przepis , jest naprawdę łatwy i szybki w przygotowaniu i babka jest przepyszna no i co również ważne jest tania.
Dziękuję bardzo ��������
Idę robić 😄
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńRobilam z tego przepisu polecam pyszna prosta i szybka babka !!!!
OdpowiedzUsuńA jaka Pani miała brytfanke wymiary.
OdpowiedzUsuńPrzepraszam nie zauważyłam że piszę nie było pytania pozdrawiam ☺️
OdpowiedzUsuńWitam i napewno tę babeczke upiekę dzieki za przepis !
OdpowiedzUsuńWłaśnie się piecze
OdpowiedzUsuńWitam.Babeczka super.Zawsze robię dwie naraz��
OdpowiedzUsuńJedynie czas odpiekania mi się nie zgadza bo 45 min.to minimum.
Jak piekłam wcześniej 35 min.patyczek suchy A po wyjęciu babka opadła i zakalec��
Czy Pani piekła na termoobiegu?
Nigdy nie piekę z termoobiegiem. Zawsze na opcji grzanie góra-dół.
UsuńJeśli chodzi o czas pieczenia to oczywiście może on się różnić bo każdy piekarnik jest inny. Ja wsze piekę babkę około 35 minut i jest idealna. Więc szczerze, to trochę mnie dziwi, ze wyszedł zakalec :( Każda pani domu zna swój sprzęt, więc nie ma co ślepo sugerować się czasem podanym w przepisie, trzeba tez obserwować i jak jest potrzeba piec dłużej.
Tak 30 minut to za mało piec
Usuń