.

.

czwartek, 2 stycznia 2020

Najlepszy,puszysty, piankowy sernik z wiaderka +FILM

Witam Kochani w nowym roku. Rozpoczynamy go bardzo pysznie. Chcę Was zaprosić na rewelacyjny, puszysty wręcz piankowy sernik z sera z wiaderka. Sernik wychodzi leciutki, napowietrzony, super się kroi, super wygląda. Bardzo polecam i zapraszam.





Zapraszam na film, na którym pokazuje jak upiec ten sernik, zapraszam też na mój kanał na Youtube :)


FILM 



SKŁADNIKI


Przepis na dużą blaszkę około 22x35 lub 25x40


SKŁADNIKI

CIASTO

-około 180g  margaryny lub masła 
-4 żółtka-białka odkładamy do masy serowej
-2 płaskie  łyżeczki proszku do pieczenia 
-1 szklanka mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
-3 łyżki cukru

MASA SEROWA


-1 kg sera w wiaderku (ser dobrej jakości 

-3/4 szkl  oleju 
-3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru
-1 1/2  szkl mleka
-1 cukier waniliowy
-6 żółtek (białka odkładamy)

PIANA


-10  białek (4 z ciasta, 6 z masy )

-1,5 szklanki cukru



Wszystkie składniki na ciasto miksujemy.
Blaszkę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. 
Wykładamy ciasto. Ciasta wychodzi nie dużo, ale smarujemy blaszkę nim cieniutko.  Podczas pieczenia podrośnie.






masa serowa 


Żółtka ucieramy wraz z cukrem waniliowym , dodajemy stopniowo ser, następnie budynie, olej i na końcu mleko, dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. 


Piana


Białka miksujemy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy  stopniowo 1,5 szkl cukru 

Miksujemy do rozpuszczenia cukru,czyli dość długo. Cukier musi się rozpuścić a piana musi być ciężka, bardzo gęsta. Odsyłam do filmu tam jest wszystko pokazane :) 


Masę serową mieszamy z pianą-dokładnie i delikatnie. 




Wylewamy na ciasto.  Pieczemy około 55-60 minut w temperaturze 170 stopni grzanie góra-dół. Wsadzamy do już nagrzanego piekarnika. 



WAŻNE!!!! podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika, nie zaglądamy. Po 55 minutach wyłączamy piekarnik, nie otwieramy, zostawiamy w nim sernik aż wystygnie. Sernik troszeczkę opadnie, ale nie dużo. Po wystudzeniu sernik wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Pięknie się kroi i jest wspaniały


I gotowe :-)












i jeszcze raz zapraszam na film :) 




30 komentarzy:

  1. Pyszny,lekki i wilgotny sernik. Masa serowa rzadka, lejąca, obawiałam się, że się nie zasiądzie podczas pieczenia, ale wyszło super. Wzbogaciłam swój o olejek pomarańczowy i rodzynki.Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No masa serowa aż taka rzadka nie jest...polecam zobaczyć na filmie. Cieszę się, że sernik smakował

      Usuń
  2. Witam robiłam już kilka razy z tego przepisu sernik jest boski.Najlepszy sernik jaki jadłam no i nie jest pracochłonny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast budyniu można dodac 12 łyżek mąki ziemniaczanej?

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha sernik.jeszcze nigdy taki super mi nie wyszedł.to za sprawą przepisu i moich pomocnikow w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mu także masa wyszła lejaca, ciekawe co wyjdzie właśnie się piecze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ona aż tak bardzo lejąca nie jest, odsyłam do filmu :) Najważniejsze jest tu dokładne ubicie białek z cukrem na bardzo gęstą masę

      Usuń
  6. Czy Pani zdaniem można dodać do masy serowej brzoskwinie czy wtedy sernik się nie uda ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie dodawałam więc nie wiem, dla mnie jest idealny taki jaki jest bez żadnych dodatków. Jeśli doda Pani brzoskwinie do masy serowej na peno opadną na dno.

      Usuń
  7. Rewelacyjny. Na poczatku myslalam ze cos nie tak zrobilam bo wyrusl strasznie wysoki. Ale po wszystkim , po wyjeciu z lodowki nie moglam przestac sie objadac�� POLECAM WSZYSTKIM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuje za komentarz :) ten sernik potrafi zaskoczyć, wyrasta i jest mega leciutki i puszysty :)

      Usuń
  8. Sernik jest rewelacyjny! Przepis wypróbowany 3 razy. Właśnie się piecze na jutrzejsze rodzinne spotkanie :) dziękuję za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  9. Sernik jest WSPANIAŁY,wyrósł bardzo wysoki, błyskawicznie się go robi.Wszystkim smakował, "zniknął" w mgnieniu oka.Polecam ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  10. Serniczek wygląda obłędnie!
    Proszę powiedzieć, jaki ser z wiaderka zda egzamin? ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie powinnam polecać konkretnych marek, ale tu zrobie wyjątek. Mi się sprawdził Włoszczowa

      Usuń
  11. Pyszny. Nie umiem zbytnio pięć, ale sernik mi wyszedł. Rewelacyjny, puszysty, miękki, taki jak lubimy :) Będę go piekła nieraz. dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. A mi popekal chyba za mala brutfanka robilam wszysytko jak w przepisie co moze być przyczyną tego popekania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik jak bardzo wyrasta to zdarza się, ze popęka. Mi tez czasami pęka. a na której półce w piekarniku się piekł? Powinien na środkowej.

      Usuń
  13. Właśnie się piecze już się nie mogę doczekać 😘

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak długo sernik ma stygnie w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
  15. Odpowiedzi
    1. Bardzo przepraszam, że dopiero teraz odpisuję. Ciężko polecić konkretny bo w zasadzie każdy ma kiepski skład. Ja najczęściej używam Włoszczowa, ale super będzie też "mój ulubiony" czy piątnica. Musi być to ser gęsty :)

      Usuń
  16. A ja miałam serek president waniliowy , był dość rzadki , ale serniczek wyszedł rewelacja, przepis super ����

    OdpowiedzUsuń
  17. Szukałam przepisu na sernik i trafiłam na ten przepis. Upiekłam i wyszedł pyszny. Jedyne do czego można się przyczepić to ilość masy i ubitych białek. 😅 W przepisie powinna być wzmianka dla laików takich jak ja, że aby dokładnie wymieszać masę z białkami potrzebna jest spora miska. 😁 U mnie takiej nie było i mieszałam w dwóch a mimo to sterniczki się udał. Polecam przepis.❤️

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko