Chcę Was dziś zaprosić na pyszną sałatkę warzywną do słoików na zimę.
Robię ją co roku, jest wspaniała.
Składa się z ogórków, kapusty białej, papryki czerwonej, marchewki i cebulki.
Przy okazji tegorocznej produkcji sałatki nagrałam film, na którym pokazuje co i jak.
Zapraszam na film
SKŁADNIKI
*z tych proporcji wyszło mi 12 średnich słoików.
SAŁATKA
-3 kg poszatkowanej kapusty białej (waga po poszatkowaniu)
-1kg ogórków
-4 papryki czerwone
-700g cebuli
-800g marchwi
-sól
ZALEWA
-2 l wody
-250ml octu spirytusowego 10%
-1,5 szkl cukru
-ok 14 liści laurowych
-ok 20 sztuk ziela angielskiego
Paprykę szatkujemy na cienkie paseczki, dodajemy około 0,5 łyżki soli-mieszamy
Cebulę szatkujemy lub kroimy, dodajemy 0,5 łyżki soli-mieszamy
kapustę szatkujemy-dodajemy około 3 łyżki soli-mieszamy
marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy ok 0,5 łyżki soli-mieszamy
ogórki szatkujemy na cienkie plasterki, solimy 0,5 łyżki, mieszamy
Tak przygotowane składniki odkładamy na około 1-1,5 godz by puściły sok.
Po tym czasie dokładnie odciskamy sok.
Wszystkie składniki dajemy do dużej miski i dokładnie mieszamy.
Słoiki myjemy i suszymy, sałatkę przekładamy do słoików, nie uciskamy zbyt mocno by było jeszcze miejsce na zalewę.
ZALEWA
Do garnka dajemy 2 litry wody, dodajemy ocet, cukier, liście laurowe i ziele angielskie, wszystko mieszamy i zagotowujemy. Zalewa musi wrzeć, i muszą pojawić się bąbelki.
Gorącą zalewą zalewamy słoiki z sałatką, robimy to stopniowo, czekając by dokładnie wypełniła całe słoiki.
Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy.
Na dno garnka dajemy ściereczkę lub ręcznik papierowy, układamy słoiki, zalewamy ciepłą wodą do połowy ich wysokości, i pasteryzujemy na niewielkim ogniu około 15 minut od momentu zagotowania wody-ma ona bulgotać.
i gotowe
wystudzoną sałatkę można odnieść do piwnicy.
Na prawdę Wam ją polecam, jest pyszna.
Zapraszam jeszcze na film
žANY OLEJ DO ZALEVY PROSZE O ODPOWIEDZ
OdpowiedzUsuńnie, nie dajemy oleju :)
UsuńCzy musi być zimowa kapusta bo jeszcze nie ma kamiennej głowy,czy może być taka kapusta jaka jest dostępna teraz na rynku
OdpowiedzUsuńTak może być, z takiej właśnie robiłam :) Musi być biała kapusta, po prostu :) Prosze wybierać ładne, ubite główki
UsuńPo 2,5 h kapusta nie puściła soku, ile czasu mam jeszcze czekać? Dziękuję!
OdpowiedzUsuńjak mogła nie puścić soku, a została posolona?
Usuńoczywiście! Trochę soku było, ale nie tak dużo jak to widać w filmie:)
UsuńFilm był nagrywany jakoś w sierpniu więc kapustka była młodsza, więc i bardziej soczysta :) Nie jest powiedziane, ze każda będzie miała tyle soku, są rózne odmiany itp :) Trzeba odcisnąć to co jest i już :)
UsuńSpróbuję tą sałatkę i ocenię
OdpowiedzUsuńWitam czy można pasteryzowac w piekarniku?
OdpowiedzUsuń