Witam Kochani, dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszne, bardzo jesienne i urocze ciasteczka w kształcie jeżyków. Są to chrupiące, pyszne ciasteczka z czekoladą, orzechami.
Są idealne dla dzieci, czy na rodzinne spotkania.
Bardzo łatwe do zrobienia. Bardzo polecam i zapraszam po przepis.
SKŁADNIKI
* z podanych proporcji wyszło mi około 40 ciasteczek
CIASTO
-170g miękkiego masła
-75g cukru pudru
-pół łyżeczki soli
-1 jajko
-1 żółtko
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-400g mąki pszennej tortowej+do podsypania
-1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
DODATKOWO
-50g czekolady mlecznej
-około 150g posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich
CIASTO
Do miski dajemy miękkie-wręcz wpół rozpuszczone masło z cukrem pudrem i ucieramy na jednolitą, jasną masę.
Następnie dodajemy jajko, żółtko i śmietanę- wszystko dalej miksujemy. Na koniec dodajemy sól, i proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę.Zagniatamy ciasto. Powinno być nie klejące i plastyczne. Jeśli się klei podsypujemy mąką.
Z ciasto odrywamy kawałek wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulę i następnie spłaszczamy z jednej strony nadając kształt łezki.
Lekko spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni na jasny, lekko złoty kolor.
Jeżyki ładnie podrosną.
Studzimy.
Następnie rozpuszczamy czekoladę, smarujemy nią ciasteczko zostawiając miejsce z przodu na oczy i nosek, obtaczamy w orzechach, a wykałaczką robimy z czekolady oczka i nosek.
Przechowujemy w lodówce.
I gotowe. urocze, pyszne ciasteczka w jesiennym klimacie. Bardzo polecam.
***zapraszam jeszcze na film***
śliczne!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊😊😊
UsuńMaaaaatko! Słodkość już od samego patrzenia ♥ Przeurocze i pysznie się zapowiadają! :) Ogromnie zapraszam całą gromadkę do dołączenia do orzechowej akcji na durszlak.pl :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa, a do konkursu są zgłoszone :)
UsuńMuszą być smaczne;-)
OdpowiedzUsuńsą bardzo pyszne, polecam :)
UsuńPrzepis zapisany I w piatek zabieram sie za pieczenie.Chce zrobic wnuczce niespodzianke.Super przepis.Dziekuje.Maria
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis się podoba, mam nadzieję, że wnuczka będzie zadowolona :)
UsuńW jakim programie piec?
OdpowiedzUsuńJa zawsze piekę grzanie góra-dół bez termoobiegu
Usuń