Sernik pięknie wygląda, zawsze wychodzi. Bardzo polecam i zapraszam po przepis jak również na film
SKŁADNIKI
Proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm
BISZKOPT KAKAOWY (można pominąć i na dnie blaszki ułożyć okrągłe biszkopty-wtedy to sernik bez pieczenia)
-4 jajka
-0,5 szkl mąki pszennej tortowej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 szkl cukru
-1,5 łyżki kakao
WARSTWA SEROWA I
-500g sera z wiaderka
-250ml śmietanki 30%
-3/4 szkl cukru pudru
-150ml wrzącej wody
-1,5 łyżki żelatyny
-1 szkl mleka w proszku (250ml)
WARSTWA SEROWA II
-500g sera z wiaderka
-250ml śmietanki 30%
-3/4 szkl cukru pudru
-150ml wrzącej wody
-1,5 łyżki żelatyny
-2 łyżki kakao
-1 szkl mleka w proszku (250ml)
DODATKOWO
-2 galaretki malinowe na pół litra wody
-500g malin
-750ml wrzątku
BISZKOPT
Żółtka oddzielamy od białek-ubijamy białka, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy żółtka-miksujemy, dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i wszystko miksujemy na niskich obrotach.
Blaszkę 25x35 wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, pieczemy około 15-20 min w temp 180 stopni, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Upieczony biszkopt studzimy
WARSTWA SEROWA I
Na początek do miski dajemy żelatynę i wrzątek-dokładnie mieszamy i studzimy.
Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder-miksujemy. Następnie dodajemy ser, mleko w proszku -wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy wystudzoną żelatynę-wszystko energicznie miksujemy na najwyższych obrotach. Wylewamy na ostudzony biszkopt-wstawiamy do lodówki do stężenia.
WARSTWA SEROWA II
Robimy ją identycznie jak pierwszą
Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder, mleko w proszku, ser, kakao i na koniec ostudzoną żelatynę. Wylewamy na stężałą masę pierwszą. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
WARSTWA MALINOWA
Do miski dajemy 750 ml wrzącej wody, rozpuszczamy w niej 2 galaretki malinowe. Odstawiamy do wystudzenia. Do lekko tężejącej galaretki dodajemy maliny dokładnie mieszamy i wstawiamy na chwilę do lodówki by zaczęło to tężeć,
wykładamy na stężałą masę serowo-kakaową.
Ciasto odkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnego dnia ciasto pięknie się kroi, jest bardzo stabilne, puszyste, kremowe.
Sernik ten można zrobić z dowolnymi owocami dopasowując smak galaretki. Polecam Wam je bardzo gorąco, jest idealne na gorące dni, a sezon na maliny trwa więc koniecznie je zróbcie :)
Zapraszam na film
Moje ulubione ciasto deserowe. Uwielbiam jak jest z galaretka wiśniową lub cytrynową czy pomarańczową. Też są różne sposoby na jego wykonanie ja robię je miej więcej tak https://infomiasto.eu/przepis-jak-zrobic-sernik-na-zimno/ choć niestety nie zawsze wychodzi co do konsystencji, może to zależy od sera.
OdpowiedzUsuń