Cześć Kochani, w dzisiejszym wpisie chcę Wam przedstawić przepis na tort, który zrobiłam dla mojej mamy na urodziny, które obchodzi pod koniec października.
Tort jest na prawdę wspaniały, rozpływa się w ustach.
Składa się z mięciuteńkiego kakaowego biszkoptu, przełożonego kwaskowym dżemem porzeczkowym i pysznym kremem cappuccino.
Całość udekorowana jest słodkimi bezikami.
Na prawdę tort ten posmakuje każdemu, nie jest trudny, każdy sobie z nim poradzi. Bardzo polecam, to jeden z pyszniejszych tortów jakie zrobiłam.
Tradycyjnie zapraszam na film, (oprócz przygotowania tortu, pokazuję w nim też jak udekorować tort w koszykowy wzór)
SKŁADNIKI
*tortownica 20cm
KAKAOWY BISZKOPT
-6 jajek
-3/4 szkl mąki pszennej tortowej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-0,5 szkl cukru
-1 łyżka kakao
KREM CAPPUCCINO
-1 litr mleka
-3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru
-3/4 szkl cukru
-5 łyżek kawy cappuccino
-250g masła lub margaryny w temp pokojowej
PONCZ
-125ml wody
-1 łyżka kawy rozpuszczalnej
DODATKOWO
-małe beziki
-dżem porzeczkowy
Na początek polecam zrobić bazę kremu-do garnka dajemy litr mleka, 3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g, oraz 1/2 szkl cukru. Wszystko mieszamy najlepiej trzepaczką by nie było grudek. Gotujemy mieszając do uzyskania gęstego budyniu. Budyń studzimy.
BISZKOPT
***bardzo polecam ten przepis na biszkopt, wychodzi rewelacyjny, wysoki, mięciuteńki
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier.
Miksujemy do rozpuszczenia cukru i uzyskania gładkiej, gęstej piany.
Dodajemy żółtka-miksujemy na niższych obrotach, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mąkę ziemniaczaną miksujemy na najniższych obrotach lub łyżką do połączenia.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, polecam zrobić kołnierz z papieru by ciasto nie wypłynęło.
Pieczemy około 35-40 min w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu, wsadzamy do nagrzanego piekarnika.
Upieczony biszkopt studzimy, wyrównujemy górę i kroimy na 4 spody-nie ma z tym problemu bo biszkopt jest wysoki.
KREM
Do miski dajemy 250g masła w temp pokojowej, ucieramy je na puch, stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji.
Na koniec do kremu dodajemy 5 łyżek kawy cappuccino. Miksujemy do połączenia.
SKŁADANIE TORTU
Pierwszy spód biszkoptowy ponczujemy kawą (poncz 125ml wody i łyżką kawy rozpuszczalnej)
następnie smarujemy cienko dżemem porzeczkowym, następnie dajemy krem, przykrywamy kolejnym spodem, znów go ponczujemy, smarujemy dżemem i dajemy krem i tak postępujemy z kolejnymi spodami.
Następnie smarujemy kremem cały tort.
***kremu spokojnie wystarcza na przełożenie, obtoczenie i dekorację tortu.
Ja boki tortu udekorowałam na wzór koszyczka (odsyłam do filmu by zobaczyć jak to zrobić )
Na górę tortu dałam beziki i udekorowałam go według własnego uznania.
Tort wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, by wszystkie smaki się przegryzły.
Tort pięknie się kroi, jest bardzo stabilny, kremowy i na prawdę wspaniały w smaku.
Kwaskowość dżemu idealnie współgra z kawowym smakiem kremu. Na prawdę polecam ten tort, jest pyszny i łatwy.
Jeszcze raz zapraszam na film
O wow, nie wiem jak smakował, ale wygląda obłędnie <3
OdpowiedzUsuńDziękuję i bardzo polecam, tort jest łatwy i na prawdę pyszny
UsuńJak patrzymy na ten tort to wyobrażamy sobie jego smak. Delikatny aromat cappucino na pewno idealnie komponuje się z kakao. Duet idealny, świetny przepis.
OdpowiedzUsuńO tak, ten torcik jest pycha :)
UsuńTen tort nie wychodzi wcale taki duży z tej porcji ja robiłam na 2 razy
Usuńto proporcje na małą tortownice 20cm, masz film to sobie zobacz jaki wychodzi..
UsuńWitam Panią, chciałabym się zapytać, czy zamiast kawy cappuccino można dodać kawę Inkę? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam,mam pytanie,czy mogę dodać do kremu kawę Inkę lub prawdziwa kawę rozpuszczalna,zamiast kawy cappuccino. Proszę odpisać. Pozdrawiam. Maryla.
OdpowiedzUsuńa gdzie podkład pod tort? Serdecznie polecam, bardzo pomaga w pieczeniu.
OdpowiedzUsuń