Witam Kochani, dziś przychodzę do Was z przepisem na wspaniałe, kremowe ciasto, które łączy w sobie smak czekolady, malin i śmietanki.
Jest łatwe do przygotowania, bez pieczenia, pięknie wygląda i cudownie smakuje.
Bardzo zapraszam, zwłaszcza że sezon na maliny w pełni :)
SKŁADNIKI
*przepis na blaszkę 25x25cm
MASA CZEKOLADOWA
-800ml mleka
-200g masła
-0,5 szkl cukru
-2 budynie czekoladowe bez cukru po 40g
-2 łyżki mąki
-1 łyżka kakao
-100g czekolady deserowej lub mlecznej
MASA ŚMIETANKOWA
-500ml śmietany 30%
-0,5 szkl cukru pudru
-125ml wrzątku
-2 płaskie łyżki żelatyny
DODATKOWO
-500g malin
-czekolada do posypania ciasta
-około 100g okrągłych biszkoptów
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia a potem biszkoptami. Ja kupiłam takie z kakaową górą, ale mogą być normalne, jasne.
MASA CZEKOLADOWA
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy 2 budynie, kakao,cukier,mąkę i wszystko dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
Mieszamy by się nie przypaliło, najlepiej trzepaczką. Masę gotujemy do zgęstnienia.
Ściągamy z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę i pokrojone masło. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia i połączenia.
Tak przygotowaną masę wykładamy na biszkopty, wyrównujemy i studzimy.
Gdy masa przestygnie układamy na niej maliny.
Następnie śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy ostudzoną żelatynę rozpuszczoną w 125ml wrzątku, wszystko miksujemy chwilę na najwyższych obrotach i wykładamy na maliny.
Posypujemy ciasto czekoladą i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
I gotowe. Ciasto jest rewelacyjne, pięknie wygląda, super się kroi. Słodycz masy czekoladowej łamie kwaskowość malin a całości dopełnia śmietankowa pianka.
Bardzo polecam to ciasto, jestem pewna, że każdemu zasmakuje.
Życzę smacznego :)
To ciasto wygląda tak cuuudnie, że chociaż mnie się nie udają i nie robię to teraz zaryzykuję :)
OdpowiedzUsuńdziękuję i życzę powodzenia, na pewno wyjdzie :)
UsuńJak wysokie wychodzi ciasto z podanych składników?
OdpowiedzUsuńTakie jak na zdjęciu, linijką go nie mierzyłam, ale jest dość wysokie :)
UsuńCzy po wlaniu zelatyny smietana sie robi rzadka?
OdpowiedzUsuńPo wlaniu żelatyny do śmietany troszkę zmieni ona konsystencję, ale nie ma to znaczenia, ponieważ i tak zsiądzie się w lodówce.
UsuńWitam a maliny moga byc mrozone?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak, ale muszą być w miarę suche-trzeba usunąć sok. Najlepsze są świeże.
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń