.

.

czwartek, 6 sierpnia 2020

Pyszna sałatka ogórkowa do słoików na zimę +FILM

Cześć Kochani,
Przetworów ciąg dalszy. Dziś zapraszam na pyszną sałatkę z ogórków na zimę. 
Robi się ją bardzo łatwo, jest idealna do obiadu, kanapek, mięs z grilla itp.
Składa się z ogórków, marchewki,cebulki, czosnku. 


Polecam i zapraszam 
Zapraszam również na film


SKŁADNIKI
* z tych proporcji wychodzi około 4-5 średnich słoików

-2 kg ogórków gruntowych
-250g marchewki
-250g cebuli
-125ml octu spirytusowego 10%
-0,5 szkl cukru
-125ml oleju
-1,5 łyżki soli
-pół łyżeczki pieprzu
-ok 5 małych ząbków czosnku


Ogórki szatkujemy w plastry razem ze skórką, marchew obieramy i  trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, cebulkę obieramy i  szatkujemy, czosnek kroimy w plasterki.



Wszystko dajemy do miski, następnie dodajemy sól, pieprz,cukier, olej,ocet, czosnek-dokładnie mieszamy i odkładamy na ok 1 godz. Po godzinie ogórki puszczą sok, i utworzy nam się zalewa



Słoiki dokładnie myjemy, suszymy. Przekładamy do nich sałatkę, uciskając, wtedy jednocześnie słoik napełni się zalewą. Na wierzch dolewamy trochę zalewy. Zakręcamy dokładnie słoiki.


Na dno garnka dajemy ręcznik papierowy lub ściereczkę. 
Układamy słoiki z sałatką, zalewamy ciepła wodą do połowy wysokości słoików.
Pasteryzujemy około 15 minut od momentu zagotowania wody.

Po wyciągnięciu z gorącej wody układamy dnem do góry,


 zostawiamy do wystudzenia, i już możemy zanieść do piwnicy :) 





zapraszam na film


8 komentarzy:

  1. Cebula w sloiku na zime po paru tygodniach zamienia sie w trucizne i cukier lepiej bezcukru

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukier to naturalny konserwant, używa się go do produkcji wędlin długodojrzewajacych i syropów z owocowych.

      Usuń
    2. nie zmienia się składników w przepisie. Jeżeli masz wątpliwości....to nie korzystaj z recepty..(sałatka wykonana wg. przepisu - pyszna!)

      Usuń
  2. Po jakim czasie mozna już je spożyć ???

    OdpowiedzUsuń
  3. Pytanie mam. Jakiej pojemności słoiki Pani robi i le wychodzi z 2 kg?

    OdpowiedzUsuń
  4. Będę robiła za chwilę pierwszy raz,przepis wygląda zachęcająco, zapowiada się prosto,przyjemnie i smacznie:) Dziękuję i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko