.

.

niedziela, 4 lipca 2021

Ciasto Tortowe Cappuccino z prażonymi orzechami-łatwe, pyszne HIT +FILM

 Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na wspaniałe ciasto Tortowe Cappuccino. Robiłam je z okazji swoich urodzin. Wspaniale smakuje, jest niezwykle okazałe, wysokie i każdemu smakuje. Może jest troch czasochłonne, ale na prawdę warto je zrobić. Składa się z dwóch rodzajów biszkopta-jasnego i kakaowego, przełożonego pysznym kremem z dodatkiem kawy cappuccino, całość posypana jest prażonymi na patelni orzechami włoskimi. Ciasto jest jednym z moich ulubionych, na prawdę wspaniałe. Zapraszam











Zapraszam też na film, na którym pokazuję jak zrobić to ciasto krok po kroku.




SKŁADNIKI


*proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm


BISZKOPT JASNY 

-4 jajka

-1/3  szkl cukru 

-1  łyżeczka proszku do pieczenia

-3/4 szkl mąki pszennej tortowej


BISZKOPT KAKAOWY

-6 jajek 

-3/4 szkl mąki pszennej tortowej

-2 łyżki mąki ziemniaczanej

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-0,5 szkl cukru

-2 płaskie łyżki kakao


KREM CAPPUCCINO

-1200ml mleka

-3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g

-3/4 szkl cukru

-łyżka mąki pszennej

-łyżka mąki ziemniaczanej

-300g masła

-5 kopiastych łyżek kawy cappuccino


ORZECHY

-ok 250g orzechów włoskich

-ok 40g  masła

-3 łyżki miodu 

-1 łyżka cukru pudru




Na początek polecam zrobić bazę kremu


Do garnka dajemy mleko, 3 budynie, cukier, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko mieszamy trzepaczką, następnie gotujemy mieszając by się nie tworzyły grudki. Powstały budyń studzimy do temp pokojowej.



BISZKOPT KAKAOWY

Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy wciąż miksując cukier, miksujemy chwilę do jego rozpuszczenia. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka-miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia-miksujemy na najniższych obrotach do połączenia. 

Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, wyrównujemy.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu, pieczemy ok 20-25 min do suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy, i kroimy na dwa spody. (spody powinny być cienkie)



BISZKOPT JASNY


Analogicznie robimy biszkopt jasny, czyli 4 białka ubijamy, dodajemy do ubitej piany stopniowo 1/3 szkl cukru, miksujemy. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Na koniec dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia, delikatnie miksujemy na najniższych obrotach do połączenia. 

Przekładamy do blaszki, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu, pieczemy około 15 min do suchego patyczka-studzimy.



ORZECHY


250g orzechów włoskich siekamy na drobne kawałeczki.

Na patelnie dajemy 3 łyżki miodu, łyżkę cukru pudru oraz 40g masła, wszystko rozpuszczamy, mieszamy do połączenia.



Następnie do mieszaniny dajemy orzechy, wszystko mieszamy by pokryły się masą i chwilę prażymy mieszając, tak by zmieniły kolor na złocisty, trzeba pilnować żeby się nie przypaliły, dlatego polecam prażyć na małym ogniu. 

Uprażone orzechy studzimy, mieszając co jakiś czas tak by zostały sypkie.


KREM

Masło w temp pokojowej ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo, ostudzony budyń w temp pokojowej.

Miksujemy, do kremu dodajemy 5-6 łyżek kawy cappuccino, wszystko miksujemy do połączenia. (kawy można dać więcej, jej smak powinien być dobrze  wyczuwalny w kremie)


Na dno blaszki dajemy spód kakaowy, wykładamy na niego trochę kremu, następnie dajemy jasny biszkopt, znów dajemy krem, i przykrywamy drugim ciemnym spodem. 

Smarujemy resztą kremu i posypujemy orzechami (czyli ciemny biszkopt, krem, jasny biszkopt, krem, ciemny biszkopt, krem i orzechy)


 ****biszkopty można nasączyć np kawą lub mocnym naparem z herbaty. Ja tego nie robiłam, ponieważ biszkopty są mięciutkie, a po przebywaniu ciasta w lodówce są wilgotne od kremu. Jeśli jednak lubcie mocno wilgotne ciasta  możecie je naponczować :) ****





Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.


I gotowe. Ciasto jest wspaniałe, eleganckie, pięknie wygląda. Super sprawdzi się na różne uroczystości czy okazje. 

Z powodzeniem może zastąpić tort.






Bardzo polecam i życzę smacznego


Zapraszam jeszcze raz na film z jego przygotowaniem :) 



8 komentarzy:

  1. wygląda super na pewno wypróbuję w najbliższym czasie

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za przepis smacznego i wspaniałego ciacha

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie, wypróbuję przepis przy najbliższej okazji

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kawa często występuje w różnych smakach, takich jak karmel, czekolada, wanilia itp.

    OdpowiedzUsuń
  6. PYSZNIE WYGLĄDA I NA PEWNO SMACZNE I ZROBIE WKRÓTCE NA SWOJE URODZINY DZIEKUJE ZA PRZEPIS

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko