.

.

czwartek, 23 czerwca 2022

Ciasto Leśny Mech z truskawkami i śmietanką-pyszne, lekkie +FILM

 Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na na prawdę przepyszne i pięknie wyglądające ciasto-ciasto leśny mech z truskawkami i bitą śmietaną. Ciasto swój atrakcyjny wygląd zawdzięcza dodatkowi szpinaku.







Nie zrażajcie się tym, ponieważ szpinak nie jest tu wyczuwalny a nadaje ciastu wspaniały posmak. Ciasto jest leciutkie, bardzo orzeźwiające. Zapraszam i bardzo polecam na pewno zrobi wrażenie.


Zapraszam Was też na film :) 



SKŁADNIKI

blaszka ok 25x35cm

używam zawsze szklanki 250ml


CIASTO SZPINAKOWE

-250g świeżego szpinaku 

-1,5 szkl mąki krupczatki

-1,5 szkl mąki pszennej tortowej

-2 łyżki mleka

-1  szkl oleju rzepakowego +5 łyżek 

-3 łyżeczki proszku do pieczenia

-5 jajek

-1  szkl cukru



WARTSWA TRUSKAWKOWA

-2 galaretki truskawkowe

-ok 350g truskawek

-700ml wrzątku


ŚMIETANKA

-750ml śmietanki 30 lub 36%

-3/4 szkl cukru pudru

-2 łyżki żelatyny

-125ml wrzątku 


Szpinak zalewamy 5 łyżkami oleju i blendujemy na gładką masę.



***można użyć też szpinaku mrożonego-jedną paczkę, ale wtedy kolor będzie mniej intensywny niż od szpinaku świeżego***


Jajka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę-trzeba to chwilę pomiksować tak by cukier się rozpuścił. o jajek dodajemy olej, proszek do pieczenia, mąkę pszenną torową oraz krupczatkę, mleko  i szpinak-wszystko dokładnie miksujemy.


Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, 

wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 45 minut.



Ciasto studzimy, i odkrawamy jego górę, następnie odkrojone ciasto kruszymy w palcach do miseczki-będzie nam potrzebne do posypania ciasta.



ok 350g truskawek kroimy drobno. Następnie do miski dajemy wrzątek i dodajemy 2 galaretki truskawkowe. Dokładnie mieszamy do ich rozpuszczenia. Studzimy. Do ostudzonych galaretek dodajemy pokrojone truskawki. 

Możemy całość wstawić do lodówki a jak zacznie tężeć wykładamy na ciasto. Ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.




2 łyżki żelatyny  rozpuszczamy w 125ml wrzątku, dokładnie mieszamy i studzimy.


Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy przestudzoną żelatynę i miksujemy chwilkę na najwyższych obrotach do połączenia.

Śmietankę wykładamy na stężałą galaretkę. 



Posypujemy okruszkami ciasta. Ja dodatkowo udekorowałam ciasto kawałkami truskawek.

Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc

I gotowe. Ciasto wspaniale smakuje, jest leciutkie, delikatne, rozpływa się w ustach.

Zawsze robi wrażenie dzięki swojemu pięknemu kolorowi.









Polecam Wam gorąco je upiec-nie pożałujecie :) 

Smacznego!



10 komentarzy:

  1. Wygląda ekstra! Nie robiłam jeszcze leśnego mchu, ale słyszałam, że jest pyszny. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, jest to na prawdę pyszne ciasto. Niektórzy zrażają się do niego z powodu szpinaku ale to właśnie on sprawia, ze ciasto smakuje wspaniale, ale absolutnie nie szpinakowo :)

      Usuń
  2. Jest bardzo smaczne godne polecenia

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto przepyszne :) robiłam i polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy truskawki mogą być mrożone czy muszą być swieze

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię drugie podejście do tego ciasta i za każdym razem rośnie nie równo i robią się dziury:(

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję pięknie za przepis. 👍🥰
    Ja właśnie upiekłam, jest pyszne, chociaż dodałam znacznie mniej cukru.
    Polecam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko