.

.

czwartek, 15 października 2020

Najpyszniejsze rogaliki drożdżowe z białym serem +FILM

 Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na pyszne i łatwe w przygotowaniu rogaliki drożdżowe z białym serem. Są na prawdę wspaniałe, bardzo pulchne, leciutkie, mięciutkie, długo zachowują świeżość a przepis jest bardzo wydajny. 





Teraz większość z nas spędza czas w domu, więc zrobienie takich rogalików to fajny pomysł na spędzenie czasu. Bardzo polecam i zapraszam.

Tradycyjnie zapraszam na film 



SKŁADNIKI

*z podanych proporcji wyszło mi około 35 rogalików

-800g mąki pszennej tortowej + trochę do podsypania

-3 jajka

-50g świeżych drożdży

-300ml ciepłego mleka

-3/4 szkl cukru

-cukier waniliowy

-100g rozpuszczonego i ostudzonego masła lub margaryny


NADZIENIE 

-500g sera białego

-1 żółtko

-1/3 szkl cukru

-cukier waniliowy


DODATKOWO

-1 jajko 

-2 łyżki mleka


Odmierzamy wszystkie składniki.


Do miski wkruszamy drożdże, z 800g mąki odsypujemy szklankę i dodajemy ja do drożdży, z 3/4 szkl cukru odsypujemy 2 łyżki i dodajemy do drożdży, dodajemy też 300ml ciepłego mleka-wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odkładamy do podrośnięcia.



Następnie w osobnej misce ucieramy na jasną masę 3 jajka z resztą cukru. Masło rozpuszczamy i studzimy.

Gdy drożdże się napuszą dodajemy jajka z cukrem, cukier waniliowy oraz resztę mąki.

Wszystko dokładnie mieszamy następnie dodajemy ostudzone masło i wyrabiamy ciasto. Na początku może się kleić, więc podsypujemy mąką.

Wyrabiamy chwilę tak by odchodziło od ręki. Wyrobienie ciasta jest tu bardzo ważne, dzięki niemu rogaliki będą leciutkie i puszyste.



Po wyrobieniu odkładamy ciasto do miski, przykrywamy i odkładamy na jakieś 25 min do wyrośnięcia.

Teraz zrobimy nadzienie serowe

Do miski dajemy ser, ważne by nie był zbyt mokry, polecam chudy lub półtłusty.

Dodajemy 1 żółtko, cukier waniliowy i cukier-wszystko mieszamy do połączenia.



Podrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, każdą wałkujemy na duży prostokąt lub koło, kroimy na trójkąty. Na  najkrótszy bok trójkąta dajemy nadzienie, i zwijamy tworząc rogalik (odsyłam do filmu by zobaczyć jak to zrobić)




Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem z mlekiem, 




pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termooboegu. Wsadzamy do już nagrzanego piekarnika.



 I gotowe :) Jak już pisałam rogaliki wychodzą na prawdę wspaniałe, bardzo polecam i życzę udanych wypieków.








Jeszcze raz zapraszam na film i mój kanał You Tube 




12 komentarzy:

  1. Witam! A można użyć suchych drożdży, jeśli tak, to ile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie używam suchych drożdży, ponieważ jak dla mnie są za słabe i wypieki wychodzą mało puszyste. Najlepsze są drożdże świeże, ale jeśli koniecznie chcesz użyć suchych, na pewno na nich jest informacja jaką ilość trzeba dać.

      Usuń
  2. Czy te rogaliki mozna zrobic z kilograma maki

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie bomba!Ilość w sam raz dla naszej trójki i do tego proste i smaczne.Wchodzą na stałe do moich niezawodnych przepisów.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekę pierwszy raz zobaczmy jak mi wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  5. A można zrobić z borówkami?

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale sa pani przepisy Mam sporo lat i duze doswiadczenie w pieczeniu , ale te przepisy sa rewelacyjne

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam. Czym Pani kroiła ciasto na rogaliki, że trójkąty są takie równe? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszne rogaliki! Samo ciasto drożdżowe jest pycha. Przepis trafia do przepiśnika :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko