Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na na prawdę przepyszne i pięknie wyglądające ciasto-ciasto leśny mech z truskawkami i bitą śmietaną. Ciasto swój atrakcyjny wygląd zawdzięcza dodatkowi szpinaku.
Nie zrażajcie się tym, ponieważ szpinak nie jest tu wyczuwalny a nadaje ciastu wspaniały posmak. Ciasto jest leciutkie, bardzo orzeźwiające. Zapraszam i bardzo polecam na pewno zrobi wrażenie.
Zapraszam Was też na film :)
SKŁADNIKI
blaszka ok 25x35cm
używam zawsze szklanki 250ml
CIASTO SZPINAKOWE
-250g świeżego szpinaku
-1,5 szkl mąki krupczatki
-1,5 szkl mąki pszennej tortowej
-2 łyżki mleka
-1 szkl oleju rzepakowego +5 łyżek
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-5 jajek
-1 szkl cukru
WARTSWA TRUSKAWKOWA
-2 galaretki truskawkowe
-ok 350g truskawek
-700ml wrzątku
ŚMIETANKA
-750ml śmietanki 30 lub 36%
-3/4 szkl cukru pudru
-2 łyżki żelatyny
-125ml wrzątku
Szpinak zalewamy 5 łyżkami oleju i blendujemy na gładką masę.
***można użyć też szpinaku mrożonego-jedną paczkę, ale wtedy kolor będzie mniej intensywny niż od szpinaku świeżego***
Jajka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę-trzeba to chwilę pomiksować tak by cukier się rozpuścił. o jajek dodajemy olej, proszek do pieczenia, mąkę pszenną torową oraz krupczatkę, mleko i szpinak-wszystko dokładnie miksujemy.
Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,
wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 45 minut.
Ciasto studzimy, i odkrawamy jego górę, następnie odkrojone ciasto kruszymy w palcach do miseczki-będzie nam potrzebne do posypania ciasta.
ok 350g truskawek kroimy drobno. Następnie do miski dajemy wrzątek i dodajemy 2 galaretki truskawkowe. Dokładnie mieszamy do ich rozpuszczenia. Studzimy. Do ostudzonych galaretek dodajemy pokrojone truskawki.
Możemy całość wstawić do lodówki a jak zacznie tężeć wykładamy na ciasto. Ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 125ml wrzątku, dokładnie mieszamy i studzimy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy przestudzoną żelatynę i miksujemy chwilkę na najwyższych obrotach do połączenia.
Śmietankę wykładamy na stężałą galaretkę.
Posypujemy okruszkami ciasta. Ja dodatkowo udekorowałam ciasto kawałkami truskawek.
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc
I gotowe. Ciasto wspaniale smakuje, jest leciutkie, delikatne, rozpływa się w ustach.
Zawsze robi wrażenie dzięki swojemu pięknemu kolorowi.
Polecam Wam gorąco je upiec-nie pożałujecie :)
Smacznego!
Wygląda ekstra! Nie robiłam jeszcze leśnego mchu, ale słyszałam, że jest pyszny. :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, jest to na prawdę pyszne ciasto. Niektórzy zrażają się do niego z powodu szpinaku ale to właśnie on sprawia, ze ciasto smakuje wspaniale, ale absolutnie nie szpinakowo :)
UsuńJest bardzo smaczne godne polecenia
OdpowiedzUsuńsuper :)
UsuńCiasto wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńi super smakuje, polecam serdecznie :)
UsuńCiasto przepyszne :) robiłam i polecam :)
OdpowiedzUsuńCzy truskawki mogą być mrożone czy muszą być swieze
OdpowiedzUsuńRobię drugie podejście do tego ciasta i za każdym razem rośnie nie równo i robią się dziury:(
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie za przepis. 👍🥰
OdpowiedzUsuńJa właśnie upiekłam, jest pyszne, chociaż dodałam znacznie mniej cukru.
Polecam.