CIASTO
-1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 jajko
-150g miękkiego masła lub margaryny
-1 łyżka cukru pudru
-3 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18%
-1 łyżka kakao
NADZIENIE
-500ml śmietany 36%
-0,5 szkl cukru pudru
DODATKOWO
-1 galaretka malinowa
-400ml wrzątku
-500g malin
Składniki na ciasto dajemy do miski (masło powinno być miękkie)
Zagniatamy ciasto. Dajemy je do woreczka i odkładamy do lodówki na około 40 minut,
Następnie podsypujemy blat mąką i wakujemy ciasto dość cienko.
Wykrawamy kółka i wylepiamy foremki.
Ciasto nakłuwamy widelcem.
Babeczki pieczemy około 15 minut w temp 190 stopni
Wyciągamy z foremek i studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Wyciskamy ja do ostudzonych babeczek, układamy maliny i na koniec dajemy tężejącą galaretkę malinową rozpuszczoną w 400ml wrzątku.
Babeczki odkładamy do lodówki i gotowe.
Bardzo polecam, są pyszne, lekkie, nie za słodkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko