.

.

środa, 23 października 2019

Mięciutki orzechowiec z miodem-pyszne i łatwe ciasto na każdą okazję+FILM

Witam Kochani
dziś chcę Was zaprosić na przepyszne i łatwe ciasto-mięciutkiego orzechowca z miodem. Jest to ciasto,  które zawsze wychodzi. Jest  ono w bardzo  jesiennym klimacie. Składa się ze spodów z dodatkiem miodu, przełożonych masą budyniową na gorąco, a na górze ma grubą i porządną warstwę orzechów, które przygotowujemy z miodem i masłem. Jest mięciutkie, wręcz rozpływa się w ustach. 
Osobiście bardzo lubię tego typu ciasta, są one idealne na każdą okazję-czy to na imieniny, czy na święta.


Bardzo polecam i zapraszam.
***Zapraszam również do obejrzenia filmu, na którym pokazuje jak przygotować to pyszne ciasto krok po kroku piecz ze mną :) ***




SKŁADNIKI

*przepis na dużą blaszkę około 25x40cm

CIASTO

-3 szkl mąki pszennej tortowej (szkl 250ml)
-2 jajka
-1 żółtko
-100g miękkiego masła
-1,5 łyżeczki sody
-5 łyżek cukru pudru
-4 łyżki śmietany kwaśnej 18%
-3 łyżki miodu

ORZECHY

-400g posiekanych orzechów włoskich
-125ml miodu
-2 płaskie łyżki cukru pudru
-100g masła

MASA 

-1 litr mleka
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka
-3/4 szkl cukru
-1 cukier waniliowy
-3 łyżki mąki pszennej tortowej
-200g masła


Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dajemy je do woreczka i wkładamy  do lodówki na około 20 minut.

W tym czasie robimy orzechy. 400g orzechów włoskich siekamy dość drobno. Do garnka dajemy masło, miód, cukier puder i podgrzewamy do rozpuszczenia masła i połączenia składników, dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy-studzimy.




Z lodówki wyciągamy ciasto, dzielimy je na 3 równe części.

Pierwszą część wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 15 minut w  temp 180 stopni grzanie góra-dół.

Tak samo postępujemy z drugą częścią. Mamy mieć 2 upieczone spody.


Trzecią część ciasta również wałkujemy i dajemy na dno blaszki, wykładamy na nią przestudzone orzechy, wyrównujemy i pieczemy około 20-25 minut w temp 180 stopni-studzimy.


Masa- do garnka dajemy 2 budynie, cukier, cukier waniliowy, mąkę  i 1 litr mleka, wszystko mieszamy i gotujemy do zgęstnienia.

Dodajemy masło, wszystko mieszamy do połączenia i rozpuszczenia masła
 Gorącą masą przekładamy spody. Spód z orzechami ma być na górze.


 Ciasto przykrywamy ściereczką i studzimy. Ostudzone ciasto wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Następnego dnia pięknie się kroi.




I gotowe :) Bardzo polecam jest pyszne.

Zapraszam na film



11 komentarzy:

  1. Wygląda przepięknie. Aż naszła mnie ochota na takie słodkie ciacho. Na pewno wypróbuję ten przepis. Ja mogę wam polecić tez przepis z którego dzisiaj skorzystam https://najlepszewkuchni.pl/przepis/prega-wolowa-w-aromatycznym-sosie-grzybowym-2505.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy miod musi być prawdziwy czy sztuczny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jestem zwolenniczką tylko i wyłącznie miodu prawdziwego, ale jeśli już na prawdę nie chcesz takiego używać to niech będzie sztuczny.

      Usuń
  3. Czy kruche ciasto można zrobić wcześniej i trzymać w lodówce np 2 dni czy trzeba robić po 20 minutach

    OdpowiedzUsuń
  4. super te Pani przepisy, często korzystam i zawsze wychodzą :)Dziękuję i życzę zdrowych rodzinnych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cisto sprawdzone :-). Zrobiłam na Chrzciny wnuka a teraz będzie zrobione na Roczek. Polecam gorąco

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko