Cześć Kochani, dziś bardzo łatwy przepis na pyszne, pulchniutkie jabłka w cieście.
W minioną niedzielę oglądałam masterchefa, i tam zawodnicy je robili Szczerze powiedziawszy zapomniałam o tym przepisie, i dzięki programowi postanowiłam go przypomnieć.
Takie jabłka smakują jak racuchy, są pulchniutkie i pyszne. Można je podawać posypane cukrem pudrem, z bitą śmietaną itp.
Zapraszam
Tradycyjnie zapraszam na film z przepisem na moim kanale YouTube
SKŁADNIKI
- ok 4-5 średnich jabłek
-2 jajka
-2 łyżki oleju
-3/4 szkl mleka
-1,5 szkl mąki pszennej tortowej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki cukru
-łyżeczka cukru waniliowego
Składniki na ciasto dajemy do miski i miksujemy na gładkie ciasto. Ciasto wychodzi lekko gęste, ale takie ma być. Dzięki takiej konsystencji pięknie otuli jabłka a nie spłynie z nich.
Ciasto odkładamy na jakieś 10 minut.
Jabłka obieramy, usuwamy środek z pestkami i kroimy na nie grube plasterki.
Ważne by plasterki nie były grube, ponieważ jabłka wtedy sie nie dosmażą.
Na patelni rozgrzewamy olej, obtaczamy plasterki jabłek w cieście, smażymy na małym ogniu, na złoty kolor.
Wykładamy na ręcznik papierowy, następnie posypujemy cukrem pudrem i gotowe :)
Bardzo polecam, łatwy i szybki sposób na pyszną przekąskę.
pysznie wygladaja,dzis bedzie super podwieczorek
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne. Ciasto mięciutkie, delikatne.
OdpowiedzUsuń