Zapraszam na film, na którym pokazuje jak upiec ten sernik, zapraszam też na mój kanał na Youtube :)
FILM
SKŁADNIKI
Przepis na dużą blaszkę około 22x35 lub 25x40
SKŁADNIKI
CIASTO
-około 180g margaryny lub masła
-4 żółtka-białka odkładamy do masy serowej
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-1 szklanka mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
-3 łyżki cukru
MASA SEROWA
-1 kg sera w wiaderku (ser dobrej jakości
-3/4 szkl oleju
-3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru
-1 1/2 szkl mleka
-1 cukier waniliowy
-6 żółtek (białka odkładamy)
PIANA
-10 białek (4 z ciasta, 6 z masy )
-1,5 szklanki cukru
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy.
Blaszkę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
Wykładamy ciasto. Ciasta wychodzi nie dużo, ale smarujemy blaszkę nim cieniutko. Podczas pieczenia podrośnie.
masa serowa
Żółtka ucieramy wraz z cukrem waniliowym , dodajemy stopniowo ser, następnie budynie, olej i na końcu mleko, dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Piana
Białka miksujemy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo 1,5 szkl cukru
Miksujemy do rozpuszczenia cukru,czyli dość długo. Cukier musi się rozpuścić a piana musi być ciężka, bardzo gęsta. Odsyłam do filmu tam jest wszystko pokazane :)
Masę serową mieszamy z pianą-dokładnie i delikatnie.
Wylewamy na ciasto. Pieczemy około 55-60 minut w temperaturze 170 stopni grzanie góra-dół. Wsadzamy do już nagrzanego piekarnika.
WAŻNE!!!! podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika, nie zaglądamy. Po 55 minutach wyłączamy piekarnik, nie otwieramy, zostawiamy w nim sernik aż wystygnie. Sernik troszeczkę opadnie, ale nie dużo. Po wystudzeniu sernik wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Pięknie się kroi i jest wspaniały
I gotowe :-)
i jeszcze raz zapraszam na film :)
Pyszny,lekki i wilgotny sernik. Masa serowa rzadka, lejąca, obawiałam się, że się nie zasiądzie podczas pieczenia, ale wyszło super. Wzbogaciłam swój o olejek pomarańczowy i rodzynki.Polecam
OdpowiedzUsuńNo masa serowa aż taka rzadka nie jest...polecam zobaczyć na filmie. Cieszę się, że sernik smakował
UsuńWitam robiłam już kilka razy z tego przepisu sernik jest boski.Najlepszy sernik jaki jadłam no i nie jest pracochłonny.
OdpowiedzUsuńCzy zamiast budyniu można dodac 12 łyżek mąki ziemniaczanej?
OdpowiedzUsuńOjej a dlaczego aż 12 łyżek? To za dużo.
UsuńPycha sernik.jeszcze nigdy taki super mi nie wyszedł.to za sprawą przepisu i moich pomocnikow w kuchni.
OdpowiedzUsuńMu także masa wyszła lejaca, ciekawe co wyjdzie właśnie się piecze
OdpowiedzUsuńOna aż tak bardzo lejąca nie jest, odsyłam do filmu :) Najważniejsze jest tu dokładne ubicie białek z cukrem na bardzo gęstą masę
UsuńCzy Pani zdaniem można dodać do masy serowej brzoskwinie czy wtedy sernik się nie uda ?
OdpowiedzUsuńNigdy nie dodawałam więc nie wiem, dla mnie jest idealny taki jaki jest bez żadnych dodatków. Jeśli doda Pani brzoskwinie do masy serowej na peno opadną na dno.
UsuńRewelacyjny. Na poczatku myslalam ze cos nie tak zrobilam bo wyrusl strasznie wysoki. Ale po wszystkim , po wyjeciu z lodowki nie moglam przestac sie objadac�� POLECAM WSZYSTKIM
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje za komentarz :) ten sernik potrafi zaskoczyć, wyrasta i jest mega leciutki i puszysty :)
UsuńSernik jest rewelacyjny! Przepis wypróbowany 3 razy. Właśnie się piecze na jutrzejsze rodzinne spotkanie :) dziękuję za ten przepis!
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się, że serniczek smakuje :)
UsuńSernik jest WSPANIAŁY,wyrósł bardzo wysoki, błyskawicznie się go robi.Wszystkim smakował, "zniknął" w mgnieniu oka.Polecam ten przepis!
OdpowiedzUsuńCieszę sie bardzo, ze smakował, pozdrawiam
UsuńSerniczek wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńProszę powiedzieć, jaki ser z wiaderka zda egzamin? ��
Nie powinnam polecać konkretnych marek, ale tu zrobie wyjątek. Mi się sprawdził Włoszczowa
UsuńPyszny. Nie umiem zbytnio pięć, ale sernik mi wyszedł. Rewelacyjny, puszysty, miękki, taki jak lubimy :) Będę go piekła nieraz. dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMi trochę popękał
OdpowiedzUsuńA mi popekal chyba za mala brutfanka robilam wszysytko jak w przepisie co moze być przyczyną tego popekania?
OdpowiedzUsuńSernik jak bardzo wyrasta to zdarza się, ze popęka. Mi tez czasami pęka. a na której półce w piekarniku się piekł? Powinien na środkowej.
UsuńWłaśnie się piecze już się nie mogę doczekać 😘
OdpowiedzUsuńBędzie pysznie :)
UsuńJak długo sernik ma stygnie w piekarniku?
OdpowiedzUsuńaż ostygnie, ok 1 godzinkę
Usuńjaki dobry ser z wiaderka
OdpowiedzUsuńBardzo przepraszam, że dopiero teraz odpisuję. Ciężko polecić konkretny bo w zasadzie każdy ma kiepski skład. Ja najczęściej używam Włoszczowa, ale super będzie też "mój ulubiony" czy piątnica. Musi być to ser gęsty :)
UsuńA ja miałam serek president waniliowy , był dość rzadki , ale serniczek wyszedł rewelacja, przepis super ����
OdpowiedzUsuńSzukałam przepisu na sernik i trafiłam na ten przepis. Upiekłam i wyszedł pyszny. Jedyne do czego można się przyczepić to ilość masy i ubitych białek. 😅 W przepisie powinna być wzmianka dla laików takich jak ja, że aby dokładnie wymieszać masę z białkami potrzebna jest spora miska. 😁 U mnie takiej nie było i mieszałam w dwóch a mimo to sterniczki się udał. Polecam przepis.❤️
OdpowiedzUsuńA cukru tu nie ma w tym przepisie
OdpowiedzUsuńTen przepis to mistrzostwo, długo poszukiwałam sernika idealnego i wreszcie znalazłam, zapisałam w swoim przepiśniku już na zawsze , dzięki wielkie za ten przepis!!!!😊
OdpowiedzUsuń