.

.

wtorek, 29 października 2019

Ciastka jesienne jeżyki z orzechami i czekoladą-pyszne, kruche +FILM


Witam Kochani, dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszne, bardzo jesienne i urocze ciasteczka w kształcie jeżyków. Są to chrupiące, pyszne ciasteczka z czekoladą, orzechami.
Są idealne dla dzieci, czy na rodzinne spotkania.




Bardzo łatwe do zrobienia. Bardzo polecam i zapraszam po przepis.


SKŁADNIKI

* z podanych proporcji wyszło mi około 40 ciasteczek
CIASTO 

-170g miękkiego masła
-75g cukru pudru
-pół łyżeczki soli
-1 jajko 
-1 żółtko
-płaska łyżeczka  proszku do pieczenia 
-400g mąki pszennej tortowej+do podsypania
-1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

DODATKOWO

-50g czekolady mlecznej
-około 150g posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich

CIASTO
Do miski dajemy miękkie-wręcz wpół rozpuszczone  masło z cukrem pudrem i ucieramy na jednolitą, jasną masę. 

Następnie dodajemy  jajko, żółtko i śmietanę- wszystko dalej miksujemy. Na koniec dodajemy sól, i proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę.Zagniatamy ciasto. Powinno być nie klejące i plastyczne. Jeśli się klei podsypujemy mąką. 

Z ciasto odrywamy kawałek wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulę i następnie spłaszczamy z jednej strony nadając kształt łezki.
Lekko spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni na jasny, lekko złoty kolor.
Jeżyki ładnie podrosną.

Studzimy.

Następnie rozpuszczamy czekoladę, smarujemy nią ciasteczko zostawiając miejsce z przodu na oczy i nosek, obtaczamy w orzechach, a wykałaczką robimy z czekolady oczka i nosek.



Przechowujemy w lodówce.




I gotowe. urocze, pyszne ciasteczka w jesiennym klimacie. Bardzo polecam. 

***zapraszam jeszcze na film***


10 komentarzy:

  1. Maaaaatko! Słodkość już od samego patrzenia ♥ Przeurocze i pysznie się zapowiadają! :) Ogromnie zapraszam całą gromadkę do dołączenia do orzechowej akcji na durszlak.pl :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis zapisany I w piatek zabieram sie za pieczenie.Chce zrobic wnuczce niespodzianke.Super przepis.Dziekuje.Maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis się podoba, mam nadzieję, że wnuczka będzie zadowolona :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko