Cześć Kochani,
dziś przychodzę do Was z ciastem niezwykle eleganckim, idealnym na wszelkie imprezy, rodzinne spotkania czy po prostu jako wypiek do kawki.
Jest to wspaniały orzechowiec z rewelacyjnym kremem orzechowym. Ciasto jest na prawdę wspaniałe, bardzo eleganckie. Składa się ze spodów miodowych, jeden z nich jest pieczony z orzechami w miodzie. Całość przełożona jest kremem orzechowym, i polana polewą.
Bardzo Wam polecam to ciasto, jest idealne na każdą okazję, czy to imieniny, czy urodziny, czy święta :) Polecam i zapraszam
Tradycyjnie zapraszam Was na film na którym pokazuje jak zrobić to ciasto krok po kroku
SKŁADNIKI
*proporcje na dużą blaszkę około 35x25cm
MIODOWE SPODY
-3 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)+trochę do podsypania
-3 jajka
-0,5 szklanki cukru
-4 łyżki miodu
-1,5 łyżeczki sody-płaskie
-125 g margaryny lub masła
ORZECHY
-około 30 dag orzechów włoskich posiekanych
-4 płaskie łyżki miodu
-75g masła lub margaryny
-4 płaskie łyżki cukru pudru
KREM ORZECHOWY
-2 żółtka
-1 budyń śmietankowy 40g bez cukru
-0,5 szkl cukru
-2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
-4 czubate łyżki mąki pszennej tortowej
-1000ml mleka
-250g masła
-1,5 szkl zmielonych orzechów włoskich
-1 łyżka żelatyny
-ok 50ml gorącej wody
POLEWA
-100g czekolady deserowej lub gorzkiej
-3 łyżki mleka
-ok 30g masła
Do miski dajemy składniki na spody miodowe, zagniatamy ciasto, jeśli się klei podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na dwie części i wstawiamy do lodówki.
W tym czasie robimy orzechy
Do garnka dajemy cukier puder, miód oraz masło-wszystko podgrzewamy i mieszamy do połączenia, do takiej masy dajemy posiekane orzechy włoskie i wszystko dokładnie mieszamy tak by orzechy pokryły się masą miodowo-maślaną.
Ściągamy z ognia
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Połowę ciasta wałkujemy lub wyklejamy nim dno blaszki, następnie wykładamy na nie wcześniej przygotowane orzechy. Wyrównujemy i pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu. wsadzamy do już nagrzanego piekarnika. Orzechy na wierzchu powinny się lekko zezłocić.
Spód studzimy.
W takiej samej blaszce pieczemy drugi spód-z drugiej połowy ciasta.
Jednak on powinien się piec krócej, około 10-12 minut do lekkiego zezłocenia.
KREM
Teraz przygotujemy krem. Bardzo Wam go polecam, jest wspaniały.
Bazę kremu można zrobić dzień wcześniej wieczorem.
1,5 szkl orzechów włoskich mielimy.
Do garnka dajemy 2 żółtka, 1 budyń śmietankowy bez cukru 40g, 0,5 szkl cukru, 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej,4 czubate łyżki mąki pszennej tortowej oraz 1 litr mleka, wszystko mieszamy i zagotowujemy mieszając by sie nie przypaliło.Gdy masa zacznie gęstnieć dodajemy do niej orzechy i wszystko mieszamy najlepiej trzepaczką i gotujemy do zgęstnienia.
Po gotowaniu z orzechami budyń zrobi się rzadszy, ale tak ma być.
Budyń studzimy.
Następnie do miski dajemy 250g miękkiego masła i ucieramy je na puch, następnie dodajemy stopniowo, ostudzony budyń (***budyń po ostudzeniu jest gęsty)
Na koniec rozpuszczamy łyżkę żelatyny w 50ml gorącej wody, studzimy i dodajemy do kremu miksując energicznie by wszystko się połączyło.
Następnie na dno blaszki dajemy spód z orzechami, wykładamy krem, przykrywamy drugim spodem.
Do miski dajemy składniki na polewę, dajemy do mikrofali na 1 minutę lub rozpuszczamy nad kąpielą wodną, mieszamy i polewamy ciasto, można je na koniec posypać orzechami.
Ciasto wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki.
Następnego dnia pięknie się kroi, jest stabilne, krem jest sztywny, bardzo delikatny i kremowy.
Bardzo Wam polecam to ciasto, jest na prawdę wspaniałe.
Zapraszam jeszcze raz na film na którym wszystko jest pokazane co i jak :)
Ciekawy przepis, do tej pory robiłam miodownik z masą z kaszy manny, a tym razem na święta wypróbuję Twój 🙂
OdpowiedzUsuńCiasto zrobiłam na święta, place lizać. Ten przepis wygrywa! Masa mi się rozdzieliła, więc zblendowałam blenderem, wyszedł wspaniały puch :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować tego przepisu, dla mnie nr 1 :)
Krem tragedia 😐
OdpowiedzUsuń