ZAPRASZAM NA FILM, NA KTÓRYM POKAZUJĘ "NA ŻYWO" JAK ZROBIĆ TE PYSZNE PĄCZKI
SKŁADNIKI
*z podanych proporcji wychodzi około 30 pączków
CIASTO
-1,3 kg mąki pszennej tortowej+trochę do podsypania
-500ml ciepłego mleka
-6 żółtek (można też dać 3 całe jajka i 3 żółtka)
-100g świeżych drożdży
-150g+2 łyżki cukru
-180g rozpuszczonego masła
-1 łyżka cukru waniliowego
-2 łyżki spirytusu lub octu
DODATKOWO
-marmolada różana
-cukier puder
-olej do smażenia/lub smalec
Do miski wykruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru oraz 500ml ciepłego mleka. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży i dodajemy 300g mąki pszennej tortowej. Wszystko mieszamy i odkładamy na 15 minut w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły pracować.
Następnie w misce ubijamy 6 żółtek (lub 3 całe jajka i 3 żółtka) z 150g cukru na jasny kogel mogel. Masło rozpuszczamy i studzimy.
Do podrośniętej masy dodajemy ubite z cukrem żółtka, cukier waniliowy, spirytus i wszystko mieszamy. Następnie przesiewamy resztę mąki i zagniatamy ciasto. Zagniatając dodajemy stopniowo rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto dość długo i dokładnie. Musi ono zostać bardzo dobrze wyrobione i napowietrzone. Powinno odchodzić od ręki. Jak ciasto będzie wyrobione i dobrze napowietrzone na pączkach pojawią się obrączki :)
Zagniecione ciasto dajemy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy ściereczka i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po wyrośnięciu ciasto odgazowujemy pięścią i chwilę zagniatamy.
Odkładamy jeszcze na 15 minut i przechodzimy do robienia pączków.
****staramy się nie podsypywać mąką ciasta, ponieważ dzieli olejowi, którym była posmarowana miska ono się nie klei, a mąka podczas smażenia mogłaby się przypalać
Urywamy kawałek ciasta, rozpłaszczamy, na środek dajemy marmoladę różaną (najlepsza jest twarda) i zaklejamy. Na koniec nadajemy pączkowi okrągły kształt rękami.
Pączki układamy na ściereczce, przykrywamy również ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia.
Do garnka wlewamy olej (można też smażyć na smalcu)
podgrzewamy.
Jeśli wrzucimy pączka i olej lekko bulgocze znaczy to, ze temperatura jest ok. Pączki powinniśmy smażyć na małym ogniu. Obracać je by się usmażyły z każdej strony. Można sprawdzić patyczkiem czy nie są w środku surowe.
Paczki muszą się smażyć powoli, podczas smażenia trzeba je obracać. Powinny mieć ładny złocisto-brązowy kolor.
Usmażone pączki dajemy na ręcznik papierowy
i potem posypujemy cukrem pudrem.
I gotowe.
Pączki z tego przepisu wychodzą na prawdę bardzo pyszne, puszyste, długo zachowują świeżość. Smakują jak za dawnych lat.
Te pączki są niesamowicie mięciutkie i długo zachowują świeżość
ZAPRASZAM NA FILM NA KTÓRYM POKAZUJĘ "NA ŻYWO" JAK ZROBIĆ TE PYSZNE PĄCZKI
Super przepis jak na pierwsze pączki to wyszły ok
OdpowiedzUsuńSuper przepis wypróbuję go niebawem
OdpowiedzUsuńBardzo polecam. proszę pamiętać o dokładnym wyrobieniu ciasta, wtedy będą bardzo puszyste :)
UsuńIle szt Pani wyszło mniej więcej? Tyle ile na zdjęciach? Wypróbuję na pewno bo tłusty czwartek niebawem :)
OdpowiedzUsuńPrzecież przy składnikach jest napisane, że "z podanych proporcji wychodzi około 30 pączków" wystarczy dokładnie czytać. Ich ilość oczywiście zależy od wielkości.
UsuńSuper przepis.Właśnie je robię.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńrównież pozdrawiam :)
UsuńZrobilam te pączki i polecam bo są swietne 😙
OdpowiedzUsuńdziękuję, cieszę się że smakowały
UsuńZrobię na niedzielę, mam nadzieję, że będą dobre z wisienkami.
OdpowiedzUsuńSerdeczności
na pewno będą pyszne :)
Usuńna pewno je zrobię
OdpowiedzUsuńZrobię z lukrem bo takie uwielbiam.
OdpowiedzUsuńpączki są pyszne, mięciutkie, odtąd mój ulubiony przepis na domowe pączki :-)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę
UsuńIle oleju trzeba wlać?
OdpowiedzUsuńNiestety porażka ciasto nie wyrosło tak jak by tego masła w przepisie było za dużo, załamany tyle składników i pracy , próbuje jeszcze dodać proszku do pieczenia i uratować sytuację
OdpowiedzUsuńWITAM..PACZKI WYSZLY PRZEPYSZNE SUPER DZIEKUJE ZA PRZEPIS POLECAM NAPRAWDE WARTO...POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuń