Sezon na ogórki w pełni, więc zapraszam po przepis na tradycyjne ogórki kiszone na zimę. Przygotowuję e według tej receptury co roku, są pyszne, pachnące, chrupiące. Zapraszam
Zapraszam na film
Ogórki myjemy, słoiki wyparzamy i suszymy. Do słoika o poj 1 litr dajemy kawałek gałązki kopru z kwiatem, kawałek chrzanu pokrojonego na 3 małe części, duży ząbek czosnku pokrojony na kilka mniejszych części, ok jeden duży lub dwa mniejsze liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego ok 6-7 szt, pół łyżki gorczycy białej. Następnie układamy w słoiku ogórki.
Przygotowujemy zalewę (na 4 słoiki 1 litrowe wchodzi mi ok 2 litry solanki)
Na jeden litr wody daję 1,5 łyżki soli kamiennej
Woda może być letnia. Dokładnie mieszamy by sól się rozpuściła, zalewamy ogórki, zakręcamy i odkładamy w jasne, ciepłe miejsce. Po kilku dniach zauważymy, że rozpoczął się proces fermentacji. Ogórki zmienią kolor, zalewa stanie się bardziej mglista, i pojawią się bąbelki.
Po tym czasie czyli po około 4-5 dniach możemy wynieść ogórki do piwnicy, spiżarni tak by sobie w spokoju kisły :)
Gotowe będą po około 14-2 dniach,
Są pyszne, super nadają się do obiadu, do zupy, na kanapkę itp.
Polecam sobie zrobić zapas na zimę.
Zapraszam na film
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko