dziś chcę Was zaprosić na przepyszne i łatwe ciasto-mięciutkiego orzechowca z miodem. Jest to ciasto, które zawsze wychodzi. Jest ono w bardzo jesiennym klimacie. Składa się ze spodów z dodatkiem miodu, przełożonych masą budyniową na gorąco, a na górze ma grubą i porządną warstwę orzechów, które przygotowujemy z miodem i masłem. Jest mięciutkie, wręcz rozpływa się w ustach.
Osobiście bardzo lubię tego typu ciasta, są one idealne na każdą okazję-czy to na imieniny, czy na święta.
Bardzo polecam i zapraszam.
***Zapraszam również do obejrzenia filmu, na którym pokazuje jak przygotować to pyszne ciasto krok po kroku piecz ze mną :) ***
SKŁADNIKI
*przepis na dużą blaszkę około 25x40cm
CIASTO
-3 szkl mąki pszennej tortowej (szkl 250ml)
-2 jajka
-1 żółtko
-100g miękkiego masła
-1,5 łyżeczki sody
-5 łyżek cukru pudru
-4 łyżki śmietany kwaśnej 18%
-3 łyżki miodu
ORZECHY
-400g posiekanych orzechów włoskich
-125ml miodu
-2 płaskie łyżki cukru pudru
-100g masła
MASA
-1 litr mleka
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka
-3/4 szkl cukru
-1 cukier waniliowy
-3 łyżki mąki pszennej tortowej
-200g masła
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dajemy je do woreczka i wkładamy do lodówki na około 20 minut.
W tym czasie robimy orzechy. 400g orzechów włoskich siekamy dość drobno. Do garnka dajemy masło, miód, cukier puder i podgrzewamy do rozpuszczenia masła i połączenia składników, dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy-studzimy.
Z lodówki wyciągamy ciasto, dzielimy je na 3 równe części.
Pierwszą część wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół.
Tak samo postępujemy z drugą częścią. Mamy mieć 2 upieczone spody.
Trzecią część ciasta również wałkujemy i dajemy na dno blaszki, wykładamy na nią przestudzone orzechy, wyrównujemy i pieczemy około 20-25 minut w temp 180 stopni-studzimy.
Masa- do garnka dajemy 2 budynie, cukier, cukier waniliowy, mąkę i 1 litr mleka, wszystko mieszamy i gotujemy do zgęstnienia.
Dodajemy masło, wszystko mieszamy do połączenia i rozpuszczenia masła
Gorącą masą przekładamy spody. Spód z orzechami ma być na górze.
Ciasto przykrywamy ściereczką i studzimy. Ostudzone ciasto wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Następnego dnia pięknie się kroi.
I gotowe :) Bardzo polecam jest pyszne.
Zapraszam na film
-200g masła
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dajemy je do woreczka i wkładamy do lodówki na około 20 minut.
W tym czasie robimy orzechy. 400g orzechów włoskich siekamy dość drobno. Do garnka dajemy masło, miód, cukier puder i podgrzewamy do rozpuszczenia masła i połączenia składników, dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy-studzimy.
Z lodówki wyciągamy ciasto, dzielimy je na 3 równe części.
Pierwszą część wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół.
Tak samo postępujemy z drugą częścią. Mamy mieć 2 upieczone spody.
Trzecią część ciasta również wałkujemy i dajemy na dno blaszki, wykładamy na nią przestudzone orzechy, wyrównujemy i pieczemy około 20-25 minut w temp 180 stopni-studzimy.
Masa- do garnka dajemy 2 budynie, cukier, cukier waniliowy, mąkę i 1 litr mleka, wszystko mieszamy i gotujemy do zgęstnienia.
Dodajemy masło, wszystko mieszamy do połączenia i rozpuszczenia masła
Gorącą masą przekładamy spody. Spód z orzechami ma być na górze.
Ciasto przykrywamy ściereczką i studzimy. Ostudzone ciasto wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Następnego dnia pięknie się kroi.
I gotowe :) Bardzo polecam jest pyszne.
Zapraszam na film
Na pewno jest pyszny
OdpowiedzUsuńBardzo szczerze polecam :)
UsuńWygląda przepięknie. Aż naszła mnie ochota na takie słodkie ciacho. Na pewno wypróbuję ten przepis. Ja mogę wam polecić tez przepis z którego dzisiaj skorzystam https://najlepszewkuchni.pl/przepis/prega-wolowa-w-aromatycznym-sosie-grzybowym-2505.html
OdpowiedzUsuńApetycznie wyglada
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńCzy miod musi być prawdziwy czy sztuczny?
OdpowiedzUsuńJa jestem zwolenniczką tylko i wyłącznie miodu prawdziwego, ale jeśli już na prawdę nie chcesz takiego używać to niech będzie sztuczny.
UsuńCzy kruche ciasto można zrobić wcześniej i trzymać w lodówce np 2 dni czy trzeba robić po 20 minutach
OdpowiedzUsuńmyślę że nic się nie powinno stać :)
Usuńsuper te Pani przepisy, często korzystam i zawsze wychodzą :)Dziękuję i życzę zdrowych rodzinnych Świąt:)
OdpowiedzUsuńCisto sprawdzone :-). Zrobiłam na Chrzciny wnuka a teraz będzie zrobione na Roczek. Polecam gorąco
OdpowiedzUsuń