Cześć Kochani :)
I mamy jesień :) Osobiście bardzo lubię tą porę roku, oczywiście jak jest słoneczna i kolorowa.
W kuchni jesień to czas wypieków z jabłkami, więc ja mam dla Was dziś na prawdę wspaniałe ciasto, jedno z moich ulubionych. Ciasto Delicja, składa się ono z mięciuteńkiego biszkoptu, masy jabłkowej, kremu oraz polewy.
Zawsze wychodzi, robi się je łatwo i przyjemnie.
Bardzo polecam, bo na prawdę jest wspaniałe. Należy do listy moich TOP ciast.
Zapraszam Was tradycyjnie na film :)
SKŁADNIKI
*proporcje są na dużą blaszkę około 25x35cm
***szklanka u mnie to zawsze 250ml
BISZKOPT
-6 jajek
-3/4 szkl mąki pszennej tortowej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-0,5 szkl cukru
KREM
-2 duże budynie śmietankowe po 64g bez cukru
(lub 3 standardowe po 40g)
-3/4 szkl cukru
-1 litr mleka
-250g masła
WARSTWA JABŁKOWA
-2 łyżki masła
-ok 1300 g jabłek
-2 galaretki pomarańczowe
POLEWA
-100g czekolady mlecznej lub deserowej
-3 łyżki mleka
-25g masła
Na początek robimy nasz mięciuteńki biszkopt (bardzo polecam ten przepis na biszkopt, rewelacyjnie wychodzi, pięknie rośnie i jest bardzo mięciutki i puszysty)
Żółtka oddzielamy od białek-białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier wciąż miksując.
Mamy uzyskać sztywną, błyszczącą pianę. Miksujemy do rozpuszczenia cukru.
Dodajemy żółtka-miksujemy.
Następnie dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia-miksujemy na najniższych obrotach. Wykładamy do wyłożonej papierem blaszki.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy około 20 minut do suchego patyczka.
Wyciągamy, studzimy i kroimy na dwa spody.
MASA JABŁKOWA
Do jej przygotowania potrzebujemy 1300g jabłek.
Jabłka obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach i odciskamy sok.
***pozostały soczek polecam sobie wypić :)
Do garnka dajemy 2 łyżki masła, rozpuszczamy masło, dodajemy odciśnięte jabłka i smażymy je by zmiękły ok 10 minut. Następnie dodajemy 2 galaretki pomarańczowe i mieszamy. Smażymy mieszając by galaretki się rozpuściły i połączyły z masą.
Masę chwilę studzimy i wykładamy na pierwszy spód biszkoptowy.
Studzimy do końca i wstawiamy do lodówki by stężała.
KREM
Krem jest bardzo łatwy :)
Do garnka dajemy 1 litr mleka, dodajemy 2 duże budynie śmietankowe bez cukru po 64g, lub 3 zwykłe po 40g
dodajemy cukier i wszystko mieszamy do połączenia, gotujemy mieszając, do zgęstnienia.
Powstały budyń studzimy.
***spokojnie można go zrobić dzień wcześniej wieczorem
Do miski dajemy 250g miękkiego masła, dodajemy stopniowo ostudzony budyń.
I krem gotowy.
Krem wykładamy na stężałą masę jabłkową, wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem biszkoptowym.
Do miski dajemy składniki na polewę, następnie rozpuszczamy je nad kąpielą wodną lub dajemy na 1 min do mikrofali.
Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji
Polewamy ciasto, ja jeszcze dodatkowo posypałam je posypką :)
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc :)
Ciasto pięknie się kroi, pięknie wygląda i na prawdę wspaniale smakuje.
Idealnie nadaje się na wszelkie okazje, święta, imieniny, imprezy itp.
Bardzo polecam i życzę udanych wypieków.
Zapraszam jeszcze raz na film z wykonaniem tego ciasta, i na mój kanał na YouTube
ciasto przepyszne wszystkim domowinką bardzo smakowało dziękuje za przepis
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :) Oj jest pyszne
UsuńJa robię delicję serowo jabłkową. Bardzo podobnie tylko zamiast kremu gotuję ser z jajkami, cukrem i budyniem w proszku. Smakowite...
OdpowiedzUsuńDzisiaj zgromadziłam składniki, a jutro biorę się za pieczenie :) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńDzień dobry. Czy mogę użyć gotowego musu?
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto. Jablek nie odsaczalam, nastepnym razem dam ich wiecej, zeby warstwa jablkowa byla wyzsza:) Dzieki za przepis.
OdpowiedzUsuń