Witam, sezon na jagody z pełni, wiec dziś zapraszam na pyszne domowe jagodzianki, czyli drożdżowe bułeczki z jagodami i kruszonką. Są łatwe, pyszne, bardzo puszyste i zachowują świeżość przez długi czas. Zapraszam
Zapraszam też na film
Składniki
* z tych proporcji wyszło mi ok 15 sztuk
800g mąki pszennej tortowej+trochę do podsypania
60g świeżych drożdży
70g rozpuszczonego i ostudzonego masła
3 jajka
3/4 szkl cukru
cukier waniliowy
1,5 szkl ciepłego mleka
nadzienie
ok 250g jagód
2-3 łyżki cukru
3 łyżki bułki tartej
kruszonka
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
mąka
dodatkowo
jajko do posmarowania bułeczek
Do miski dajemy drożdże, ok 2 łyżki cukru, ciepłe mleko-wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy kilka łyżek maki-mieszamy i odkładamy do napuszenia.
Jajka mieszamy z resztą cukru.
Do wyrośniętych drożdży dodajemy cukier waniliowy, jajka z cukrem-wszystko mieszamy. Przesiewamy mąkę, dodajemy ostudzone, rozpuszczone masło-mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto jeśli się klei można troszkę podsypać mąką, ale trzeba je bardzo dobrze wyrobić, tak by odchodziło od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy i odkładamy do wyrośnięcia.
Jagody dajemy do miski, dodajemy cukier i bułkę tartą-mieszamy.
Składniki na kruszonkę dajemy do miski, czyli mało, cukier i mąka-ile zabierze.
Wyrośnięte ciasto przerabiamy, urywamy kawałek, rozpłaszczamy na dłoni, dajemy nadzienie i dokładnie sklejamy.
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy je rozbełtanym jakiem i posypujemy kruszonką.
Wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy ok 20 minut na złoty kolor.
I gotowe. Bułeczki pięknie wyglądają, są przepyszne.
Bardzo polecam i życzę udanych wypieków.
Jeszcze raz zapraszam na film
Ciasto super robiłam że śliwkami przepyszne
OdpowiedzUsuńPrzepyszne...zrobiłem dzisiaj tylko zamiast jagód dałem borówki amerykańskie. Bardzo łatwy oraz dobry przepis i ten zapach po wyciągnięciu z pieca.....
OdpowiedzUsuńPrzepis super. Bułeczki pyszne. Ja zamiast owoców dałam marmoladę i czekoladę i upiekłam bez nadzienia, wszystkie wyszły pyszne. Bóg zapłać za ten przepis. Polecam 👍
OdpowiedzUsuńA czym bog płaci w jakiej walucie ?
UsuńDobrem, człowieku, dobrem
UsuńCzy można użyć mrożonych jagód?
OdpowiedzUsuńRobię je przez cały rok.Zawsze się udają nawet jak zapomniałam dołożyć masło.Pycha
OdpowiedzUsuńSuper przepis, ciasto wyrosło jak szalone. Bułki pyszne, mięciutkie. Zrobiłam z truskawkami
OdpowiedzUsuń