.

.

piątek, 18 września 2020

Ekspresowe ciasto ze śliwkami-pulchne i mięciutkie+FILM

 Cześć, dziś zapraszam Was na bardzo szybkie, łatwe i pulchniutkie ciasto ze śliwkami.

Zrobicie je zaledwie w kilka chwil :)Idealne do kawki








Zapraszam na film 



SKŁADNIKI
*proporcje na małą blaszkę około 25x25cm


-3 jajka
-3/4 szkl cukru
-1 cukier waniliowy
-90ml oleju rzepakowego
-225ml jogurtu naturalnego gęstego
-360g mąki pszennej tortowej
-2,5  łyżeczki proszku do pieczenia
-ok400g pokrojonych śliwek (250g do ciasta i 150g na górę ciasta)



Jajka ucieramy z cukrem i  na jasną puszystą masę, dodajemy cukier waniliowy-miksujemy. Dodajemy  olej-miksujemy. Dodajemy jogurt naturalny-miksujemy. 

Na koniec do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko miksujemy.




Następnie dodajemy do ciasta pokrojone  250g śliwek. Wszystko mieszamy łyżką.


Tak przygotowane ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na cieście układamy resztę czyli 150g pokrojonych śliwek.


Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu.
Pieczemy około 45min. 



Studzimy i oprószamy cukrem pudrem


I gotowe :) 
Polecam, bardzo dobre, łatwe ciasto :) 





Zapraszam tradycyjnie na film 


7 komentarzy:

  1. Dzisiaj zrobiłam to ciasto. Faktycznie,jest wilgotne,szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne ") Z pewnością już zostanie w ulubionych :)

    Jola59

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyrosło, ale nie aż tak jak na zdjęciu. Niestety jest lekko gumowate☹️. Użyłam jogurtu Jogobelli. Może w tym tkwi problem?

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie za kilka minut wyjmę je z piekarnika :) pachnie pięknie

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy ciasto można od razu wyciągnąć z piekarnika czy tylko uchylić drzwiczki ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Dwa razy robiłam i dwa razy po wyciagnięciu opadło ,pięknie urosło a potem opadło lekki zakalec

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko