Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na pyszne i łatwe w przygotowaniu rogaliki drożdżowe z białym serem. Są na prawdę wspaniałe, bardzo pulchne, leciutkie, mięciutkie, długo zachowują świeżość a przepis jest bardzo wydajny.
Teraz większość z nas spędza czas w domu, więc zrobienie takich rogalików to fajny pomysł na spędzenie czasu. Bardzo polecam i zapraszam.
Tradycyjnie zapraszam na film
SKŁADNIKI
*z podanych proporcji wyszło mi około 35 rogalików
-800g mąki pszennej tortowej + trochę do podsypania
-3 jajka
-50g świeżych drożdży
-300ml ciepłego mleka
-3/4 szkl cukru
-cukier waniliowy
-100g rozpuszczonego i ostudzonego masła lub margaryny
NADZIENIE
-500g sera białego
-1 żółtko
-1/3 szkl cukru
-cukier waniliowy
DODATKOWO
-1 jajko
-2 łyżki mleka
Odmierzamy wszystkie składniki.
Do miski wkruszamy drożdże, z 800g mąki odsypujemy szklankę i dodajemy ja do drożdży, z 3/4 szkl cukru odsypujemy 2 łyżki i dodajemy do drożdży, dodajemy też 300ml ciepłego mleka-wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odkładamy do podrośnięcia.
Następnie w osobnej misce ucieramy na jasną masę 3 jajka z resztą cukru. Masło rozpuszczamy i studzimy.
Gdy drożdże się napuszą dodajemy jajka z cukrem, cukier waniliowy oraz resztę mąki.
Wszystko dokładnie mieszamy następnie dodajemy ostudzone masło i wyrabiamy ciasto. Na początku może się kleić, więc podsypujemy mąką.
Wyrabiamy chwilę tak by odchodziło od ręki. Wyrobienie ciasta jest tu bardzo ważne, dzięki niemu rogaliki będą leciutkie i puszyste.
Po wyrobieniu odkładamy ciasto do miski, przykrywamy i odkładamy na jakieś 25 min do wyrośnięcia.
Teraz zrobimy nadzienie serowe
Do miski dajemy ser, ważne by nie był zbyt mokry, polecam chudy lub półtłusty.
Dodajemy 1 żółtko, cukier waniliowy i cukier-wszystko mieszamy do połączenia.
Podrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, każdą wałkujemy na duży prostokąt lub koło, kroimy na trójkąty. Na najkrótszy bok trójkąta dajemy nadzienie, i zwijamy tworząc rogalik (odsyłam do filmu by zobaczyć jak to zrobić)
Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem z mlekiem,
pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termooboegu. Wsadzamy do już nagrzanego piekarnika.
I gotowe :) Jak już pisałam rogaliki wychodzą na prawdę wspaniałe, bardzo polecam i życzę udanych wypieków.
Jeszcze raz zapraszam na film i mój kanał You Tube
Witam! A można użyć suchych drożdży, jeśli tak, to ile?
OdpowiedzUsuńJa nie używam suchych drożdży, ponieważ jak dla mnie są za słabe i wypieki wychodzą mało puszyste. Najlepsze są drożdże świeże, ale jeśli koniecznie chcesz użyć suchych, na pewno na nich jest informacja jaką ilość trzeba dać.
UsuńCzy te rogaliki mozna zrobic z kilograma maki
OdpowiedzUsuńMożna, tylko trzeba zwiększyć ilość składników
UsuńJak dla mnie bomba!Ilość w sam raz dla naszej trójki i do tego proste i smaczne.Wchodzą na stałe do moich niezawodnych przepisów.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńPiekę pierwszy raz zobaczmy jak mi wyjdzie
OdpowiedzUsuńA można zrobić z borówkami?
OdpowiedzUsuńPychota
OdpowiedzUsuńWspaniale sa pani przepisy Mam sporo lat i duze doswiadczenie w pieczeniu , ale te przepisy sa rewelacyjne
OdpowiedzUsuńWitam. Czym Pani kroiła ciasto na rogaliki, że trójkąty są takie równe? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepyszne rogaliki! Samo ciasto drożdżowe jest pycha. Przepis trafia do przepiśnika :)
OdpowiedzUsuń