Całość smakuje rewelacyjnie, bardzo polecam i zapraszam
SKŁADNIKI
*przepis na dużą blaszkę ok 25x40cm
CIASTO
-750g mąki pszennej tortowej-ja polecam Mąkę Szymanowską Polskie Młyny
-50g drożdży
-4 jajka
-3/4 szkl cukru
-125g masła
-250ml mleka
SER
-500g sera półtłustego
-2 jajka
-2 łyżki cukru
KRUSZONKA
-70g masła lub margaryny
-3 łyżki cukru
-cukier waniliowy
-mąka ok 7 łyżek
DODATKOWO
-ok 300g borówek leśnych
Do miski wkruszamy świeże drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę maki oraz ciepłe mleko-wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odkładamy do podrośnięcia.
Jajka mieszamy z cukrem na jednolitą masę.
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Gdy drożdże podrosną przesiewamy do nich mąkę. Ja bardzo polecam Mąkę Szymanowską-idealną do wypieków. Dzięki niej ciasto jest niezwykle lekkie i puszyste.
Następnie dodajemy jajka wymieszane z cukrem i wszystko mieszamy, następnie dodajemy przestudzone masło i wszystko mieszamy ręka na jednolite ciasto.
Ono ma być klejące.
Ciasto posypujemy mąką, dajemy do miski i przykrywamy ściereczką. Odkładamy na około 25 minut do podrośnięcia.
SER
Ser dajemy do miski, dodajemy cukier i dwa jajka i wszystko miksujemy na masę.
KRUSZONKA
Składniki na kruszonkę dajemy do miski i wyrabiamy ręka do uzyskania sypkiej konsystencji.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto, rozprowadzamy po całej blaszce i wyrównujemy.
Następnie na ciasta dajemy masę serową, posypujemy ją borówkami i kruszonką.
Tak przygotowane ciasto pieczemy około 45 minut w temp 180 stopni.
I gotowe.
Ciasto pięknie wyrasta, jest wysokie, puszyste, mięciutkie.
Idealne do kawki czy szklanki zimnego mleka.
Zapraszam na film :)
Polecam gorąco i zapraszam do zapoznania się z ofertą firmy Polskie Młyny.
Bardzo puszyste ciasto.
OdpowiedzUsuńJak długo rośnie ciasto?
UsuńJa nie zostawiam ciasta do wyrośnięcia, daję ciasto na blaszkę, potem ser, borówki, kruszonkę i do piekarnika (oczywiście wcześniej nagrzanego) Ono pięknie wyrasta podczas pieczenia.
UsuńRzeczywiście ciasto pięknie wyrosło, jest bardzo puszyste. Przepis prosty i szybki, pierwszy raz piekłam drożdżówkę bez długiego wyrabiania ciasta. Gdybym miała coś zmienić to dodałabym więcej cukru, ale to raczej kwestia gustu ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że wyszło i smakowało :) Co do jego słodkości, to można oprószyć je jeszcze cukrem pudrem, wtedy będzie słodsze :)
UsuńCzy papierem wykładamy tylko dno blaszki czy też boki, bo na fimie widać jakby tylko dno
OdpowiedzUsuńtylko dno
UsuńCzy do ciasta można użyć innych owoców np.śliwek czy brzoskwiń, malin?
OdpowiedzUsuńmożna, jak najbardziej
UsuńAbsolutnie wspaniałe ciasto - ser zrobiłam nieco po swojemu ale samo drożdżowe genialne :))
OdpowiedzUsuńSuper :) To drożdżowe może być też bazą do innych ciast z innymi dodatkami, albo samo z kruszonką :)
Usuńczy można dać mrożone śliwki i czy je rozmrozić wcześniej?
OdpowiedzUsuńMożna, tak trzeba wcześniej rozmrozić i usunąć nadmiar wody
Usuń