ciasto robi się bardzo łatwo i szybko, każdy sobie z nim poradzi. Smakuje rewelacyjnie, jest idealne na gorące, letnie dni.
Zapraszam
Zapraszam Was również na film i mój kanał YouTube :)
SKŁADNIKI
*blaszka 24x24cm
MASA BUDYNIOWA
-750ml mleka
-200g masła
-0,5 szkl cukru
-1 cukier waniliowy
-3 żółtka
-3/4 szkl mąki pszennej tortowej
GALARETKA
-2 galaretki malinowe na 500ml wody
-ok 300g malin
-800ml wrzątku
DODATKOWO
-około 32 szt herbatników maślanych
(mi wystarczyło opakowanie 250g)
Do garnka dajemy 500ml mleka i 200g masła-stawiamy na gazie.
Do miski dajemy 1/2 szkl cukru, 3 żółtka, szklankę mleka, cukier waniliowy i 3/4 szkl maki pszennej tortowej. Wszystko mieszamy do połączenia.
Powstałą masę wylewamy na gotujące się mleko z masłem i mieszamy najlepiej trzepaczką do zgęstnienia i uzyskania gładkiego budyniu.
Dno blaszki 24x24cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie układamy na dnie herbatniki. Mi na jedną warstwę weszło 13 sztuk, na herbatniki wykładamy gorącą masę, wyrównujemy, przykrywamy drugą warstwą herbatników.
Odkładamy do wystudzenia.
Następnie do miski dajemy 2 galaretki malinowe, 750 ml gorącej wody-mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Do zimnej galaretki dajemy 300g malin, mieszamy i odkładamy do lodówki do lekkiego stężenia.
Galaretka ma zacząć lekko gęstnieć.
Taką galaretkę z malinami wykładamy na ostudzone ciasto.
Całość wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnego dnia ciasto pięknie się kroi, jest stabilne, kremowe-pyszne.
Bardzo polecam, jest niezwykle łatwe, można je zrobić z innymi owocami np bananami, jagodami,brzoskwiniami, truskawkami :)
Polecam i życzę smacznego.
Zapraszam również na film i mój kanał You Tube
Bardzo dziękuję za tak fajnie przepisy, korzystam i będę polecać moim bliskim.
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisany,jutro go wykonam 😁
OdpowiedzUsuń