.

.

czwartek, 9 stycznia 2020

Eklery z bitą śmietaną-zawsze wychodzą, najlepszy przepis, leciutkie i pyszne +FILM

Witam Kochani, dziś zapraszam na pyszne i bardzo łatwe eklerki. 
Eklery są to klasyczne ciastka z ciasta parzonego z bitą śmietaną lub dowolnym kremem, polane czekoladą :)
Z tego przepisu zawsze wychodzą, są bardzo leciutkie, pyszne i wychodzi ich bardzo dużo.


Zapraszam po przepis w formie filmu na którym macie pokazane jak zrobić te pyszne ciastka
Z tego przepisu wychodzi ich bardzo dużo, ciasto jest super, pięknie rośnie w pieczeniu.
Zapraszam


SKŁADNIKI


*z proporcji wychodzi bardzo dużo eklerków


CIASTO PARZONE


-250g masła 

-500 ml wody
-2 szkl mąki pszennej tortowej (szkl 250ml)
-pół łyżeczki soli
-8 dużych  jajek

NADZIENIE


-1 l śmietanki  30 lub 36%

-4 łyżki cukru pudru

POLEWA


-200g dowolnej czekolady np deserowej

-50g masła 
-5 łyżek mleka

DODATKOWO


-cukier puder do posypania eklerków



Do garnka dajemy masło i wodę-stawiamy na ogniu i mieszamy do rozpuszczenia masła.




Następnie wsypujemy mąkę, i wszystko mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta, które odchodzi od ścian garnka.






Wyłączamy ogień i przekładamy ciasto do miski, chwilę studzimy.

Następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy na gładkie ciasto.



Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia a ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy, i wyciskamy podłużne eklerki. Muszą być w odstępach od siebie bo ciasto podczas pieczenia bardzo rośnie.





Eklery wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni 

i pieczemy najpierw około 20 minut a potem dosuszamy zmniejszając temp do 130 stopni około 10 minut.
Eklerki powinny mieś piękny złoty kolor, i być lekkie.




Tak postępujemy z całym ciastem.


Eklery studzimy



Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.


Każdego eklerka przecinamy delikatnie ostrym nożem, napełniamy ubitą śmietaną  i przykrywamy górną częścią.






Do czekolady dajemy masło i mleko i rozpuszczamy wszystko np nad kąpielą wodną lub w mikrofali


W polewie maczamy część eklerów, a część posypujemy cukrem pudrem. Można również robić z czekolady niteczki, wtedy wystarczy zrobić polewę z połowy składników, przełożyć ją do woreczka strunowego, naciąć róg i udekorować eklerki. 






Jeszcze raz zapraszam na film 


14 komentarzy:

  1. Pyszne, wyszło mi ponad 40 sztuk

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam i wkrótce przymierzam się do upieczenia eklerek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mąkę tortową można zastąpić pszenną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tortowa jest mąka pszenna przecież.

      Usuń
    2. Tortowa jednak ma inną konsystencję niż sama pszenną.

      Usuń
  4. A ja mam pytanie o masło. Zawsze gdy jest w przepisie, to używam margaryny Kasia, bo nigdy nie wiem, którego masła użyć. Możecie któreś polecić? Jest ich masa. Chciałabym przestawic się z margaryny w końcu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zwykle używam tego które akurat jest na promocji,ale te z minimum 82% tłuszczu

      Usuń
    2. Moja rada nie używaj margaryny bo zawiera conajmniej 70 % oleju palmowego ,ten olej nie jest wogóle trawiony przez nasz organizm .Pozdrawiam .

      Usuń
  5. Czy eklerkiozna upiec w czwartek, a wypełnić je bitą śmietaną dopiero w sobotę, przed przyjęciem gości?

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak je piec? Góra dół czy termoobieg?

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak piec z termoobiegiem czy bez?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko