Są idealne do kawki, i na pewno posmakują i dużym i małym.
Robi się je na prawdę ekspresowo, zawsze wychodzą.
Zapraszam również na film
SKŁADNIKI
-4 czubate łyżki masła orzechowego, kremowego
-2 jajka
-250ml mleka
-1 szklanka cukru
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki miodu
-140g miękkiego masła
-ok 4,5 szklanki mąki pszennej tortowej +trochę do podsypania
Do miski dajemy masło orzechowe, jajka, mleko, proszek do pieczenia, cukier, masło, miód i wszystko miksujemy do połączenia.
Następnie dodajemy ok 3 szklanki mąki, wszystko miksujemy-uzyskamy gęstą masę.
Następnie dodajemy resztę mąki czyli ok 1,5 szkl i zagniatamy ciasto. Jeśli się klei podsypujemy mąką.
Ma być gładkie i nie klejące się do rąk.
Następnie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Urywamy mały kawałek ciasta, robimy z niego kulkę wielkości ok orzecha włoskiego, i robimy kratkę widelcem.
Tak przygotowane ciasteczka pieczemy ok 15 min na złoty kolor w temp 180 stopni grzanie gra-dół bez termoobiegu.
Upieczone ciasteczka studzimy i gotowe.
Z tych proporcji wyszło ok 50 niewielkich ciasteczek. Ciasteczka można przechowywać w puszce lub pudełku, są na prawdę pyszne.
Bardzo Wam je polecam i życzę udanych wypieków.
Zapraszam Was serdecznie na film, na którym pokazuję jak zrobić te ciasteczka krok po kroku
Upiekłam ciasteczka wg. Pan przepisu; polce lizać, absolutnie prze-smaczne i szybkie w wykonaniu, dzięki za przepis. Pozdrawiam. M.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za komentarz, cieszę się, że ciasteczka smakowały :) Pozdrawiam
Usuń