Eklery są to klasyczne ciastka z ciasta parzonego z bitą śmietaną lub dowolnym kremem, polane czekoladą :)
Z tego przepisu zawsze wychodzą, są bardzo leciutkie, pyszne i wychodzi ich bardzo dużo.
Zapraszam po przepis w formie filmu na którym macie pokazane jak zrobić te pyszne ciastka
Zapraszam
SKŁADNIKI
*z proporcji wychodzi bardzo dużo eklerków
CIASTO PARZONE
-250g masła
-500 ml wody
-2 szkl mąki pszennej tortowej (szkl 250ml)
-pół łyżeczki soli
-8 dużych jajek
NADZIENIE
-1 l śmietanki 30 lub 36%
-4 łyżki cukru pudru
POLEWA
-200g dowolnej czekolady np deserowej
-50g masła
-5 łyżek mleka
DODATKOWO
-cukier puder do posypania eklerków
Do garnka dajemy masło i wodę-stawiamy na ogniu i mieszamy do rozpuszczenia masła.
Następnie wsypujemy mąkę, i wszystko mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta, które odchodzi od ścian garnka.
Wyłączamy ogień i przekładamy ciasto do miski, chwilę studzimy.
Następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy na gładkie ciasto.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia a ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy, i wyciskamy podłużne eklerki. Muszą być w odstępach od siebie bo ciasto podczas pieczenia bardzo rośnie.
Eklery wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni
i pieczemy najpierw około 20 minut a potem dosuszamy zmniejszając temp do 130 stopni około 10 minut.
Eklerki powinny mieś piękny złoty kolor, i być lekkie.
Tak postępujemy z całym ciastem.
Eklery studzimy
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Każdego eklerka przecinamy delikatnie ostrym nożem, napełniamy ubitą śmietaną i przykrywamy górną częścią.
Do czekolady dajemy masło i mleko i rozpuszczamy wszystko np nad kąpielą wodną lub w mikrofali
W polewie maczamy część eklerów, a część posypujemy cukrem pudrem. Można również robić z czekolady niteczki, wtedy wystarczy zrobić polewę z połowy składników, przełożyć ją do woreczka strunowego, naciąć róg i udekorować eklerki.
Jeszcze raz zapraszam na film
Pyszne, wyszło mi ponad 40 sztuk
OdpowiedzUsuńsuper :)
UsuńUwielbiam i wkrótce przymierzam się do upieczenia eklerek.
OdpowiedzUsuńRewelacja
OdpowiedzUsuńCzy mąkę tortową można zastąpić pszenną?
OdpowiedzUsuńTortowa jest mąka pszenna przecież.
UsuńTortowa jednak ma inną konsystencję niż sama pszenną.
UsuńA ja mam pytanie o masło. Zawsze gdy jest w przepisie, to używam margaryny Kasia, bo nigdy nie wiem, którego masła użyć. Możecie któreś polecić? Jest ich masa. Chciałabym przestawic się z margaryny w końcu.
OdpowiedzUsuńJa zwykle używam tego które akurat jest na promocji,ale te z minimum 82% tłuszczu
UsuńMoja rada nie używaj margaryny bo zawiera conajmniej 70 % oleju palmowego ,ten olej nie jest wogóle trawiony przez nasz organizm .Pozdrawiam .
UsuńCzy eklerkiozna upiec w czwartek, a wypełnić je bitą śmietaną dopiero w sobotę, przed przyjęciem gości?
OdpowiedzUsuńJak je piec? Góra dół czy termoobieg?
OdpowiedzUsuńWitam ile gramów mąki?
OdpowiedzUsuńJak piec z termoobiegiem czy bez?
OdpowiedzUsuń