.

.

czwartek, 8 października 2020

Wspaniałe ciasto Niebo jabłkowo-orzechowe+FILM

 Cześć Kochani, jesień w pełni, więc dziś przychodzę do Was z bardzo jesiennym wypiekiem a mianowicie z ciastem o pięknej nazwie Niebo :) Jest to ciasto jabłkowo-orzechowe przełożone ciastem kruchym.

Jest wspaniałe, pięknie wygląda, jest mięciutkie i rozpływa się w ustach.






Idealnie sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach, spotkaniach. Na pewno każdemu posmakuje. Zapraszam gorąco i polecam

Zapraszam tradycyjnie na film, na którym pokazuje jak wykonać to ciasto krok po kroku



SKŁADNIKI 

*proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm

2 SPODY 

-3 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania

-2jajka

 1 łyżka cukru waniliowego

-1/2 szkl cukru

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

-2 łyżki  śmietany kwaśnej 18%

-125g miękkiego masła lub margaryny


MASA JABŁKOWA

-ok 2 kg jabłek

-2 galaretki cytrynowe


KREM ORZECHOWY 

-350g orzechów włoskich

-300ml mleka

-3/4 szkl cukru

-300g masła


Składniki na spody dajemy do miski i zagniatamy ciasto, jak się klei podsypujemy mąką. Dzielimy je na dwie równe części.

Jedną dajemy do lodówki a drugą wykładamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około 15 minut na złoty kolor w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu. Wsadzamy do nagrzanego piekarnika.

Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta-mamy mieć upieczone  dwa spody.



MASA JABŁKOWA

2 kg jabłek obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, odciskamy sok.




Soczek polecam wypić :)

Jabłka dajemy do garnka i prażymy na małym ogniu do miękkości.

Mieszamy co chwile by się nie przypaliły.

Jeśli istnieje taka konieczność można dolać odrobinkę wody.

Gdy jabłka staną się masą, dodajemy do nich 2 galaretki cytrynowe. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia.

Gorącą masę jabłkową wykładamy na pierwszy spód, wyrównujemy i przykrywamy drugim. leciutko dociskamy i przykrywamy ściereczką.




Odstawiamy do wystudzenia. 

***dzięki przełożeniu placków gorącą masą i przykryciu ciasta ściereczką, spody będą mięciutkie a ciasto będzie się rozpływało w ustach.


KREM ORZECHOWY

Pozostał nam do przygotowania pyszny krem orzechowy.

350g orzechów włoskich mielimy (ja zmieliłam na maszynce do mielenia mięsa na najmniejszym sitku)



Następnie do garnka dajemy 300ml mleka, 3/4 szkl cukru oraz zmielone orzechy. Wszystko mieszamy i stawiamy na niewielkim ogniu. Gotujemy do uzyskania gęstej masy mieszając by się nie przypaliła. 



Masę orzechową studzimy-nie dajemy do lodówki, ma uzyskać temp pokojową.

Następnie 300g miękkiego masła w temp pokojowej ucieramy na masę.

Dodajemy partiami ostudzoną masę orzechową i miksujemy. Gotowy krem ma lekko luźną konsystencję, ale tak ma być :) Po pobycie ciasta w lodówce, i schłodzeniu krem będzie sztywny i bardzo stabilny.

Powstały kremy wykładamy na ciasto, wyrównujemy.

Ja na koniec posypałam ciasto posiekanymi orzechami.



Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki by wszystko się stężało i przegryzło.

Następnego dnia ciasto jest bardzo stabilne, pięknie się kroi i na prawdę cudnie wygląda. 







Wzbudza zachwyt zarówno smakowo jak i wizualnie.

Idealnie nadaje się na wszelkie uroczystości, imprezy, święta :)

Jest na prawdę wspaniałe, no po prostu Niebo w gębie :)

Polecam i życzę udanych wypieków.

Jeszcze raz zapraszam na film i mój kanał You Tube :) 






6 komentarzy:

  1. Witam Panią. Jakie proporcje ciasta zrobić upiec na blaszkę 25x30? Boję się że na wysokość mi się nie zmieści całe ciasto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmieści się spokojnie, ono nie jest bardzo wysokie, proszę zrobić według takich proporcji jak są podane :)

      Usuń
  2. I think it is great recipe, easily made this type of and healthy this one. Thanks
    Clipping Path Service

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mogą być orzechy laskowe

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy mrożone smażone jabłka się nadają ? Jeśli tak to jaki przelicznik ? Ile mrożonych na ile galaretki ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko