.

.

piątek, 16 lipca 2021

Szybka i delikatna rolada biszkoptowa z jabłkami (bez prażenia, pieczona razem z jabłkami)+FILM

 Cześć Kochani, dziś przychodzę do Was z przepisem, który po prostu uwielbiam. Przepis na rewelacyjną, delikatną roladę z jabłkami. Jest ona niesamowicie prosta i szybka do zrobienia. Piecze się ją razem z jabłkami, nie trzeba ich prażyć. Wystarczy zetrzeć, rozłożyć na blaszce, wylać ciasto, upiec i zwinąć. Rolada  jest niesamowicie delikatna, wilgotna, przepyszna. Bardzo Wam polecam ten przepis, jest na prawdę wspaniały, jeden z tych do koniecznego wypróbowania i zapisania. Zapraszam









Zapraszam też na film, na którym wszystko jest pokazane krok po kroku 



SKŁADNIKI


Pieczemy na dużej blaszce piekarnikowej moja ma wymiary ok 43x38cm

-5 jajek

-szklanka mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)

-1/2 szkl cukru

-płaska łyżeczka proszku do pieczenia


-ok 6 dużych jabłek (ok 1 kg) 

-cukier waniliowy

-2 łyżki cukru (jeśli mamy słodkie jabłka można dać mniej lub wcale)

-cukier puder



Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Jak są bardzo soczyste odciskamy sok. Dodajemy cukier (jak są słodkie można dać jedną łyżkę lub wcale) dodajemy cukier waniliowy, mieszamy.



Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy masłem lub margaryną, wykładamy jabłka, wyrównujemy.



CIASTO

Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy 0,5 szkl cukru. Miksujemy chwilę, następnie zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka-miksujemy do połączenia. Następnie przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wszystko mieszamy łyżką do połączenia. Robimy to powoli i delikatnie by nie zburzyć puszystości masy.


Ciasto wykładamy na jabłka, wyrównujemy.




Wsadzamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, grzanie góra-dół bez termoobiegu, pieczemy około 25 minut.



Po wyciągnięciu z piekarnika gorące ciasto oprószamy lekko cukrem pudrem (żeby się nie przykleiło do papieru jak je odwrócimy)

Przykrywamy papierem, przykładamy jakąś deseczkę, tacę itp i odwracamy tak by biszkopt był na dole a jabłka u góry.



Ściągamy z jabłek papier i pomagając sobie drugim papierem, który jest pod biszkoptem zwijamy gorącą roladę. Nie sprawia to żadnych problemów. Odsyłam do filmu :) 




Ściągamy papier z rolady i studzimy ją. Jeśli mamy życzenie możemy ozdobić ja czekoladą.

I gotowe. Roladę przechowujemy w lodówce. Jak widzicie robi się ja szybko, łatwo i przyjemnie. Jest wspaniała, wilgotna, mięciutka i delikatna.








 Jest to rewelacyjny sposób na roladę, polecam gorąco

Jeszcze raz zapraszam na film :) 










4 komentarze:

  1. Koniecznie muszę upiec. Część jabłek zetrę, a część pokroję w kostkę, bo lubimy natrafiać przy jedzeniu na takie nie całkiem rozciapane :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis.Rolada pycha.Naprawdę polecam i dziekuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Korzystam z tego przepisu i bardzo pycha rolada ..super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super przepis!! Nie jest bardzo słodka w przeciwieństwie do innych przepisów.Wszyscy w rodzinie UWIELBIAJĄ.
      DZIĘKUJĘ za przepis.Goraco polecam!

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko