.

.

czwartek, 22 lipca 2021

Mięciutkie i puszyste Jagodzianki z kruszonką+FILM

 Witam, sezon na jagody z pełni, wiec dziś zapraszam na pyszne domowe jagodzianki, czyli drożdżowe bułeczki z jagodami i kruszonką. Są łatwe, pyszne, bardzo puszyste i zachowują świeżość przez długi czas. Zapraszam





Zapraszam też na film



Składniki

* z tych proporcji wyszło mi ok 15 sztuk 

800g mąki pszennej tortowej+trochę do podsypania

60g świeżych drożdży

70g rozpuszczonego i ostudzonego masła

3 jajka

3/4 szkl cukru

cukier waniliowy

1,5 szkl ciepłego mleka


nadzienie

ok 250g jagód

2-3 łyżki cukru

3 łyżki bułki tartej


kruszonka

2 łyżki masła

2 łyżki cukru 

mąka


dodatkowo

jajko do posmarowania bułeczek


Do miski dajemy drożdże, ok 2 łyżki cukru, ciepłe mleko-wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy kilka łyżek maki-mieszamy i odkładamy do napuszenia.

Jajka mieszamy z resztą cukru.

Do wyrośniętych drożdży dodajemy cukier waniliowy, jajka z cukrem-wszystko mieszamy. Przesiewamy mąkę, dodajemy ostudzone, rozpuszczone masło-mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto jeśli się klei można troszkę podsypać mąką, ale trzeba je bardzo dobrze wyrobić, tak by odchodziło od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy i odkładamy do wyrośnięcia.



Jagody dajemy do miski, dodajemy cukier i bułkę tartą-mieszamy.



Składniki na kruszonkę dajemy do miski, czyli mało, cukier i mąka-ile zabierze.

Wyrośnięte ciasto przerabiamy, urywamy kawałek, rozpłaszczamy na dłoni, dajemy nadzienie i dokładnie sklejamy.

Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Smarujemy je rozbełtanym jakiem i posypujemy kruszonką.



Wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy ok 20 minut na złoty kolor.







I gotowe.  Bułeczki pięknie wyglądają, są przepyszne.

Bardzo polecam i życzę udanych wypieków.

Jeszcze raz zapraszam na film 



8 komentarzy:

  1. Ciasto super robiłam że śliwkami przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne...zrobiłem dzisiaj tylko zamiast jagód dałem borówki amerykańskie. Bardzo łatwy oraz dobry przepis i ten zapach po wyciągnięciu z pieca.....

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis super. Bułeczki pyszne. Ja zamiast owoców dałam marmoladę i czekoladę i upiekłam bez nadzienia, wszystkie wyszły pyszne. Bóg zapłać za ten przepis. Polecam 👍

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można użyć mrożonych jagód?

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię je przez cały rok.Zawsze się udają nawet jak zapomniałam dołożyć masło.Pycha

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis, ciasto wyrosło jak szalone. Bułki pyszne, mięciutkie. Zrobiłam z truskawkami

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko