.

.

czwartek, 22 lipca 2021

Mięciutkie i puszyste Jagodzianki z kruszonką+FILM

 Witam, sezon na jagody z pełni, wiec dziś zapraszam na pyszne domowe jagodzianki, czyli drożdżowe bułeczki z jagodami i kruszonką. Są łatwe, pyszne, bardzo puszyste i zachowują świeżość przez długi czas. Zapraszam





Zapraszam też na film



Składniki

* z tych proporcji wyszło mi ok 15 sztuk 

800g mąki pszennej tortowej+trochę do podsypania

60g świeżych drożdży

70g rozpuszczonego i ostudzonego masła

3 jajka

3/4 szkl cukru

cukier waniliowy

1,5 szkl ciepłego mleka


nadzienie

ok 250g jagód

2-3 łyżki cukru

3 łyżki bułki tartej


kruszonka

2 łyżki masła

2 łyżki cukru 

mąka


dodatkowo

jajko do posmarowania bułeczek


Do miski dajemy drożdże, ok 2 łyżki cukru, ciepłe mleko-wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy kilka łyżek maki-mieszamy i odkładamy do napuszenia.

Jajka mieszamy z resztą cukru.

Do wyrośniętych drożdży dodajemy cukier waniliowy, jajka z cukrem-wszystko mieszamy. Przesiewamy mąkę, dodajemy ostudzone, rozpuszczone masło-mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto jeśli się klei można troszkę podsypać mąką, ale trzeba je bardzo dobrze wyrobić, tak by odchodziło od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy i odkładamy do wyrośnięcia.



Jagody dajemy do miski, dodajemy cukier i bułkę tartą-mieszamy.



Składniki na kruszonkę dajemy do miski, czyli mało, cukier i mąka-ile zabierze.

Wyrośnięte ciasto przerabiamy, urywamy kawałek, rozpłaszczamy na dłoni, dajemy nadzienie i dokładnie sklejamy.

Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Smarujemy je rozbełtanym jakiem i posypujemy kruszonką.



Wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy ok 20 minut na złoty kolor.







I gotowe.  Bułeczki pięknie wyglądają, są przepyszne.

Bardzo polecam i życzę udanych wypieków.

Jeszcze raz zapraszam na film 



6 komentarzy:

  1. Ciasto super robiłam że śliwkami przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne...zrobiłem dzisiaj tylko zamiast jagód dałem borówki amerykańskie. Bardzo łatwy oraz dobry przepis i ten zapach po wyciągnięciu z pieca.....

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis super. Bułeczki pyszne. Ja zamiast owoców dałam marmoladę i czekoladę i upiekłam bez nadzienia, wszystkie wyszły pyszne. Bóg zapłać za ten przepis. Polecam 👍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czym bog płaci w jakiej walucie ?

      Usuń
  4. Czy można użyć mrożonych jagód?

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię je przez cały rok.Zawsze się udają nawet jak zapomniałam dołożyć masło.Pycha

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko